Quantcast
Channel: Christer Sundqvist
Viewing all 129 articles
Browse latest View live

Kipulääkkeitä vimpan päälle

0
0

Miksi ihmeessä pari miljoonaa (2 197 635) suomalaista saa vuosittain KELA-korvausta kipulääkkeistä ja loput jonottavat apteekissa reseptivapaata Buranaa? Miksi kansan olo on niin karmea, että kaikkia paikkoja kolottaa?

 

Ai ai ai. Voi voi voi. Koskee. Kipu koskettaa juuri sinua. Lue!

Ovatko ihmisen perintötekijät todellakin muuttuneet kahdessakymmenessä vuodessa enemmän kuin edeltävän kahden tuhannen vuoden aikana? Onko sittenkin tämä rasvaton, suolaton, keinomakeutettu, E-koodeja täynnä oleva einesmössö ja ennalta-ehkäisevä verenpaine-lääkitys soluja salpaavine myrkkyineen tuhonnut meiltä loputkin suolistobakteerimme ja aivosolumme? Onko syy ja seuraus mennyt sekaisin?

Tutkiva turpaduunari tilastojen kimpussa huomaa helposti, että ATC-luokka M01, eli tulehduskipu- ja reumalääkkeet, oikeutti vuonna 2012 peräti 1 295 856 suomalaista saamaan toisiltaan rahallista helpotusta kolotukseensa. Hämäyksen vuoksi tämä luokka ei kuitenkaan sisällä muita kipulääkkeitä (parasetamoli, asetyylisalisyylihappo, kodeiini tai tramadoli), eikä myöskään reumalääkkeitä kuten esim. metotreksaatti tai TNF-alfan estäjät. Tämä M01 kertoo Buranan ja Voltarenin käyttäjät. Järkyttävän monta heitä on!

Analgeetit, eli luokka N02, oikeutti tulonsaajiksi 901 779 kivuliasta ja kärsivää suomalaista. Tämän ryhmän myrkkyihin kuuluu esimerkiksi Orionin Para-Tabs ja Tramal. TV-sarjan Tohtori House popsii lääkettä nimeltä Vicodin, joka markkinamiesten riemuksi on lisännyt kipulääkkeen myyntiä hurjasti tuolla Ameriikan suunnalla. Tuotesijoittelu puree. Abbott Laboratories alias AbbVie pomppii riemusta.

Immunosupressantit, eli luokka L04, on se varsinainen rahasampo lääketehtaille. Katso tätä euromäärää: 143 648 565! Melkein 144 miljoonaa euroa. Käsittämättömän suuri rahasumma. Se on kuitenkin se kustannuserä mikä näistä immunosupressanteista muodostui vuonna 2012. Abbottin Humiraa ja Orionin Trexania myytiin kuin viimeistä päivää! Nämä ovat syöpälääkkeitä, joita on nyttemmin alettu sanoa reumalääkkeiksi. Talidomidi on sekin vielä myynnissä. 1960-luku tulee takaisin.

Käsitellään kipuasiat ihan vimpan päälle, eli särkikaloista tässä on kyse. Kyseessä on suuri kusetus. Aivan kaikki ihmisten popsimat myrkyt eivät kerry omiin kudoksiin, vaan vessanpöntöstä vedetään alas vuosittain kasvavia määriä lääkeainejäämiä. Luulitko että lääkkeet katoavat jouduttuaan vessanpönttöön?

Niina Vieno on tietääkseni tunnetuin suomalainen vedenpuhdistuksen asiantuntija. Tampereen teknillisen yliopiston julkaisu numeroltaan 666 (!) on usein viitattu lähde kun puhutaan vaikkapa tulehduskipulääke diklofenaakin kertymisestä vesistöihin. Tai kun halutaan tietää miten valtavia määriä ibuprofeenia vedetään pöntöstä alas. Opus sai oikein Ympäristötieteellisen seuran palkinnon.

Puhtaana lääkeaine-määränä Suomessa käytettiin vuonna 2011 käsittämättömät 160 000 kiloa ibuprofeenia. Tämän lisäksi Buranasta löytyy E-koodeja (E433 polysorbaatti 80 ja E171 titaanidioksidi) ja muuta hauskaa kuten esim. sokeria. Diklofenaakkia Suomessa popsii pillerimuodossa 231 413 ihmistä ja siihen päälle tulee kaikki Voltaren-geeliä hartioihinsa hierovat. Ei ihme, että särkikaloilla on stressiä.

Diklofenaakin ongelma on se, että se ei katoa minnekään. Itse asiassa puhdistetussa vedessä voi olla jopa enemmän diklofenaakkia kuin puhdistamoon tulleessa vedessä. Ei kuulosta hyvältä. Ibuprofeenia sentään saadaan pois vedenpuhdistamoissa. Mutta on niitä mömmöjä sen verran paljon vesistöissä, että menee kalojen seksivietit sekaisin. Homot kalat eivät saa kalakantoja nousuun.

Diklofenaakki ei pitemmän päälle ole kovin terveellistäkään. Muistelen miten vuonna 2007 Ruotsi-Suomi maaottelussa naisten 200 metrin pinkaisussa Johanna Manninen ja Sari Keskitalo ottivat kaksoisvoiton. Novartiksen Voltarenia vuosikausia popsinut Lena Aruhn jäi kisassa neljänneksi, mutta sydän pomppasi huippuvauhtia vielä kauan kisan jälkeen. Aftonbladet teki pilleristä ja Lenasta jutun. Tuoreessa muistissa on turpaduunarilla myös Merckin merkillinen Vioxx-kohu. Tavallinen tulehduskipulääke tappoi ihmisiä talossa ja puutarhassa.

Vanhaa veteraaniurheilijaa hirvittää kysely, joka tehtiin Brasilian teräsmieskisoissa. Vuonna 2008 tutkija Tatiane Gorski teki kyselyn, jonka mukaan yli neljäsosa triatlonisteista Brasilian kisassa käytti kipulääkkeitä kisan aikana ja vielä useampi oli popsinut pillereitä ennen kisaa. Sana ei ollut kiirinyt vuoden 2005 tutkimuksista Western States ultramaratonilla. Tutkija David Nieman oli todennut, että ibuprofeeni urheilijoilla lisää tulehduksia, analgeettista nefropatiaa ja endotoksemiaa. En suosittele omaehtoista munuaisten tuhoamista. Aivan sairasta touhua.

Sanonta “No Pain – No Gain” saakin aivan uuden merkityksen. Se tarkoittakin, että ilman kolotuksia (Pain) lääketehtaat eivät saa tuottoa (Gain). Kansa on täällä Puskalandiassa ja muuallakin aivopesty syömään epäterveellisesti vastoin matemaatikko Nassim Talebin lanseeraamaa mummo-sääntöä.

Lukekaa ihmeessä Talebin kirja “Antifragile”. Kuulemma ajatushautomo “Suomen Perusta” suosittelee kirjaa. Itselleni opusta suositteli harmaapartainen ystäväni Birdie, joka Taleb-fanina yritti tähänkin juttuun tarjota lisää matemaattisia perusteluita. Matematiikasta kiinnostuneiden kannattaa muuten kerrata vanha juttuni “Lota lota – matikka tutuksi“. Nyt ei tule Bayes-mallinnusta tai Brownin liikkeen sovelluksia.

Onneksi joku muukin kuin minä on sitä mieltä, että pillereitä popsitaan liikaa: Yleisradion aamutohtori selitti keskiviikkona 11.9.2013 särkylääkepäänsärkyä niin, että illanvirkkukin ymmärsi. Särkylääke aiheuttaa nimensä mukaisesti päänsärkyä. Järjetöntä touhua. Tämän epäkohdan ymmärtämiseksi tarvitaan lääkeyhtiöiden itsekkäitä markkinamiehiä.

Turpa rullalle ja yhdessä miettimään mistä se kolotus oikein johtuu. Vinkkinä kerron, että vitamiinipuutos joka johtuu esimerkiksi närästykseen popsituista protonipumpun salpaajista, ei todellakaan ole mikään perinnöllinen sairaus vaan silkkaa elintapojen tyhmyyttä.

Vähennetään nyt niitä pillereitä! Ajatellaan edes hetken verran sitä murtovedessä uiskentelevaa vimpaa!

 

Share


Diabetes, rohtovuohenherne ja ihmisoikeudet

0
0

Luin viime viikolla lehdestä, että viisi hätäkeskuksen työntekijää oli joutunut syytteeseen. Tällä kertaa oli tapettu diabeetikko.

 

Ambulanssi oli soitettu paikalle 11 kertaa mutta eipä sitä viitsitty lähettää liikkeelle. Sehän maksaa kun ihmishenkiä pelastetaan. Metformiinimyrkytys on halpa tapa tappaa.

Turpaduunari ei voi olla hiljaa tästä asiasta. Menen vielä syvemmälle kuin vanhassa jutussani Diabeteslääkäri kusee hunajaa. Tunnen olevani kuin Gregory House ja Philip Marlowe samassa persoonassa. Kysymyksiä suorastaan kolmiloikkaa mieleeni: Mikä ihme on tämä metformiini? Kenelle metformiinia saa tai ei saa antaa? Onko tyypin-2 diabetes oikeasti sairaus vai pelkkää ihmisten huijausta markkinavoimien takia?

Kieltoja, kieltoja, kieltoja
Aloitan tällä kertaa kielloista koska kielo valittiin Suomen kansalliskukaksi vuonna 1967. Kiellot ovat suorastaan jokapäiväinen osa elämäämme, ja lääkärilläkin on kieltoja kenelle lääkkeitä ei saa määrätä. Nyt puhutaan metformiinin kielloista, ja aloitetaan lääkärikirjasta:

Metformiini vähentää myös jonkin verran glukoosin (ja myös B12-vitamiinin) imeytymistä suolistosta. … Korkeaan ikään liittyy fysiologisesti munuaisten toiminnan huononemista, joten metformiinia pitäisi käyttää vain työikäisillä potilailla. – Lääketieteellinen farmakologia ja toksikologia, 2003, Olavi Pelkonen ja Heikki Ruskoaho, Duodecim-julkaisu.

 

Koska lääkäritohtorien kirjat ovat yleensä sotkuisia ja täynnä lääkärilatinaa, tiivistän kiellot siistiin listaan: Metformiinia eivät saa käyttää iäkkäät, alkoholia käyttävät, sydänongelmista kärsivät tai maksan tai munuaisten ongelmia omaavat potilaat.

Kun tähän yhdistetään tieto, että metformiini ja hernekasvit lisäävät maidontuotantoa, niin saamme selville kuka on ihannepotilas metformiinin käytölle: imettävä muslimi-nainen jolla on huippu-urheilijan fysiikka. Näitä löytyy Suomesta lääketilastojen mukaan peräti 228 487 kappaletta, ja tähän päälle metformiinin yhdistelmälääkkeitä käyttävät 30 668 potilasta. Ehtoollisviininsä ja saunakaljansa kuuliaisesti nielevä kristitty joka käyttää mitä tahansa lääkettä joka metaboloituu maksan tai munuaisten kautta ei siis voi kuulua tähän käyttäjä-piiriin. Aamen.

Lisää maitoa, kiitos

Miksi ihmeessä metformiini sitten lisää maidontuotantoa ja maitohappoa veressä? Kilautan kaverille ja paneudun alkuaineiden jaksolliseen järjestelmään.

Itseni ja Birdien tapaiset vanhat ihmiset vielä muistavat, että apila kelpaa lehmille ja maitoa alkaa pukkaamaan. Tästä voi jo päätellä että ruoka ei siis muunnu vereen glukoosiksi vaan laktaatiksi, ja tämä on se guanidin ja hernekasvien idea.

Rohtovuohenherne eli Galega officinalis on se kasvi joka valjastettu 2-tyypin diabeteksen hoitoon. Siinä missä kasvien molekyyleissä on vain yksi guanidi-ryhmä, niin metformiinissa on kaksi guanidi-ryhmää yhdistyneenä kahteen metyyli-ryhmään. Arginiini on siis sukua guanideille ja liittyy ureakiertoon.

Kuten Arno Forsius kertoo mainiossa kirjassaan “Ihmisiä lääketieteen historiassa”, niin Nicolas Culpepper oli kuuluisa yrttiparantaja 1600-luvulla. Culpepper tunsi myös kasvin nimeltä Goat’s Rue eli rohtovuohenherne, mutta ei tieteenkään hoitona 2-tyypin diabetekseen, koska moista diagnoosia ei vielä silloin tunnettu. Sen sijaan ainetta käytettiin diureettina ja jalkakylpyinä. Taas se kusetus paljastui. Metformiini siis laihduttaa.

Mutta mikä sitten on se metformiinimyrkytys johon tämä heitteillejätetty potilas kuoli? Birdie kertoo että metformiinimyrkytys on käytännössä maitohappoasidoosi eli oikeastaan anionivaje. Vaje kuulostaa sanana aina pahalta, oli kyseessä sitten budjettivaje tai anionivaje.

Happo on aine joka luovuttaa ioneja, ja asidoosi menee pahaksi kun pois on annettu liian paljon. Hieman niin kuin Jutta Urpilainen jakelee seteleitä Kreikkaan, jossain tulee se raja kyllä vastaan.

Anionivaje on käytännössä myös hyperkalemia, eli siis kalium-kationeja on veressä liikaa. Tämä liittyy tähän että metformiini sotkee ihmisen ureakierron eli ornitiinikierron, ja kalium ei pääse ulos viemäriin, vaan jää kolottamaan joka paikkaan lihaksistossa. Olo on vetämätön ja tosi kipeä. Buranaa ja viinaa tekee mieli, mutta ei kyllä kannata ottaa.

Historian kuuluisin kalium-murhaaja on muuten sairaanhoitaja nimeltä Orville Lynn Majors. Tämä psykopaatti tappoi satoja vanhuksia pelkästään antamalla heille kaliumkloridia, siis tätä samaa lientä jota Orion myy ruskeassa lasipullossa nimellä Kalisol. Tämä Majors sai Yhdysvalloissa 360 vuoden vankilatuomion, mutta Suomessa Pekka Puska saa rauhassa kehua mineraalisuolaa. Merkillinen on maailma.

Moni kakku päältä ruma

Nyt turpaduunari siirtyy rikostarinan viimeiseen ongelmaan: onko 2-tyypin diabetes oikea sairaus vai ei?

Tässä vaiheessa lukija jo varmaan arvaa, että oikea vastaus on että ei. Matemaatikko Nassim Talebin sadan vuoden säännön mukaan mikään diagnoosi joka on alle sata vuotta vanha, ei ole oikea sairaus vaan yleensä lisäaineista tai muista myrkyistä johtuva homeostaasin järkkymä. Koska 2-tyypin diabetes ilmestyi WHO:n ICD-tautiluokitteluun vasta vuonna 1980, kyseessä ei siis ole mikään oikea sairaus.

Insuliiniresistenssi on sanana kuvaavampi, ja se juontaa 1930-luvulle. Tällaisen ihmisen veren sokeri ei siis alene vaikka insuliinia kuinka tunkisi suoneen lisää. Jäljelle jää kolme vaihtoehtoa: maksa tuottaa sokeria liikaa, lihakset käyttävät sokeria liian vähän, tai sitten ihminen syö liikaa sokeria. Antti Heikkilä siteeraa joskus miestä nimeltä John Rollo, jonka mukaan hiilihydraatit piti heittää kokonaan mäkeen. Ei se Antti ihan tätä mieltä ole, mutta itseni tavoin suosii sekaruokaa jossa rasvaa ja lihaa on riittävästi.

Koska kestävyysurheilu kuluttaa lähinnä rasvaa, sokeria palaa nopeammassa tohinassa. Jopa vällyjen välissä saa siis sokeria palamaan, jos pikajuoksuharjoitus tyyliin kymmenen 200 metrin vetoa puolen minuutin palautuksilla ei jostain syystä innosta.

Vielä kerran korostan, että liiallinen säännöllisyys tuhoaa elimistön. Kokeile itse 12 tunnin työpäiviä seitsemänä päivänä viikossa. Ei sitä kauan kestä tehdä.

Vaikka se rohtovuohenherne voi silloin tällöin tehdä hyvää, niin miksi ihmeessä lääkärit saavat ennaltaehkäisevän lääketieteen nimissä pakottaa ihmiset popsimaan 50 vuotta samoja pillereitä samaan aikaan päivästä ja joka ikinen päivä. Vielä päälle sanovat että syödä pitää säännöllisesti hirveän monta kertaa päivässä että verensokeri ei vaan laske. Ja silti määräävät diabetes-lääkkeet kakkosluokan kansalaisille eli 2-tyypin sokeritautiin. On tämä maailma mennyt oudoksi. Eikä se ambulanssi tule.

Share

Lääkinnälliset sienet

0
0

Pyysin sieni-intoilija Lari Laurikkalalta tietoa lääkinnällisistä sienistä. Tuli niin hieno vastaus, että jaan sen mieluusti lukijoilleni. Tässä siis lyhyen napakkaa täsmätietoa lääkinnällisistä sienistä.

 

 

Kantarelli, mustatorvisieni, männyntuoksuvalmuska, siiliorakas, lakkakääpä… Sienikausi on taas parhaimmillaan ja raikkaan syysilman lisäksi voimme nauttia tästä vuodenajasta siksi, että ihmiset eivät juokse karkuun kun puheenaiheeksi ottaa sienet. Kaikkina muina aikoina usean vuoden ajan olenkin saanut kokea monenlaista reaktiota ja hihittelyä kun laukusta on kaivettu pakurikäävän palaset tai kiinanloisikka-juomat. Tunnettujen ruokasienten sijaan puhutaankin nyt niin kutsutuista lääkinnällisistä sienistä.

Pakurikäävästä uskoisin lähes kaikkien jo kuulleen. Tuo metsiemme “musta kulta” jota voi löytää kasvamasta koivun kyljestä on parin vuoden aikana noussut lähes jokaisen aikakausilehden sivuille. Okei, sattumalta joku kääpä pystyy vahvistamaan immuniteettia, saattaa hoitaa syöpiä ja maistuu jopa hyvälle. Vai onko se sattumaa?

Sienet eliökuntana ovat tärkeä osa ekosysteemiä ja ne ovat myös lähempänä meitä ihmisiä kuin kasveja. Ei, vielä ei ole todistettu sienen osaavan lentää tai käävän rakentavan omaa robotti-imuriaan, mutta paljon muita temppuja ne kyllä osaavat. Sienikuntaan on arveltu kuuluvan noin 1,5 miljoonaa lajiketta joista muutama sata on luokiteltu lääkinnällisiksi, eli niiden on ihmisillä todettu muun muassa parantavan vastustuskykyä, lisäävän energiaa ja tasapainottavan hormonitoimintaa.

Aasian suunnalla kyllä tiedetään näiden arvo. Lakkakääpää on todistetusti käytetty yli 4000 vuoden ajan Kiinalaisessa lääketieteessä ja Japanissa on 80-luvulta asti hyödynnetty siitake-sienistä valmistettuja uutteita virallisina syöpähoitoina. Pelkästään Kiinassa yli 35 miljoonaa ihmistä työskentelee sieniteollisuuden parissa.

Nykylääketiede ei toki ole myöskään unohtanut sienien mahdollisuuksia. Tänäkin päivänä noin 40% farmaseuttisista lääkkeistä hyödyntää sieniä ja maailman tunnetuin antibiootti, penisilliini, on sieni. Jaakko Halmetoja kirjoittaa Pakurikääpä-kirjassaan (2012) seuraavasti:

Fakta, että lääkinnälliset sienet tarjoavat antibakteerisia ja antiviraalisia vaikutuksia nisäkkäille turvallisesti, asettaa nämä sienet korkealle luonnollisina ja potentiaalisina lääkkeiden lähteinä. Aihetta tutkivan farmaseuttisen biologian (farmakognosia) ympärillä on tehty jatkuvasti mielenkiintoisia löydöksiä ja esimerkiksi vuonna 2009 sienistä eristettiin kokonaan uusi antiviraalisten lääkkeiden luokka (RC-183).

 

Entäs sitten käytännössä? Esimerkiksi jo mainittu lakkakääpä eli reishi on erittäin tehokas ja luonnollinen hormonitoiminnan säätelijä. Käytännössä sen käyttö siis poistaa stressiä ja parantaa unenlaatua. Koppelokääpä eli maitake laskee LDL-kolesterolitasoja ja tasapainottaa verensokereita auttaen painonhallinnassa. Kiinanloisikka eli cordyceps nostaa solujen energiantuotantoa ja pärisee seksiboosterina. Jopa kanttarellit sekä herkkusienet eli Agarigus-suvun lajikkeet ovat antiviraalisia ja immuniteetin vahvistajia!

Samalla kun kiistellään eri eläin- ja kasvikunnan tuotteiden syömisestä niin sienien hyödyntäminen on täysin unohdettu. Satoja miljoonia vuosia pidempi historia tällä maapallolla verrattuna ensimmäisiin kasveihin on varmasti jättänyt sieniin jotain mitä ei ihan heti löydä muualta luonnosta. Miksi et antaisi mahdollisuutta tai pikemminkin kääntäisi sitä korttia että todennäköisesti voisit nostaa suorituskykysi aivan uudelle tasolle jo yhden tai kahden lääkinnällisen sienen avulla?

Lopetetaan tämä sienirasismi ja nautitaan myös näistä luonnon antimista. Sienimetsälle tai kääpäteen keittoon, mars!

 

Artikkelin kirjoittaja, Lari Laurikkala, on sieni-intoilija, intohimoinen ruokaharrastaja ja kotikutoinen terveys experimentalisti. Hän toimii myös Four Sigma Foods nimisen luontaistuoteyrityksen tuotevastaavana.

 

Share

Työterveyslaitoksella ollaan niin strutsia, niin strutsia

0
0

Työterveyslaitoksella toimitaan kuten strutsien on pilapiirroksissa tapana: Piilottavat päänsä syvälle hiekkaan kun pelottaa. Onko tässä myytissä perää?

 

Strutsista kulkee myyttinen tarina, jonka mukaan linnulla on taipumus haudata päänsä hiekkaan kun sitä pelottaa. Myytti ei pitäne paikkaansa. Strutsilla on tapana kaivella hiekasta ruokaa ja todellisuudessa strutsi ei hautaa päätään hiekkaan. Pelästyessään strutsi sen sijaan useimmiten juoksee karkuun tai puolustautuu potkimalla, ei hautaamalla päätään maahan.

Työterveyslaitos on laitos, jossa “tiedetään” miten suomalaisia pitää valistaa: Kun tulee puhe ympäristöyliherkkyyksistä kuten esimerkiksi monikemikaaliherkkyydeestä, sähköherkkyydestä, hajusteherkkyydestä yms., silloin kaivetaan pää hiekkaan ja pyydetään kaikkia muitakin suomalaisia tekemään samoin!

Edellä mainitut ongelmat ovat lisääntymään päin. Moni
jopa syrjäytyy työelämästä näiden ongelmien takia. Työterveyslaitos, työhyvinvoinnin korkein auktoriteettimme, on keksinyt ongelmaan ratkaisun:

Sairastuneiden on yksinkertaisesti lakattava pelkäämästä kemikaaleja, ympärivuorokautista altistumista säteilylle ja hometalojaan, sillä pelko mitä ilmeisimmin lisää oireilua.

Neurologi Markku Sainio sanoi asiantuntijaseminaarissa 23.9.2013: ”Potilaiden on vältettävä kaikin keinoin ajattelemasta ulkoisten
altisteiden vaarallisuutta.” Mikäli herkistynyt kuitenkin ajattelee, oireisto saattaa Sainion mukaan täysin villiintyä.

Joku voi myös toisaalta täysin villiintyä esimerkiksi siitä tiedosta, että kemikaalit ovat syöpävaarallisia. Elektroniikassa käytetyt bromatut palonestoaineet on luokiteltu karsinogeenisiksi. Ne vaikuttavat tutkimusten mukaan myös hermostoon ja hormonitoimintaan jo alhaisilla pitoisuuksilla. Työpaikoilla, Työterveyslaitoksen mandaatilla, näille pääasiassa altistutaan.

Työterveyslaitoksen myyttinen hoitosuositus, että on ”vältettävä kaikin keinoin ajattelemasta ulkoisten altisteiden vaarallisuutta” sopii toisaalta valtion budjettiin, sillä Työterveyslaitoksen toimintaa ollaan osittain lakkauttamassa.

Myös Säteilyturvakeskuksen toimintaa rajataan tulevaisuudessa. Kännykkätutkimus esimerkiksi lopetetaan tarpeettomana. Tämäkin toimenpide liittyy kansalaisten hyvinvoinnin turvaamiseen myyttisen strutsitarinan tapaisesti: ”Kansalaiset – medborgare! Teidän on vältettävä kaikin keinoin ajattelemasta ulkoisten altisteiden vaarallisuutta. Painakaa päänne hiekkaan!

Ohjeistus koskee erityisesti seuraavaa tutkimusraporttia. ”Clinical Neurology -tiedelehdessä julkaistiin ensimmäinen kaksoissokkotutkimus 4G-säteilyn vaikutuksista aivoihin. Kokeessa 18 koehenkilön oikeata korvaa altistettiin yhden senttimetrin etäisyydeltä 4G-säteilylle 30 minuutin ajan. Vaikutuksia aivoihin tutkittiin magneettikuvantamisen avulla todellisen ja valealtistuksen jälkeen. Haittavaikutuksia nähtiin paitsi altistetulla, myös altistamattomalla puolella päätä.”

Säteilyturvakeskuksen mukaan tutkimustuloksen ei pitäisi olla mahdollinen. Siellä on pää syvässä hiekassa.

Amerikkalainen yliopistotutkija Joel M. Moskowitz sanoo: ”Nykyinen tutkimus osoittaa vaikutuksia aivotoimintaan lyhyellä aikavälillä. Vaikkakin 4G eli LTE-teknologia on liian uutta, jotta voisimme arvioida sen pitkäaikaisvaikutuksia terveyteen, meillä on kuitenkin paljon näyttöä kännykän pitkäaikaiskäytön terveysvaikutuksista. Pään ja kaulan alueen syövät, sperman laadun heikkeneminen sekä lisääntymisterveyteen liittyvät ongelmat kuten vaikutukset tulevan sukupolven terveyteen (esim. ADHD-riski) ovat mahdollisia.”

Työterveyslaitoksen Markku Sainion mukaan asiaa on ”kaikin keinoin vältettävä ajattelemasta. Ajatuksen hiipiessä alitajuntaan, on tajuttava kaivaa pää hiekan sisään.”

Moskowitz ohjeistaa: ”Erityisesti raskaana olevien naisten ja lasten on syytä rajoittaa kännykän käyttöä. Lisäksi kännykkää ei tulisi pitää pään, rintojen tai sukupuolielinten lähellä kun puhelin on päällä.”

Suomessa on siirrytty kaikissa valtion laitoksissa pelkästään kännykkäteknologian varaan, joten raskaana olevien naisten on vain ”kaikin keinoin vältettävä ajattelemasta ulkoisten altisteiden vaarallisuutta. Tajusitteko?”

Uuden LTE-teknologian säteilyvaikutusten kanssa vastaavia havaintoja on tehty 2G eli GSM-puhelinten säteilystä jo 2000-luvun alussa. Achermann ja kumppanit näkivät myös vaikutuksia koko pään alueella eikä pelkästään altistetulla puolella. Matkapuhelimen mikroaallot vaikuttivat aivojen syvimpiin osiin kuten näkökukkulaan. Näkökukkula, aivorunko ja muut aivojen kuorikerroksen alapuolella olevat kudokset sijaitsevat joidenkin senttimetrien päässä kallon luusta. Niiden tehtävänä on kontrolloida sydämen sykettä ja muita ei-tahdonalaisia toimintoja.

Tiedätte kyllä jo nyt mitä Työterveyslaitos ajattelee tästä…

Tapausesimerkki Pihtiputaalta: “Vaikka kaikin keinoin välttää ajattelemasta ulkoisten altisteiden vaarallisuutta, kännykkään puhuminen tuntuu kuin sirkkelillä päätä leikattaisiin. Kun pistää puhelimen taskuun, vihloo luita myöten. Isännällä on vielä pahempia oireita. Korvasta on lähtenyt nahka.”

Myös australialaistutkija Rodney Croft Wollongongin yliopistosta osoitti, että matkapuhelinsäteily voi joillakin yksilöillä vaikuttaa aivoaaltoihin enemmän kuin toisilla. Altistuksen jälkeiset EEG-vaikutukset vaihtelivat voimakkuudeltaan yksilöllisesti, ja toistetuissa altistuskokeissa muutokset ilmenivät samoilla koehenkilöillä kuin aiemmassakin kokeessa, mikä Croftin mukaan tukee käsitystä, että keskuudessamme saattaa olla herkemmin sähkömagneettisille kentille reagoiva alaryhmä.

Nämä Croftin koehenkilöt ovat juuri niitä ympäristöyliherkkiä.

Suomessa on onneksi ainakin yksi henkilö, joka kaikin keinoin ajattelee ulkoisten altisteiden vaarallisuutta. Hän on tietokirjailija Erja Tamminen, joka valtion laitosten ohjesäännöistä piittamatta mittaa säteilyarvoja ihmisten kodeissa ja työpaikoilla. Hän kehottaa myös kaikin keinoin välttelemään viranomaisia, kemikaaleja, säteilyä, hometaloja ja hajusteita. Lopputuloksena on yllättäen työkyvyn säilyminen.

 

Share

Potilas kuoli kipulääkkeisiin – lääkäri sai tuomion

0
0

Turpaduunari huomasi äskettäin hätkähdyttävän uutisen: kuusivuotias potilas oli kuollut kipulääkkeiden yliannostukseen ja lääkäri oli tuomittu maksamaan uhrin lähipiirille 280 000 euroa. Pohjois-Savon käräjäoikeus oli puhunut.

 

On hyvin harvinaista, ehkä jopa ennen näkemätöntä, että suomalainen lääkäri joutuu vastuuseen potilaansa murhasta. Miten ihmeellisiä aikoja elämmekään! Ministeri Hautala menee sanomaan ristiriitaisia asioita ja muistaa asioiden kulun siinä määrin väärin (poliittista retoriikka, joka tarkoittaa tiedon pimitystä tai suoranaista valehtelua), että häntä ei enää lähde kukaan pelastamaan. Ei edes Katainen.

Hautalan erosta toivuttuani otin esille yhden apuvälineistäni ruokakaupassa, eli suurennuslasin. Silloin asia selvisi: Kristiina Palttala -niminen lääkäri olikin konitohtori eikä mikään kliinikko ja söpö kuusivuotias olikin ravihevonen. Näinhän se on aina ollutkin, ihmisten kuolemilla ei ole niin väliä, mutta Valtraus ravihevosen kuolema poiki uutisen valtamediaan.

Fimean tekemien virallisten arvioiden mukaan Suomessa kuolee vuosittain tulehduskipulääkkeisiin 300 ihmistä. Epävirallisesti kuolee paljon enemmän. Vertaa näitä kipulääkekuolemia esimerkiksi tieliikennekuolemiin, 255 ihmistä vuonna 2012. Runsaasti ikäviä tieliikenneuutisia ilmestyy valtakuntamme lehdissä ja muussa mediassa. Mutta milloin näit viimeksi uutisen kipulääkekuolemasta?

Lisäksi tieliikennekuolemien alentaminen on tuiki tärkeä tehtävä. Tulehduskipulääkekuolemat vaietaan kuoliaaksi. Iatrogeeniset kuolemat kuitenkin vasta kovaa kyytiä tarjoavatkin, jos on uskominen tilastoihin, joita kokoaa Lontoon murteella selostaen Gary Null. Ja mies ei ole mikään nolla.

Olet lukenut kovan tarinan alkutahdit. Tämä ei ole mikään microsoft. Yritä pysyä tieteellisessä rynkytyksessä mukana, sillä lopussa kiitos seisoo. Välillä tarjotaan huomiota herättävän hilpeitä lauseenpoikasia. Kamppaile tekstini läpi vaikkapa lausahduksesta toiseen. Kiitos seisoo tajutessasi mistä johtuvat kolotukset ja miten tähän liittyy rasva.

Bloggaava hyvinvointikollega Anja Nystén on kirjoittanut lyhyesti uudesta rasvakirjasta, jonka olivat julkaisseet tuiki tavallinen Tavi ja epätavallisen laadukas Laatikainen. Lukeminen kannattaa aina, sanoo Jörn Donner. Rasvoista minäkin kirjoitan, mutta niitä opuksia Nystén ei mainitse.

Usko viranomaisvalistukseen, ministereihin ja kanistereihin voi kuihtua lukiessasi tätä minun tekstiäni eteenpäin, sillä Pohjoismaisissa ravitsemussuosituksissa on rasva virheellisessä valossa esillä. Siihen tulemme kohta.

Muistelen tässä välissä eläinlääkärien vitsikästä vääntöä Gainomax -mainossloganista: “Banaanit ovat apinoille, Banamine hevosille”. Muistikuvani mukaan Banamine on tyypiltään fenamaatti ja yleinen hevoslääke. Luin opettavaista Duodecim-kirjallisuutta:

“Fenamaatit = eräs tulehduskipulääkkeiden ryhmä”. Lähde: Lääkealan termit, Duodecimin selittävä suursanakirja, 1999

Näin upean opuksen myötä selvisi suomalaisten lääkärien mittava tietopohja. Päätin kilauttaa kaverille, Birdielle. Tiesin kuulevani tarinoita molekyylirakenteista. Mannaa selektiivisille korvilleni. Biologian alan tohtorina luotan enemmän molekyyleihin kuin väärin laskettuihin tilastoperusteluihin. Molekyylit eivät yhdy toisiinsa ihan miten sattuu, vaikka ihmiset niin joskus tekevätkin. Alkuaineiden jaksollinen järjestelmä toimii vielä tänäkin päivänä.

Birdie vaati terveysjuomaa, nestetankkausta, tietenkin sen B-vitamiinin takia. Kunnon puistokemisti voittaa kurjat konitohtorit tässä terveyden nippelitiedossa. Edessä oli siis pitkä ilta ja tankkausnesteitä kuluisi.

Piffauksen edetessä ja päästyämme eroon Banaminesta, aloimme pohtia tätä suurta puffausta: Kuka ihmeen neropatti aikoinaan keksi, että PUFA eli monityydyttymätön rasvahappo olisi ihmiselle erityisen hyödyllinen energialähde ja samalla kaikkien kipujen poistaja? Toki on rottakokeilla vahvistettu, että PUFA on pieninä määrinä elintärkeä rasvahappo, mutta siis, että energiaa ja kaloreita ihmisille ja vielä oikein suuressa mittakaavassa. Haloo!

Institute of Medicine (IOM) suosittelee, että ALA 18:3 omega-3-alfa-linoleenihappoa pitäisi popsia päivässä 1,2-1,6 grammaa (0,5-0,7% päivittäisestä energiantarpeesta). Kuopion keisarinna Ursula Schwab määrää, että kaikkien pohjoismaalaisten pitää nauttia vähintään 1% murkinasta (eli vähintään noin 2,2 grammaa jos kalorinsaanti on noin 2000 kcal/vrk) omega-3-rasvahappoina ja peräti 5-10% päivittäisestä energiasta pitäisi tulla PUFAsta. Puffataanko tässä jo PUFAaa terveyden kustannuksella? Niin minä luulen, ei kun minä tiedän!

Ursula ei välitä tippakaan siitä miten Suomen kansaa valistetaan. Hänellä on työtehtävänä välittää meille harhaanjohtavaa tietoa PUFA:sta, jotta ihmiset sairastuisivat ja söisivät lääkkeitä. Hulluksiko tuo turpaduunari on tullut? Jopa Tolonen kehuu PUFAa ja puffaa niitä kalaöljyjään joka paikassa.

Minulla ei ole mitään syytä puhua muunneltua totuutta. Turpaduunarin tuutista tulee totuus ja vain totuus. Ota silmä käteen ja katso: Tuota Ursulan ihannoimaa PUFAa on lähes mahdotonta syödä noin suuria määriä vaarantamatta terveyttä. Nautit sitten rypsiöljyä, rouskuttelet pähkinöitä, syöt kalaa jne. vaikka kuinka paljon saadaksesi sitä Ursulan kaipaamaa PUFAa niin saat sitä kroonista tulehdusta ylläpitävää LA 18:2 omega-6-linolihappoa aivan liikaa. Tulehduskipulääkkeiden varjostamaa sairasjaksoa (metabolinen oireyhtymä) potee sitten kunnon kansalainen kun uskoo moista roskatietoa! Olisi uskonut turpaduunaria, joka pyytää nauttimaan niitä neutraalisti terveyttä ylläpitäviä Ursulan parjaamia “kovia” rasvoja.

Kun nauttii ihania lyhyitä ja keskipitkiä tyydytettyjä rasvahappoja kuten esimerkiksi voihappoa ja lauriinihappoa, niin elimistö kiittää. Tyydytetty nainen on onnellinen ja tyydyttyneen orgasmirasvan kiitäessä verisuonissasi solusi kiittävät sinua!

Keisarinna Schwab, ota sinäkin järki käteen ja ajattele ihmisten terveyttä! Nuo ihannoimasi PUFAt ovat ikävällä tavalla yhteydessä tulehdustiloihin elimistössä. Nuo virallisterveellisten pajunköyttä syöttävien terveysvalistajien tulisi ottaa huomioon, että noin suuret PUFA-annokset ruokana ovat rakennuspalikoita eikosanoideille eli prostaglandiineille. Olet ehkä kuullut tästä tulehdusmarkkerista PGE2, jos et ole niin turpaduunari kertoo mielellään lisää.

Ei tietenkään savua ilman seteleitä. Apuun rientää tulehduskipulääke, joka on tyypiltään COX-salpaaja. COX-2 on entsyymi joka kiihdyttää PGE2:n syntetisointia PUFA:sta. Eli miljoonat suomalaiset syövät lääkkeitä, jotka hillitsevät ilmiötä, jonka syntyä niin sanottu virallisterveellinen rasvan syönti lisää. Todella loogista. Sataa lääketeollisuuden laariin, mutta se kai on joittenkin tarkoituskin ja valitettavasti jopa elämäntyö. Ursulalle, eräälle Pekalle ja sille Matillekin lääketehtailta iso taputus ja perään sitaatti Mikael Fogelholmilta, joka tietää enemmän näistä asioista kuin kehtaa paljastaa:

Ei ehkä pidäkään paikkaansa, että tyydyttynyt rasva on ruokavaliomme vaarallisin osa. Vähän kuituja sisältävät, nopeasti imeytyvät hiilihydraatit saattavat lisätä sydäntautien riskiä enemmän kuin tyydyttyneet rasvat.

 

Tämä kuitukommentti on tässä siksi, että logiikka terveellisyydessä on sama kuin kasvisrasvoissa. Kuitu on siis aine, jota ihminen ei pysty käyttämään energiaksi. Sopivina määrinä se auttaa, että paska kulkee joskus kropasta ulos eikä aiheuta lihavuudelta näyttävää ummetusta, mutta suurina määrinä kuitu vie kaikki vesiliukoiset vitamiinit ulos kropasta ennen kuin niille ehtii löytyä mitään käyttöä.

Samalla lailla ihminen ei käytä PUFA-rasvoja energiaksi (vaikka teoriassa epätehokkailla prosesseilla sekin olisi mahdollista), vaan ihminen tarvitsee PUFA-rasvoja pieninä määrinä muihin toimintoihin. Selitän tarkemmin jonakin toisena päivänä. Suurina määrinä kasvirasvat estävät rasvaliukoisten vitamiinien toiminnan rasittamalla maksan sappinestetoiminnan äärirajoille ja ylikin. Maksa sanoo yhä useammin poks.

Nykyään niin suosittu “terveellinen karppaus”, jota täysin tollosti ajattelevat terveysviranomaiset ehkä voisivat sallia sen “epäterveellisen eläinrasvoilla läträämisen” sijaan on käytännössä “High-PUFA-dieettien” kuningas. Nautitaan vähän hiilihydraattia, jossa kuitenkin on paljon fruktoosia, paljon kuituja ja valtavasti tyydyttymättömiä rasvahappoja.

Usko nyt pentele vieköön, että karppauksesta on väärää tietoa jaossa! Kunnon karppaus on LCHF:ää, eli nautitaan vain vähän hiilihydraatteja ja runsaasti ja monipuolisesti rasvaa eläin- ja kasvikunnasta. Onko se niin vaikea tajuta? Ei se vaikea tajuta ole, se on vain terveyspoliittisesti niin riskialtis sanoma. Pohjois-Karjala-projekti velvoittaa meitä vielä tänäänkin demonisoimaan eläinrasvat ja se sapettaa minua.

Odotellessani rakkailta lukijoiltani kommentteja ja lisäkysymyksiä, tuskin sentään tiedonjulkistamispalkintoa, lopettelen Birdien innoittamana matemaatikko Nassim Talebin ajatelmaan:

Tieteessä nerokkaat ajatukset eivät automaattisesti syrjäytä idioottimaisia ajatuksia. Nerokkaita ajatuksia kannattavien ihmisten täytyy syrjäyttää idioottimaisia ajatuksia kannattavat ihmiset.

 

 

Share

Juristin kanssa liemessä

0
0

Eka kertaa olen juristin kanssa liemessä. Täytyy nimittäin vastoin ennakko-oletuksia myöntää, että juristi Kaijus Ervasti on koonnut aivan erinomaisen Lakimiehen Keittokirjan. Ei uskoisi juristin tekemäksi, sillä Lakimiesliiton kustantama kirja on poikkeuksellisen selkeä ja yksinkertainen. Kuka tahansa pysty vääntämään sapuskaa itselleen keittokirjan ohjeita seuraten.

 

Mateemaatikko, fyysikko ja asianajaja olivat työhaastattelussa. Jokaiselle heistä haastattelija esitti yksitellen yhden kysymyksen.
- Paljonko on 1+1, haastattelija kysyi mateemaatikolta.
Mateemaatikko esitti käyränsä ja laskutoimituksensa, jonka mukaan se on noin kaksi.
Fyysikko taasen ilmoitti kaavojensa ja liitutaulun avulla, että teoriansa mukaan tulos ei voi olla muu kuin kaksi.
Asianajajalta vastausta kysyttäessä juristi sulki oven perässään, laittoi ikkunan sälekaihtimet kiinni ja irroitti puhelimen seinästä ja kuiskasi haastattelijalle.
- Paljonko haluaisitte sen olevan ?

 

Juristi Ervasti työskentelee Oikeuspoliittisessa tutkimuslaitoksessa erikoistutkijana ja hallintopäällikkönä. Hän on myös Helsingin yliopiston dosentti. Ervasti on mm. konfliktinratkaisun ja sovittelun johtavia asiantuntijoita Suomessa. Hän on julkaissut lukuisia kirjoja ja artikkeleita sekä on suosittu kouluttaja. Lisäksi Kaijus Ervasti on intohimoinen ruokaharrastaja, josta esimerkkinä tämä kirja jossa ollaan liemessä.

 

Mistä voit päätellä, että juristi valehtee?
- Sen huulet liikkuvat.

 

Vastoin oletuksiani ja netin yleisestä vitsiarkistosta poiketen, kirjassa ei myöskään valehdella. Päinvastoin kirjassa myönnetään jopa, että uusia ruokia on vaikea keksiä. Ainakin niitä on vaikea keksiä niin paljon, että niistä kannattaa kirjoittaa kirja.

Tässä kirjassa on siis tuttuja ruokia, joilla on juristin urapolkua seurailevia nimiä. Mitä sanotte siitä kun alussa on esillä edullista juristiopiskelijan kukkarolle sopivaa ruokaa! Sitten on sapuskaa oikeusoppineille ja käytännön juristeille. Jälkiruoat on koottu tyydyttämään lakinaisten mielihaluja. Jokaiselle ruualle esitetään myös juomasuositus.

 

Mitä saat, kun risteytät blondin ja asianajajan?
- Kukaan ei tiedä. On olemassa asioita, joita blonditkaan eivät suostu tekemään.

 

Hauskassa ja herkullisessa keittokirjassa esitellään lukuisia maukkaita ruokalajeja ja reseptejä yhdisteltyinä oikeuteen liittyviin tarinoihin ja kuviin. Jokaisesta ruokalajista on ensin kirjoitettu lyhyt johdanto, jonka jälkeen kerrotaan raaka-aineet ja valmistusohjeet sekä ruokalajiin liittyvä oikeudellinen tietoisku tai tarina.

 

Yllättäen opettaja, puliukko ja lakimies päätyivät yhdessä taivaan porteille. Pyhä Pietari ilmoitti heille, että jos he mielisivät Taivaaseen, heidän täytyisi jokaisen vastata oikein yhteen kysymykseen. Pyhä Pietari osoitti opettajaa ja kysyi:
- Minkä niminen laiva ajoi jäävuoreen ja upposi? Siitä tehtiin juuri elokuva.
- Sen täytyi olla Titanic, vastasi opettaja varmasti
Pyhä Pietari päästi hänet portista. Sitten Pietari kääntyi puliukkoon päin ja hahmotteli mielessään, että Taivas ei todellakaan tarvinnut kaikkea sitä tuoksua, mitä tämä mies toi mukanaan ja päätti tehdä kysymyksestä hieman vaikeamman:
- Kuinka monta ihmistä kuoli sillä laivalla?
Valitettavasti puliukko oli juuri nähnyt elokuvan.
- 1228, hän vastasi.
- Aivan oikein! Voit mennä.
Sitten Pyhä Pietari kääntyi lakimiehen puoleen ja kysyi:
- Mitkä olivat hukkuneiden nimet?

 

Kaikenlaista kirjasta löytyy, eikä tarvitse siis olla juristi kiinnostuakseen kirjasta. Biologikin voi kiinnostua. Ja vain tästä blogikirjoituksesta löytyy näin mauttomia juristivitsejä.

 

Mitä sata asianajajaa tekee keskellä tyyntä valtamertä?
- Ei kai sitä kukaan tiedä, mutta ainakin se on hyvä alku.

 

 

Share

Muista rikki – ei mene nivelet rikki!

0
0

Alustavat tutkimukset ovat osoittaneet, että otsikon sanoma ei ole tuulesta temmattu. Rikin nauttimisesta voi olla hyötyä jänteiden ja rustokudoksen vahvistamisessa.

 

Kun 'rikki' sanan pistin Googlen kuvahakuun sain näin miellyttävän näkymän

Kun ‘rikki’ sanan pistin Googlen kuvahakuun sain näin miellyttävän näkymän

Vahvat jänteet ja hyvässä kunnossa oleva rustokudos on terveiden nivelten keskeinen tekijä. Rikin avulla valmistuva kollageeni on se proteiini, jota on suuria määriä ihossa, luukudoksessa, rustossa ja jänteissä.

Tutkimusten mukaan tärkeässä asemassa nivelten hyvinvoinnissa näyttäisi olevan aminohappo metioniini. Tämä välttämätön rikkipitoinen aminohappo on lähtöaineena noin sadalle merkittävälle yhdisteelle elimistössä. Käytännössä lähes kaikki merkittävät proteiinit tarvitsevat metioniinia synteesissään. Tämä on syy siihen miksi aliravitut ihmiset kehitysmaissa ovat niin suuressa vaaravyöhykkeessä. Yksipuolisen, erittäin vähän metioniinia sisältävän viljavoittoisen ruokavalion takia syntyy vakava yleinen proteiinivaje koko elimistössä. Metioniinin tärkeänä tehtävänä on myös toimia myrkyllisten aineiden poiskuljettajana ja sitojana esimerkiksi nivelissä ja munuaisissa.

On myös muita rikkiä sisältäviä aminohappoja: kysteiini, kystiini, homokysteiini, homokystiini ja tauriini. Rikkipitoisilla aminohapoilla on merkittäviä rakenteellisia ja aineenvaihduntaan liittyviä tehtäviä elimistössä. Esimerkiksi kysteiini on tärkeässä roolissa rakentaessaan elimistön omaa antioksidanttipuolustusta. Silmiinpistävällä tavalla juuri rikkiä on runsaasti kehon tarvitsemissa antioksidanteissa. Tauriinia esiintyy vapaana aminohappona mm. aivoissa, silmän verkkokalvossa, sydän- ja luustolihaskudoksessa sekä sapessa. Tauriinia erittyy myös äidinmaitoon. Aikuinen pystyy muodostamaan tauriinia muista aminohapoista, mutta imeväisikäiselle lapselle tauriini on välttämätön ravintoaine, jota on saatava joko äidinmaidosta tai äidinmaidonkorvikkeesta. Energiajuomien ohella synteettistä tauriinia käytetäänkin äidinmaidonkorvikkeiden valmistukseen.

Energiajuomiin tauriinia on lisätty 1990-luvun lopulta asti. Tauriinilla ei todennäköisesti ole mitään merkittävää vaikutusta suorituskykyyn, mutta ei siitä mitään haittaakaan ole osoitettu. Vitamiineissa tiamiini ja biotiini on myös rikkiä.

Kehossa rikkiä tarvitaan nivelten lisäksi huolehtimaan solukalvoista, että ne pysyvät joustavina ja läpäisevät hyvin ravinteita. Rikki on mukana solujen uudistumisessa ja korjaamisessa. Tärkeä rooli rikillä on myös energiantuotannossa, sillä se osallistuu insuliinin tuotantoon ja on siten edellytyksenä häiriöttömälle hiilihydraattien aineenvaihdunnalle.

Mistä rikkiä saa? Valkosipuli antaa meille orgaanista rikkiä. Väitetään, että valkosipulilla voi vastustaa verisuonten kalkkeutumista ja estää valtimoseinämien paksuuntumista. Valkosipulin sisältämää rikkiä on erityisesti alliinissa ja allisiinissa, joita pidetään antibioottisina ja syövän kasvua hillitsevinä yhdisteinä. Rikkiä saa lisäksi mm. maitotuotteista, kananmunasta, juustosta ja kalasta. Pavuissa, kaalissa, pinaatissa ja kananmunissa on runsaasti rikkiä, kuten varmaan arvelitkin johtuen mahdollisesti havaitsemistasi hajuhaitoista. Parsakaalista on eristetty rikkipitoisia yhdisteitä kuten esimerkiksi sulforafaani, jotka on yhdistetty syöväntorjuntaan. Sitä tärkeää metioniinia on varsinkin maidossa, kananmunissa, juustossa, kalassa ja siipikarjan lihassa. Elintarvikkeiden sisältämää rikkiä ei listata Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Fineli elintarvikkeiden koostumustietopankista, mutta muissa kansainvälisissä tietokannoissa löytyy varsin helposti tietoja rikin määrästä eri ruoka-aineissa.

Markkinoilla on useita ravintolisiä, joissa on mukana rikkiä, ja joita otetaan nivelongelmiin, diabeteksen hoitoon, astman ehkäisyyn ja sydän- ja verisuonitaudin hoitoon. Lupaavana pidetään luonnollista, orgaanista rikkiä sisältävää metyylisulfonyylimetaania (MSM). Sitä saa myös ravinnon mukana, mutta ravintolisässä se on tiivistetyssä muodossa tarjolla. Urheilijoita MSM on kiinnostanut koska sen on havaittu lisäävän suorituskykyä. Lisää tutkimuksia tarvitaan MSM:n tehon arvioimiseksi.

Kondroitiinisulfaattia on tutkittu erityisesti nivelrikon hoidossa, mutta sen tehosta on ristiriitaisia tuloksia. Ravintolisänä annettava kondroitiinisulfaatti lisää hieman nivelen sisällä olevien glykosaminoglykaanien synteesiä, mutta kipua lievittävä vaikutus johtuu nykytiedon valossa sen tulehdusta lievittävistä ominaisuuksista. Nivelten hyvinvointiin suositellaan joskus hyvällä menestyksellä rikkipitoista glukosamiinisulfaattia tai pelkkää glukosamiinia.

Alfa-lipoiinihappo on rikkipitoinen ihmiselimistölle tärkeä vitamiinin kaltainen yhdiste, jota kutsutaan usein ”universaaliksi antioksidantiksi”. Alfa-lipoiinihappo on sekä rasva- että vesiliukoinen, joten se toimii aktiivisesti kaikkialla elimistössä. Vaikka alfa-lipoiinihapon antioksidanttivaikutukset ovat kiistattomat, suurin huomio on kiinnittynyt sen insuliinin kaltaisiin vaikutuksiin. Näistä keskeisin on tehostunut glukoosin siirtyminen luustolihaksiin. Tästä syystä sitä käytetäänkin varsin laajasti diabeteksesta johtuvien oheissairauksien hoidossa. Urheilijat käyttävät alfa-lipoiinihappoa tehostamaan hiilihydraattitankkausta.

Luonto on viisas, sillä se on huomioinut metioniinin tarpeen vaihtelun niin, että kasvavan lapsen ja muittenkin elävien organismien alkutaival olisi mahdollisimman suurella metioniinimäärällä varmistettu (äidinmaito, kananmuna, viljojen alkiot). Metioniinin ja rikin puute näkyy kasveissa etenkin nuorten lehtien kellastumisena.

Liika on liikaa metioniininkin suhteen. Ylimäärä metioniinia on varsin myrkyllistä. Ylimääräinen metioniini muuntuu herkästi homokysteiiniksi, jota pidetään useille soluille oksidatiivisena rasitteena.

Jos jokin haisee pahalta niin siinä on todennäköisesti jonkin verran rikkiä. Esimeriksi pahanhajuisessa hengityksessä ja pierussa haisee yleensä eniten rikkivety. Samoin sipulin, valkosipulin ja kaalin haju ja maku on peräisin rikkiyhdisteistä. Rikkiyhdisteitä lisätään ruokiin myös säilöntäaineeksi. Esimerkiksi sulfiitteja lisätään viiniin juuri ennen pullotusta estämään käymisen jatkuminen pullossa.

Rikki on tunnettu jo antiikin ajoista lähtien ja mainitaan Raamatussakin. Kemisti Antoine Lavoisier esitti 1700-luvulla, että rikki on alkuaine ja tämä asia varmistui kokeellisesti vuonna 1809. Kaikesta tästä huolimatta rikin aineenvaihdunta elimistössämme on varsin huonosti tunnettu. Kiinnostus rikkiä kohtaan on kasvamassa, kun sen merkittävä osuus elimistön terveydessä ja monissa sairauksissa on selviämässä. Lisää tutkimuksia tarvitaan tästä kivennäisaineesta.

70-kiloinen ihminen sisältää rikkiä noin 175 grammaa. Sitä on ihossa, hiuksissa, kynsissä, jänteissä ja eräiden proteiinien ja entsyymien ainesosana.

Joitakin rikkipitoisia elintarvikkeita     Elintarvike Rikkiä (mg/100 g)
Karrageeni, kuivattu                       5460,0
Sinappi                                    1280,0
Maapähkinä                                  377,0
Parapähkinä                                 339,0
Simpukka, raaka                             326,0
Piparjuuri, raaka                           269,0
Parmesaanijuusto                            251,0
Persikat, kuivattu                          240,0
Lampaanliha, raaka                          237,0
Cheddarjuusto                               230,0
Turska, raaka                               224,0
Punakampela                                 210,5
Savoijinkaali                               204,0
Kananmuna                                   182,5
Tee                                         177,0
Lohi, raaka                                 169,0
Aprikoosi, kuivattu                         164,0
Kaakao                                      160,0
Mannaryyni                                  138,0
Ohra                                        124,5
Kahvi                                       110,0
Ruusukaali, keitetty                         97,5
Papuja, keitetty                             82,2
Kukkakaali, keitetty                         76,5
Sipuli, raaka                                53,7
Olut                                         23,8
Banaani                                      14,4

 

Share

Vastarannan Kiiski ja Sote

0
0

Turpaduunari syväluotaa Sote-uudistusta. Attendo – nyt hereillä! Tässä selviää myös miten tutkiva journalismi lopetetaan MTV3:ssa ja hutkiva journalismi tulee tilalle. Ihmettelitkö miksi meillä on niin pitkät hoitojonot?

 

 

Shiller palkittiin – Stiller jäi ilman
Jalosti on taas ihmisiä kehuttu viime aikoina. Oikein Nobel-palkintoja on myönnetty, ei käy kieltäminen. Robert James Shiller oli palkittujen joukossa, Ruben Stiller jäi ilman.

Tutkiva journalisti, Suomen ainoa virallinen turpaduunari, käsittelee jäljittelemättömään tapaansa surullista Sote-uudistusta. Syväluotaavassa artikkelissa käydään ensin ihailemassa eniten terveyspolitiikkaan liittyvää Nobel-pystiä, nimittäin taloustieteen palkintoa. Sen voittivat amerikkalaiset Eugene Fama, Lars Peter Hansen ja Robert Shiller.

Jotkut tyypit pokkaavat lääketieteen Nobel-palkinnotkin, mutta koska lääketieteen keksinnöt tulevat käytäntöön keskimäärin sadan vuoden viiveellä, niin ehdin kyllä käsitellä nämä lääketieteen gurut James Rothman, Randy Schekman ja Thomas Südhof myöhemminkin. Lisäksi tarkoitus on syvällisemmin perehtyä Sote-uudistukseen, eikä tarkistella Solu-vuorovaikutuksia.

Moni elokuvafriikki varmaan muistaa, että kansantalouden professori Robert Shillerin kotikaupunki on konkurssin partaalla keikkuva Detroit ja hänen Virginia vaimonsa on ammatiltaan psykologi. Tästä syystä vuoden 1987 Robocop-maailma on Shillerin kapinallisissa aivoissa mallinnettuna, eikä tämä Chicagon ukkeli Eugene Fama ja hänen EMH-oppinsa (Efficient Market Hypothesis) ole kovin korkeassa kurssissa.

Jengiä voi viedä kuin pässiä narussa
Faman teoriat ovat enemmän velkaa Steel Cityn eli Pittsburghin kasvatille John Fraser Muth ja Rational Expectations -koulukunnalle sekä Random Walk -teorioille, jotka Louis Bachelier innoitti. EMH siis perustuu rationaalisuuden ja sattumanvaraisuuden yhdistelmään, kun taas Shiller uskoo trendeihin ja siihen, että jengiä voi viedä kuin pässiä narussa. Mielikuvat ratkaisevat. Ei todellakaan järki eikä tosiasiat.

Journalistin koulutuksen saanut Edward Neumeier oli Robocop elokuvan käsikirjoittaja. Tuossa filmissähän Detroit on jo raunioina, mutta kieroakin kierommat liikemiehet yrittävät attendo, attendo yksityistää kaiken ja rakentaa Delta-Cityn. Paha suuryritys OCP (Omni Consumer Products) hoitelee kaupungin sairaalat ja poliisitoimen samalla seteliselkärankaisella moraalilla, jonka Yrjö Kopra (Alexander Group) ja Anna Granskog (McKinsey & Co) ovat rantauttaneet Suomeenkin. Lääkärit taitavat tuntea veronkierron paremmin kuin verenkierron. “Good business is where you find it”, kuten yritys-pahis filmissä lausuu.

Tavalliset kansalaiset eivät reaalielämässä eikä filmissä paljon paina vaakakupissa kun korporaatio jyrää ja rikollisuus rehottaa. Elokuvan yritys-pahis on muuten roolinimeltään Dick Jones, jota loistavasti esittää Total Recall -elokuvassakin näkynyt Ronny Cox. Aikuismaista nimileikittelyä! Ihan Dick pahiksen nimenä. Ihan niin kuin Suomessa jossain menestyvässä yrityksessä voisi olla johtajana Jorma. Edeltäjä oli kaiketi Kalle. Ei nyt olla Pekkaa pahempia vaan arvataan, että sekin varmaan naurattaa jos jonkun nimi olisi väärin päin luettuna peräti Pole.

Pidemmän päälle ei tule mitään siitä, että menee jorma edellä kohti uusia haasteita. Huvittavana yksityiskohtana mainittakoon, että hollantilaisen Paul Verhoevenin ohjaama Robocop oli tieteiselokuvan maineessa, mutta aidossa elämässä Detroit ajautui konkurssiin ihan tavallisena torstai päivänä 18.7.2013. Todellisuus imitoi taidetta, vai miten se nyt olikaan.

Tavallista kuolevaista kiinnostaa Shillerin tutkimukset
Nyt mennään takaisin tähän taloustieteen Nobeliin ennen kuin käsitellään kotimaista Sote-soppaa. Nobel myönnettiin omaisuuserien hinnanmuodostusta koskevista tutkimuksista. Robert Shiller on kirjoittanut paljon riskien käsittelystä terveydenhuoltoalalla ja sosiaalitoimessa. Se kiinnostaa tavallista kuolevaista. Jos sattuu kova lukuinto iskemään, niin Shilleriltä löytyy “Irrational Exuberence” (2005) ja “The New Financial Order: Risk in the 21st Century” (2003). Noilla teoksilla saa jo talousgurun maineen ja voi keskustella sivistyneesti ystäväni Birdien kanssa täysin nolaamatta itseään (niin kuin minulla on tapana tehdä!).

Sosiaaliturvan juhlavuosi
Vuosi 2013 on oikeastaan sosiaaliturvan juhlavuosi, sillä nyt on kulunut 130 vuotta siitä hetkestä kun Preussin rautakansleri Otto von Bismarck keksi, että vanhoillakin ihmisillä pitäisi olla omia tuloja. Vuosi 1883 jäi historiaan.

Bismarckin idea oli teollistuvassa taloudessa sangen nerokas, mutta toteutus oli tyypilliseen saksalaiseen tapaan byrokraattinen ja järjetön. Malliksi valittiin vakuutusjärjestelmä. Tämä järjestelmä ei kuitenkaan tasaa riskejä ikäluokkien välillä, vaikka riskien tasaamisen luulisi olevan kaikenlaisten hallintohimmeleiden perusidea. Sen sijaan vakuutukset lisäävät eriarvoisuutta.

Birdie kertoi minulle, että eräs Jeffrey B. Kindler tajusi vakuutuksia menevän kaupaksi enemmän jos ne ovat pakollisia. Yksilön vapaus vapaassa markkinataloudessa on yliarvostettua. Niinpä Pfizer-lääkeyhtiö huomasi, että Yhdysvalloissa on vielä 50 miljoonaa ihmistä vailla statiinia ja muuta kivaa ennalta-ehkäisevää myrkkyä. Lipitor atorvastatiini odotti ostajaansa ja uhriaan (muutaman päivän kuluttua tulee diplomi-insinööri Leino Utriaisen uuden “Statiinin uhrit” -kirjan arvio).

Kindler ja kaverit lobbasivat ObamaCare-terveyspaketin: Kaikkien kynnelle kykenevien ja jopa sohvalla makaavienkin oli maksettava yksityinen vakuutus ja käytävä tohtori-sedän juttusilla. Sen jälkeen tohtori määrää tabletteja ja kaikki on taas hyvin. Mitä kalliimpi pilleri, sitä enemmän Obama -pressa saa verotuloja. Teekutsut eivät enää kiinnosta republikaanejakaan kun tablettien haittavaikutukset pitävät kansalaiset kotisohvalla eikä turhissa mielenosoituksissa. Demokratia on sitä, että demokraatit ja suuryritykset ovat vallassa.

Anna Granskog pukee päälleen kokomustaa ja vikittelee kokoomusta
Kekseliäät konsultit keksivät, että tämä yksityistämiseen niin hemmetin demokraattisesti pakottaminen sakkojen uhalla, voisi lisätä pillereiden myyntiä muuallakin kuin Obamalandiassa, vaikkapa Finlandiassa. Niinpä Anna Granskog puki päälleen kokomustaa ja alkoi vikitellä kokoomusta. Nappulaliiga oli heti myyty ja oppositio sai suksia kuuseen, liikunta on nimittäin terveellistä. Ja tapahtui niinä päivinä, että McKinsey ja BIG PHARMA muuttivat Arkadianmäelle. Sote-uudistus oli valmis. Pahus vain kun se oli perustuslain vastainen. Tutkivan journalismin paikka?

Maria Guzenina-Richardson 35-henkisine työryhmineen ja Petteri Orpo vähän pienemmällä porukalla kantoivat kortensa kekoon, mutta kantona kaskessa oli pahuksen itsemääräämisoikeudet. Martti Hetemäki saa nyt hoitaa loput. Kaappifederalisti Katainen alkaa jo hiiltyä kun tässä on vaara, että kansan ääni pääsee esille. Ei siinä niin pitänyt käydä, vaan taitavaa sumuverhon rakentelua sen piti olla hamaan loppuun asti.

Kuka keksi kaivaa ongelmat esille?
Mediaa pitäisi opettaa kiltiksi ja suitsia hiljaiseksi. Sikariporras huomasi vaaran ilmiöt ja pisti heti MTV3:n väkeä pelolle. Kaivakaa peltoa – älkää nostako ongelmia päivänvaloon. Tutkiva journalismi lopetetaan. Hutkiva journalismi on kivempaa ja sikariportaalle turvallisempaa. Lisää laulukilpailuja, kokkiohjelmia ja Tuula Malin pois kameran edestä. Epikriisi on vaiennettu jo syyskuussa. Nyt voi herrojen elintaso rauhassa nousta. Neljäs valtiomahti keskittyy Idols-tähtiin.

Mutta miettikääpä tätä: Reaalimaailmassa elintasoa ei voi siirtää ajassa. Eläkkeelle jäänyt leipuri ei syö leipää jota hän on nuoruudessaan leiponut, eikä eläkkeelle siirtynyt apteekkari popsi pillereitä joita hän harjoitteluaikoinaan pyöritteli. Meille viime vuosikymmeninä opetettu usko yksilön omiin mahdollisuuksiin hupenee viimeistään sähkökatkon aikana. Yhteiskunta toimii tai kaatuu yhteisönä. Siinä ei Kataisen Jyrkikään muutu junaksi kun VR:n vuoro on myöhässä.

Terveys on eriarvoistettu
Tiedätkö mitä? Äsken tajusin, että myös terveys on eriarvoistettu. Suuret lääkeyhtiöt aivopesevät lääkäreitä ja terveysalan kouluttajia. Tee laskutoimitus lähipiirissäsi: Kuka tuntemistasi ylipainoisista ihmisistä täyttää kaikki tai useimmat seuraavista ehdoista:

  • ei käytä mitään lääkkeitä
  • ei käytä mitään kevyttuotteita eikä margariineja
  • ei käytä kovetettuja trans-rasvoja sisältäviä eineksiä, keksejä tai muita elintarvikkeita
  • ei käytä keinomakeutettuja elintarvikkeita eikä juomia

 

Nyt käsi sydämelle/Raamatulle, kuka aikuisen oikeasti tuntee ihmisen, joka on lihonut pelkästään kotitekoista karjalanpaistia syömällä?

Ylipainoisia ja sairaita ihmisiä syyllistetään omasta tilastaan, vaikka tuska, puuskutus ja kolotus on usein aiheutettu väärällä lääkityksellä ja ns. “terveellistä” ruokaa syömällä. Jos statiinilääkityksen ja verenpainelääkkeiden jälkeen ei jaksa mennä lenkille, niin ihminen on virkakoneiston mielestä laiska ja saamaton. Sellaiselle laiskurille kuuluukin kuukausien jonotusajat arvauskeskuksiin. Masennuslääkereseptin voi uusia apteekissa. Suomessa on kaikki hyvin.

Terveyden Hävityksen Laitos (THL) tahtoisi potilaille lisää valinnanvapautta Pohjoismaiseen malliin, mutta saa nähdä miten tämän esityksen kanssa käy. Torpataan todennäköisesti. Birdie sanoi tämän minulle todella hienolla tavalla. Tavatkaa perässä ja ihmetelkää:

Maksuperusteet ovat tehokas kannustin, sitä ei taloudessa koskaan saisi unohtaa. Jos terveyspalvelujen tuottaja saisi sitä pienemmän korvauksen mitä kauemmin potilas odottaa hoitoa, niin hoitojonot olisivat kadonneet jo viime viikolla. Pelkkä tapahtumaperusteinen maksu kannustaa pitkiin jonoihin ja sairaisiin ihmisiin. Kuka nyt haluaisi hyvää bisnestä lopettaa?

 

Valta tahtoo pysyä vallassa ja niin kauan kuin ihmiset luulevat, että joku muu tekee jotain, kukaan ei viitsi vaatia oikeaa muutosta. Siksi lopetankin sitaattiin TV-sarjasta Boss, jossa Kelsey Grammer näyttelee niin kylmäävän upeasti vallanhimoista Chicagon pormestaria Tom Kanea:

Now, the illusion of change on the other hand, is a good thing. It gives the people a jolt of hope, it makes them believe in the possibility of things… I’m defending the status quo.

 

Share


Statiinin uhrit vai Stalinin uhrit?

0
0

Sain haastatella diplomi-insinööri Leino Utriaista viime viikonloppuna kirjamessuilla Helsingissä. Hän on kirjoittanut kolesterolilääkkeiden haittavaikutuksista. Tuskin haittaa vaikka lukisit hänen haastattelunsa tässä terveysblogissani.

 

 

Useimmat asiantuntijat arvioivat, että hirmuhallitsija Josef Stalin antoi käskyn tappaa 20-60 miljoonaa ihmistä. Niin hirmuinen asia on kyseessä, että muutama messuvieras näki kirjankannessa tämän hirmuhallitsijan nimen.

Nykyiset häikäilemättömät hirmu-hallitsijamme löytyvät lääkeyhtiöiden markkinakoneistosta ja johtoportaasta. Näiden yhtiöiden voittomarginaalit ovat niin tärkeässä asemassa, että yhtiöt ovat valmiita unohtamaan lääkkeiden haittavaikutukset, tarjoamaan seksipalveluja lääkkeiden markkinoinnissa, voitelurahaa tutkijoille ja lääkäreille, kieltäytyvät mainitsemasta markkinoimiaan tuotteita kielteisessä merkityksessä ja tuputtavat meille välillä hyvinkin kyseenalaisin menetelmin pillereitään.

Yksi lääkeyhtiö Pfizerin uhri oli kuin ihmeen kaupalla välttänyt kuoleman ja istui ilmielävänä edessäni haastateltavana. Tutustutaan yhdessä nyt Utriaisen kirjan antiin.

Diplomi-insinööri Leino Utriainen on kirjoittanut veret seisauttavan tietokirjan kolesterolilääkkeiden vaaroista “Statiinin uhrit”. Synkänvärisessä kansikuvassa ollaan hautausmaalla. Aika lähellä oli, että hautakivessä olisi Utriaisen nimi. Näin ei kuitenkaan käynyt.

Christerin kysymys: Olit kuolla statiinilääkityksen haittavaikutuksiin, Leino. Miten voit juuri nyt? Varoitettiinko sinua statiinin haittavaikutuksista?

Leino vastasi näin: Kiitos, voin olosuhteisiin nähden ihan hyvin. Joudun etenemään vaivalloisesti kainalosauvalla, sillä minulla on tapana käyttää kroppani osat loppuun, vasta sitten osat vaihdetaan uusiin. Nyt on vuorossa lonkkaluun operointi ihan muutaman päivän kuluttua. Mutta kolesterolilääkkeet olivat koitua kohtalokseni. Lääkäri ei varoittanut minua statiinista. Niitä pidettiin turvallisina ja tehokkaina. Olihan niitä tutkittu huolellisesti. Kun 1990-luvun lopulla myönnyin lääkärin suosituksesta veren kolesterolipitoisuutta alentavaan statiinilääkitykseen oli lääkäri minulle auktoriteetti. Tuossa elämänvaiheessa minulla oli muita kiireitä, joten en nähnyt syytä tarkemmin selvitellä statiiniuskontoa, joka perustuu siihen luuloon, että kolesterolilääkkeen käytöllä saavutetaan pysyvästi terve verenkierto. Koska kokonaiskolesterolini oli jonkin verran yli viitearvon, totesi lääkäri, että kuolen ennemmin tai myöhemmin sydäninfarktiin, jos en aloita statiinilääkitystä. En tuolloin ymmärtänyt kysellä, kuinka varma henkivakuutus statiini on. Optimistina kuvittelin, että statiinilla sydäntautiriski poistuu kokonaan. Vanhin veljeni käytti jo statiinia ja suositteli minulle samaa. Hän kertoi, että ruokavaliossa ei tarvitse olla tarkkana, koska statiini pitää verenkierron kunnossa. Veljeni kuoli myöhemmin sepelvaltimotautiin. En valitettavasti edes tuossa vaiheessa oivaltanut, että statiini ei olekaan ihmelääke, kuten oli annettu ymmärtää. Syyskuussa 2006 sain niin rajun haimatulehduksen, että siitä voisi seurata jopa monielinvaurio. Onneksi nuori lääkäri arvasi heti kieltää statiinilääkityksen.

Christerin jatkokysymys: Minkälaisia haittavaikutuksia statiineilla on ja saako Suomessa puhua statiinien haittavaikutuksista?

Leino innostui luettelemaan kolesterolilääkkeiden haittavaikutuksia minulle: Selvittyäni hengissä statiinien haittavaikutuksista uskon, että yksi elämäni missioista, oikeastaan kansalaisvelvollisuuteni, on jakaa selvittämääni tietoa ja kokemuksiani statiinien käyttäjille. Toivon hartaasti, että uusia kohtalotovereita on tulevaisuudessa vähemmän kuin nyt. Yritän myös vaikuttaa kansallisiin hoito-ohjeisiin, käypä hoito -suosituksiin, jotka perustuvat “viralliseen” kolesterolihypoteesiin eli olettamukseen kolesterolin yhteydestä sydäntauteihin. Toimintani aiheutti eräänlaisen haittavaikutusriskin: Minusta tuli epämieluisa ihminen innokkaasti statiineja suositteleville tutkijaprofessoreille. Se oli pieni haitta verrattuna tavoittelemaani kansalliseen hyötyyn. Otin tuon riskin tietoisesti.

Lipitor statiinin haittavaikutuksista voi mainita seuraavat: ummetus, ilmavaivat, dyspepsia (ruuansulatusvaiva), pahoinvointi, ripuli, ruokahaluttomuus, oksentelu, trombosytopenia (verihiutaleiden liian vähäinen määrä veressä), allergiset reaktiot, anafylaksi (äkillinen hengenvaarallinen allerginen reaktio, hiustenlähtö, hyperglykemia (korkea verensokeri), hypoglykemia (matala verensokeri), haimatulehdus, unettomuus, muistin menetys, päänsärky, heitehuimaus, tuntoharhat, tuntoaistin heikkeneminen, perifeerinen neuropatia (ääreishermostoperäinen kipu), makuaistin häiriö, näköhäiriö, maksatulehdus, kolestaattinen keltaisuus, maksan vajaatoiminta, ihottuma, kutina, nokkosihottuma, angioneuroottinen edeema (äkillinen paikallinen turvotus), rakkulaiset ihottumat, korvien soiminen, kuulon menetys, lihaskipu, nivelsärky, lihassairaus, lihastulehdus, rabdomyolyysi (lihaskudoksen äkillinen vaurio), lihaskouristukset, jänteen repeämä, impotenssi, gynekomastia (miehen rintojen kasvu), voimattomuus, rintakipu, selkäkipu, ääreisturvotus, väsymys, sairauden tunne, painon nousu

Christer lukee vähän Leinon kirjaa: “Pfizerin myyntikampanja lääkäreille oli aggressiivinen. Lääkäreihin kohdistuva markkinointi on vaativaa. Monon saaminen oven väliin vaatii myyjältä lähes samaa ammattitaitoa hoitosuuntauksista kuin lääkärillä itsellään on. Tästä syystä Pfizer koulutti 13 000 ammattitaitoista myyjää.” Aika huikeaa!

Leino selitti: Tällaista se on! Mitään ei jätetty sattuman varaan. Viiden viikon koulutus sisälsi kursseja anatomiasta ja fysiologiasta. Koulutettavat kävivät läpi myyntisimulointeja, joissa aikaisemmin koulutetut näyttelivät ärtyneitä lääkäreitä. Kaikki tämä heijasti yhtiön johtavaa myyntiperiaatetta: Se halusi, että lääkärit eivät näe Pfizerin myyjää pelkkänä lääke-esittelijänä vaan uuden hyödyllisen hoitoinformaation tuojana. Esittely piti kyetä antamaan vaikka eteisessä, jos lääkärillä oli kiire.

Christer kysyy: Kirjasi antaa aihetta pohtia terveydenalan koulutusta Suomessa. Ymmärretäänkö miten syvälle koulutuksen sisältöihin tunkee riippuvuus Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja Käypä hoito -suositus työryhmän aikaansaannoksista? Jääkö tilaa kriittiselle ja riippumattomalle tieteelliselle pohdinnalle? Vai onko kyseessä taitava tiedon pakkosyöttö THL:n suunnalta?

Leino myönsi, että THL ja Käypä hoito -suositus vaikuttaa lääkärikoulutuksen sisältöihin. Leino kertoo kirjassaan mm. tällaista: Yleisradio esitti Martti Backmanin toimittaman Mot-ohjelman nimeltä Rasvainen Kupla syyskuussa 2010 ja jatko-osan Kolesterolipommi lokakuussa 2010. Rasvateeman jatko-osassa Mot tarkasteli kriittisesti kolesterolia ja sen lääkintää statiineilla. Kolesteripommin esittämisen kynnyksellä päässäni iski tulta. Aioin käynnistää lääketieteellisen oppiriidan statiinilääkkeiden haittavaikutuksista. Haastajana olin minä maallikkona ja vastaajana Käypä hoito -ryhmä, johon kuuluvat valtakunnan tunnetuimmat sisätautiopin tohtorit ja professorit. En ollut saanut kolme vuotta aikaisemmin laatimaani haittavaikutusjuttua julkisuuteen Helsingin Sanomien kautta, joten ajattelin, että Mot-ohjelman avulla saan ehkä kokemukseni julkisuuteen ja statiinien haittavaikutuksista ryhdyttäisiin puhumaan. Lähetin kolme vuotta vanhan ‘sairauskertomukseni’ Martti Backmanille, ja hän valitsi minut yhdeksi haastateltavaksi ohjelmaansa. Käypä hoito -ryhmä reagoi tilanteeseen nopeasti, kolme päivää Kolesterolipommi-ohjelman lähettämisen jälkeen lehdistötiedotteellaan, jossa kertoi, että ohjelmassa oli esiintynyt virhetulkintoja. Stt uutisoi aiheesta samana päivänä:

Asiantuntijaryhmä huolestui maanantaisessa Ylen Mot-ohjelmassa esitetyistä väitteistä, jotka voivat innostaa potilaita jättämään lääkkeensä omin päin keskustelematta edes lääkärinsä kanssa. “Suomessa statiineja käyttäviä potilaita on onnistuttu seuraamaan niin hyvin, että vakavia sivuvaikutuksia ei ole juuri esiintynyt”, sanoo professori Antero Kesäniemi Oulun yliopistosta.  Mot-ohjelman johtopäätös haimatulehduksen yhteydestä statiinilääkitykseen on Kesäniemen mukaan lapsellinen.

Virallisesti oikeassa olevat professorit ymmärsivät, että me maallikot uskomme enemmän televisiota kuin hypoteeseja. Mutta miten väliporras eli tavalliset lääkärit näkivät tilanteen? Yritin saada muutamia lääkäreitä keskustelemaan sähköpostilla statiinin hyödyistä ja haitoista saadakseni käsityksen siitä, miten potilaita hoitavat lääkärit tuntevat hyödyt ja haitat. Kukaan lääkäreistä ei halunnut keskustella itse aiheesta. Sen sijaan he esittivät närkästyneitä kysymyksiä, mistä olin saanut heidän sähköpostiosoitteensa. Eräs lääkäreistä jopa kritisoi sitä, että minä insinöörinä hypin raja-aidan yli lääkäreiden reviirille. Hän kehotti minua siirtymään alkoholin aiheuttamien ongelmien tutkimukseen. Ilmoitin hänelle esiintyväni turhista statiineista kärsineenä potilaana ja veronmaksajana. Totesin myös, että alkoholin ja statiinien aiheuttamissa ongelmissa on vissi ero. Alkoholisairaus on yleensä potilaiden itsensä aiheuttama ongelma. Sen sijaan uusi kansantauti eli statiinien haittavaikutukset on lääketeollisuuden aiheuttama ja Käypä hoito -ryhmän sekä joidenkin hoitavien lääkäreiden tukema ongelma. Statiineihin vilpittömästi uskovat potilaat ovat joutuneet tietämättään kärsimään.

Christeriä kiinnosti Leinon käsitys lääketehtaiden innosta kehittää yhä uudempia ja kalliimpia kolesterolilääkkeitä.

Leino kertoi miten kovaa peliä oli käynnissä lääkeyhtiöillä, sillä kalliimmatkin statiinit haluttiin saada Kela-korvauksen piikkiin. Kirjassa kuvailen tätä taistelua potilaista ja heille kirjoitettavista statiiniresepteistä. AstraZenecan Crestor sai professori Timo Strandbergin mainoskampanjan jälkeen vahvemman niskalenkin, eli suuremman markkinaosuuden suomalaisten potilaiden ja Kelan, siis veronmaksajien, rahoista. Jälkikäteen on helppo tulkita tilanne vuoden 2008 alussa. Astra-Zenecalla oli kiire saada Crestor Kelan erityiskorvausten piirin ennen kuin Jupiter- ja Gissi-hf-tutkimusten epäonnistumiset julkaistiin. Suomalaiset päättäjät tekivät ratkaisunsa kaupallisen kolesterolihypoteesin perusteella. Koska Crestorilla saatiin LDL-arvoa alaspäin, se riitti. Sen jälkeen ei enää kiinnostanut, oliko LDL-arvon alentamisesta mitään hyötyä vai oliko lääkityksestä jopa pelkkää haittaa.

Christer sanoo: Sitten jysähtää varsinainen pommi, eli statiinien todetaan aiheuttavan laajamittaisesti diabetesta. Kerro lisää tästä!

Leino pudisti päätään ja jutteli lähes harmistuneena tästä peiteoperaatiosta: Kun AstraZenecan Jupiter-tutkimuksessa tutkittiin Crestor-rosuvastatiinin etuja terveille ihmisille sepelvaltimotautien ehkäisevässä tarkoituksessa, lääkittyjen potilaiden joukossa alkoi yllättäen puhjeta diabetesta selvästi useammin kuin lumelääkityssä vertailuryhmässä. Viideksi vuodeksi suunniteltu tutkimus lopetettiinkin jo vajaan kahden vuoden jälkeen. Lääkeyhtiöiden käsittämättömän oudon logiikan mukaisesti tutkimuksessa todetut “hyödyt” markkinoitiin tehokkaasti lääkelupia myöntävälle FDA:lle, joka antoi Crestorille myyntiluvan myös kroonista matala-asteista tulehdusta hoitavana lääkkeenä. Tutkimuksissa todetut diabetesongelmat ohitettiin ja niistä oltiin hiljaa. Tieto diabetekseen liittyvistä ongelmista saatiin pysymään salassa jopa vuosia. Myös muissa tutkimuksissa havaittiin kuitenkin sama ongelma, ja FDA joutui tunnustamaan pakon edessä ikävän tosiasian lähes neljä vuotta Jupiter-tutkimuksen päättymisen jälkeen. FDA varoitti vuonna 2012 diabetesriskistä, joka liittyi ennen kaikkea Crestor-rosuvastatiiniin. FDA:n mukaan statiinin käyttö voi nostaa verensokeria statiinimerkistä riippumatta. Samassa tiedotteessaan virasto muistutti myös statiinin haittavaikutuksista ihmisten kognitiivisiin toimintoihin. Niitä olivat muun muassa muistin menetys ja sekavuus. Dyslipidemian käypä hoito -ryhmän puheenjohtaja Matti J. Tikkanen ymmärsi, että diabetesuutista voidaan hieman vesittää ennakoivalla jutulla Duodecim-lehdessä. Hän kirjoitti syksyllä 2011, että hyvään hoitoon liittyy uusi haitta. Tikkanen kertoi, että Jupiter-tutkimuksen tietoon suhtauduttiin varauksella. Kuitenkin muutamat muut tutkimukset osoittivat, että Jupiter-tutkimuksen tulokset olivat totta.

Kun huomioidaan statiinin pitkäaikaiskäyttö, varovaisenkin arvauksen perusteella nykyisestä statiinien käyttäjäjoukosta ehkä noin 25 000 ihmistä saa statiinista diabeteksen ennemmin tai myöhemmin. Onko statiini merkittävä syyllinen rajusti lisääntyvään diabetekseen? Jos on, varmuuden vuoksi statiinia syövät terveetkin ihmiset ovat lääketeollisuudelle kultakaivos. Näistä hyväuskoisista tulee sairaita ja loppuelämänsä ajaksi kahta lääkettä, statiinia ja diabeteslääkettä, käyttäviä lääketeollisuuden kanta-asiakkaita.

Christer mainitsi: Olet kaivellut kuolinsyytilastoja ja havainnut, että sepelvaltimokuolema on edelleen hyvin yleistä Suomessa, vaikka koululääketieteen tutkijat ja terveysviranomaisemme yrittävät muuta väittää.

Leino kertoi: Kun tarkastellaan koko kansaa, voidaan todeta, että sepelvaltimokuolemat eivät ole vähentyneet lainkaan 1970-luvusta. Erityisen huonoa on kehitys ollut statiiniaikakaudella eli 1990-luvun puolivälin jälkeen. Vielä vakavammaksi vetää, kun huomioidaan, että statiini aiheuttaa noin 20 prosentille käyttäjistä haittavaikutuksia. Suomessa statiinia käyttää noin 660 000 ihmistä. Tilastollisesti haittavaikutuksista kärsii siten noin 132 000 henkilöä.

Sepelvaltimotaudin ehkäisy työikäisillä kehittyi Suomessa hyvin 1970-luvulta 1990-luvun puoliväliin asti. Työikäisten sepelvaltimokuolemat vähenivät vuosina 1969–1995 eli ennen statiiniaikakautta 26 vuoden kuluessa yhteensä 2 477:llä, vuositasolla laskettuna. Vähenemistä oli keskimäärin 95 tapausta vuosittain. Vuonna 1995 otettiin statiinihoito viralliseksi hoitosuositukseksi kolesterolihypoteesin perusteella. Miten kävi? Vuosina 1995–2010 sepelvaltimokuolemat vähenivät 587:llä eli keskimäärin vain 39 tapauksella vuosittain. Näin kävi, vaikka statiinihoito lisääntyi sangen nopeasti. Vuosina 1995–2010 työikäisten statiineilla hoidettujen määrä kasvoi 21 600:sta 306 182:een. Statiinin käyttäjämäärä kasvoi siten noin 285 000 työikäisellä miehellä ja naisella. Vaikka statiinilääkitys yleistyi rajusti ja muut hoitotoimenpiteet, esimerkiksi pallolaajennukset, lisääntyivät ja kehittyivät, kuolemien vuosittainen vähentyminen putosi reilusti alle puoleen. Kun kolesterolitasoa lähdettiin pudottamaan vuodesta 1995 alkaen massiivisella statiinilääkityksellä, hyvä kehitys vaimeni merkittävästi myös työikäisten parissa. Vuonna 2010 statiinia käytti jo 680 611 henkilöä, mutta statiinien hyödyt eivät näy ainakaan sepelvaltimokuolemien lukumäärässä, koska sv-kuolemat ovat hitusen jopa lisääntyneet 40 vuoden kuluessa. Onko päässyt käymään niin, että kymmenillä eri keinoilla on saatu siirretyksi kuolemia vain 65 vuoden ikäpaalun toiselle puolelle, “pois silmistä”? Elinajanodote on noussut monien kymmenten eri tekijöiden takia. Sepelvaltimotautien tehokkaimmat hoidolliset parannukset lienevät ohitusleikkaukset, pallolaajennukset, nopean toiminnan sydänkeskukset ja muut hoitotoimenpiteet. Vuosina 1969–2010 miesten elin ajanodote nousi noin kymmenen vuotta ja naisten kahdeksan. Naisten sepelvaltimokuolemia oli vuonna 1969 yhteensä 4 383 ja vuonna 2010 vastaavasti 5 599. Lisäystä koitui 1 216 kuolemaa eli 27,7 prosenttia. Sepelvaltimokuolemien kehityskulkua statiiniaikakaudella sopiikin edellä mainittujen tilastotietojen nojalla kummastella. Missä ihmeessä ovat ne vuosittain vähentyneet tuhannet sydänkuolemat? Tilastokeskuksen ja THL:n virallisista rekistereistä ainakaan ei löydy tukea Käypä hoito -ryhmän väitteelle. Lipsahtiko statiiniprofessoreilta hätävalhe?

Christer utelee: Statiini on tutkimuksissa todettu lihasmyrkyksi, mutta sen ei statiinilääkitystä puolustavien mielestä pitäisi päästä verivirran kuljettamana lihaksiin. Sen pitäisi päätyä maksaan estämään kolesterolin muodostusta. Näin ei ilmeisesti tapahdukaan varsinkaan jos geenisi eivät ole kohdillaan? Statiini pääsee verenkiertoon liian korkeina pitoisuuksina?

Leino innostui tästä ja kertoi: Potilaan perintötekijät voivat vaikuttaa merkittävästi lääkehoitojen tehoon ja turvallisuuteen. Nykyään käytössä on keinoja perintötekijöiden vaikutusten ennakoimiseksi lääkehoidossa, kertoo farmakogenetiikan professori Mikko Niemi Helsingin yliopistosta. Tiettyihin lääkkeisiin liittyviä haittavaikutuksia voidaan joko estää tai selvitellä tekemällä geenitesti. SLCo1B1-geenin perinnöllinen vaihtelu liittyy statiinien lihashaittoihin. Geriatrian professori Timo Strandberg ei kannata SLCo1B1-genotyypin testaamista automaattisesti jokaiselta statiinin käyttäjältä ennen lääkkeen aloitusta. Hän suhtautuu myös kuluttajille suunnattuihin geenitesteihin varauksella, koska jo tieto siitä, että itsellä on tietty geenimuutos, voi vaikuttaa haittojen ilmaantumiseen.

Professori Strandbergin kommentti halveksii inhimillisyyttä ja rehellisyyttä. Potilaalta pitää salata tieto geenimuunnoksesta, joka statiinin käytön kannalta tarkoittaa sitä, että statiini ei päädy kunnolla tai ollenkaan maksaan, vaan rikastuu verenkiertoon ja nostaa haittavaikutusriskin moninkertaiseksi verrattuna normaaleilla geeneillä varustettuihin ihmisiin. On moraalisesti erittäin tuomittavaa, että verovaroilla toimivat asiantuntijat vähättelevät ja piilottelevat haittavaikutuksia sekä potilailta että lääkäreiltä. Tämä on johtanut siihen, että haittavaikutuksista kärsitään ja kärsitään. Kipujen syitä etsitään vuosikausia erilaisilla kalliillakin tutkimuksilla, kuten magneettikuvauksilla. Vaikka potilas olisi kuinka kipeä, Käypä hoito -ryhmä todistaa, että kivulle ei löydy luotettavaa tieteellistä näyttöä.

Minä kiitän Leino Utriaista keskusteluhetkestä Helsingin kirjamessujen aikana ja toivotan kirjalle myyntimenestystä!

 

Share

Mersuväki voisi heittää hokkarit nurkkaan

0
0

Olen saanut ikäihmisiltä kirjeitä ja lukenut muutaman kirjan, jossa puhutaan ikääntyvän väestön suoranaisesta syrjinnästä, huonosta kohtelusta ja yhä heikentyvästä hoidosta. En voi olla enää tästä hiljaa. Voitko sinä?

 

 

Kirjeet kertovat ikäihmisten romahtaneista unelmista. On ollut unelma siitä miten sinnitellään työpaikoilla viimeiseen asti ja sitten kun koittaa eläkepäivät, nautitaan elämästä, nukutaan hyvin, syödään terveellisesti, nähdään vähän maailmaa…

Karu totuus paljastuu liian monelle kun eläkeajat koittavat. Aika harva ehtii nauttia eläkepäivistään. Nautinnon ryöstää sairastelu, huono hoito ja varattomuus. Tutustutaan muutaman eläkeläisen tarinaan. Kyynelsilmin naputtelen nämä rivit teille.

Jaakko oli peruspohjalaisia, jolla oli hallussaan pitkäikäisyyden geenit. Hän kuoli 93 -vuotiaana vanhusten hoitolaitoksessa. Hän oli tyypillinen suomalainen mies. Ei turhia valitellut, vaikka hoitolaitoksessa ilmeni järkyttäviä puutteita kuten hänen lapsensa havaitsivat käydessään katsomassa häntä.

Epäkohdista pahin sattui kun Jaakko jäi auton alle suojatiellä ja hänen rautainen kuntonsa pääsi sairaalassa romahtamaan. Kunnon romahtamista edesauttoi monin tavoin puutteellinen hoito. Omaisten käydessä Jaakkoa katselemassa hoitajat teeskentelivät pitävänsä Jaakosta hyvää huolta. Läpinäkyvä teeskentely loppui kun omaiset poistuivat ja alkoi lähes säälimätön Jaakon nöyryytys.

Jaakkoa ei syötetty. Ruokakippo tuotiin sängyn viereen joksikin aikaa ja lähes koskematon ruoka-annos vietiin sitten pois. Myöhemmin omaisille selvisi, että tällainen oli vallitseva tapa tässä vanhustentappolaitoksessa.

Eräänä päivänä Jaakon poika sai yllättäen kuulla, että hänen isälleen oli ryhdytty antamaan unilääkettä. Hoitajien mukaan Jaakko ei nukkunut aamuun saakka, vaan soitteli yökellolla hoitajille aamuyöstä. Hoitajille sopi vain sellainen käytäntö, että potilas nukkui makeasti iltakahdeksasta aamuseitsemään. Jaakko oli kuitenkin tottunut lyhyempään yöuneen. Niinpä hän heräsi aamuviideltä ja odotti aamutoimien alkamista. Ikävystyneenä odotteluun hän soitti yökelloa.

Unilääkkeet tekivät Jaakosta tokkuraisen ja ajoittain poissa olevan tuntuisen. Liikunnasta ei enää pidetty huolta vaan annettiin tokkuraisen Jaakon maata sängyssään. Varsinaiset ongelmat alkoivat siinä vaiheessa kun hänellä alkoivat virtsanpidätyskyvyn vaikeudet. Hän joutui käyttämään yön aikana vaippoja. Jotta Jaakko pysyisi kuivana yön yli, hoitajat jättivät juomat tosi vähiin iltapäivästä lähtien. Joskus Jaakko joutui menemään nukkumaan janoisena ja nälkäisenä.

Nälkä ja jano tekee ihmisestä ärtyisen. Hoitajat panivat merkille, että leppoisasta papasta oli tullut kriittisempi ja vaativampi. Hän saattoi soittaa yökelloa useita kertoja ja pyytää juomista. Pyyntöön ei juurikaan haluttu suostua. Kriittinen potilas oli liikaa eräälle hoitajalle ja hän sai lääkärin ylipuhuttua määräämään Jaakolle mielialalääkkeitä. Jaakolla ei ollut elämänsä aikoina minkäänlaisia psyykkisiä vaikeuksia, mutta niin vain kävi, että hän pian popsi psykofarmakaa.

Jaakko söi kolmenlaisia mielialalääkkeitä kuuliaisesti ja totteli lääkäriä. Tästä oli alkanut Jaakon varsinainen saattohoito. Mielialalääkkeistä Jaakko meni niin huonoon kuntoon, että hän jäi pysyvästi vuoteen omaksi. Kun omaisille pyynnöstä kerrottiin mielialalääkkeiden antamisesta, syyksi ilmoitettiin, että Jaakko oli tullut liian levottomaksi.

Eräänä päivänä sitten tuli tieto, että Jaakon munuaiset eivät enää kestäneet lääkitystä ja hänet oli siirretty saattohoitoon odottamaan kuolemaa. Hänelle annettiin varmuuden vuoksi voimakkaita kipulääkkeitä ja pian oli Jaakon vuoro heittää hokkarit naulaan. Jaakon kuoleman jälkeen hänen poikansa otti yhteyttä Sosiaali- ja terveysministeriön vanhustyöstä vastaavaan viranhaltijaan ja kertoi hänen isänsä kuolleen tarpeettoman lääkityksen takia. Virkailija kysyi kuinka vanha hänen isänsä oli. Kuullessaan isän kuolleen 93 -vuotiaana tämä virkakoneiston mätäpaise loihti ilmoille: “Eikö hän jo elänyt tarpeeksi pitkään?”

Rauha Jaakon muistolle ja mietinnän paikka mätäpaiseelle sekä mielialalääkkeet määränneelle lekurille. Lepakoille (yöhoitajille) enemmän ymmärrystä.

 

Kirjeessä kerrotaan miten hitaasti etenevää lihassurkastumatautia poteva Kalle alkoi käyttää hengityskonetta. Kone tuntui aivan mahdottomalta ja hän olisi halunnut kuolla. Onneksi ei ollut päivystävää kuolinapupalvelua.  Vasta riittävän ajan kuluttua hän tajusi, että elämä on parhaimmillaan edelleen hienoa. Kalle käyttää nykyään mieluusti hengityskonetta ja on onnellinen.

Kalle kirjoitti siitä miten hän ymmärtää henkilökohtaisesti, että toimintakyvyn menettäminen pelottaa ja ahdistaa ellei jaksa uskoa, että elämä kantaa. Vaikeassa ja näköalattomalta tuntuvassa tilanteessa tarvitaan kuitenkin ennen kaikkea riittävää kivunlievitystä ja toisten ihmisten läsnäoloa. Kun tähän hätähuutoon vastataan tappavalla piikillä, eikö vastaus ole suunnattoman julma?

Eutanasian hyväksymisellä ikääntyneelle ja vakavasti vammaiselle olisi myös merkittävä kielteinen vaikutus vammaisten ja vanhusten elämän arvoon ylipäätään. Jo nyt sikiötutkimusten ja selektiivisen abortin kautta estetään vammaisten syntymä ja kohta elämää lyhennettäisiin loppupäästä.

On otettava vakavasti myös se, että ihmiset pelkäävät avuttomaksi ja toisten varaan joutumista ja nöyryyttämistä, kertoi Kalle kirjeessään.

 

Kauppila pohdiskelee erinomaisessa kirjassaan ikäihmisten nöyryyttämistä. Hoitotyöhön on hakeutunut sadistisia sairaanhoitajia, jotka nauravat vanhusten ja muistisairaiden kognitiivisille puutteille. Tämä tapahtuu sen jälkeen kun potilaat on ensin lääkkeillä huumattu niin, etteivät jaksa toimia normaalisti. Vanhusten alistaminen on viety joissakin laitoksissa äärimmilleen. Siellä voi olla sellainen tilanne, että erityisen sadistisesti käyttäytyvää hoitajaa vanhusten on ollut pakko oppia pelkäämään ja alistumaan heidän oikkuihin. Kiltisti nämä “kriittiset” potilaat ottavat mielialalääkkeensä ja ohjataan kiltempinä ajan myötä saattohoitoon. Miten on voitu sallia näin epäempaattinen hoito? Onko sinun ikääntyvä äitisi ja isäsi turvassa näiltä tyranneilta?

Eräs vanhus totesi Kauppilalle, että eräässä hoitolaitoksessa suhtaudutaan vanhuksiin siten kuin vanhukset suhtautuvat hoitajiin. Sopeutuneet, ystävälliset ja hiljaiset (hiljennetyt?) vanhukset saavat hyvää hoitoa, mutta vaikeat ja kriittiset vanhukset saavat kokea huonoa kohtelua. Niin metsä vastaa kun sinne huudetaan.

Saitko ajattelemisen aihetta? Suomessa vuonna 2013 on ikäihmisten hoito rempallaan. Jotain tarttis tehdä.

 

Niin, otsikon mersu on tietenkin lääkärislangia ja tarkoittaa rollaattoria tai kävelytelinettä.

Lisää kirjeitä julkaisen jossakin vaiheessa. Kommentoi!

 

Lähteet:

Reijo Kauppila. Ikäihmisen osa. Mediapinta, 2012

Minulle lähetettyjä kirjeitä

 

Share

Fibromyalgia iskee – oletko valmis kipuun?

0
0

Ennaltaehkäisevä lääkitys ei suinkaan tarkoita, että sairauksia ehkäistään ennakolta, vaan että lääkärien köyhtymistä ehkäistään ennakolta.

 

 

Kun luennoin ja kirjoitan kipulääkkeiden käytöstä, niin löytyy myös neropatteja, jotka sanovat, että vähättelen ihmisten kipuja. Minulle väitetään, että kipulääkkeitä käytetään muka oikeasti liian vähän. Minulla on tällä viikolla luento Kemissä reumasta. Valmistellessani luentoani vietäväksi Kehä kolmosen ulkopuolelle, tulin miettineeksi yhtä ja toista reumaan liittyvää.

 

Tässä kipuväitteessä turpaduunari törmää siis väittelijöiden perusongelmaan: vastapuoli sotkee puurot ja vellit keskenään, ja laittaa vielä margariinia päälle.

Toisen ihmisen on mahdotonta kunnolla arvioida muiden kolotuksia, joten en ota kantaa siihen kuka tuntee itsensä oikeasti kipeäksi ja kuka vain kaipaa sairaslomaa Tallinnan reissua varten. Biologina kyllä otan kantaa siihen onko lääkkeet oireisiin kovinkaan oikea ratkaisu, vai pitäisikö kivun syille ehkä sittenkin tehdä jotain.

Miljardin euron kysymys siis kuuluu, onko kipupotilaalla jokin oikea vaikkapa viruksen aiheuttama sairaus, vai johtuvatko kolotukset vähäisen liikunnan, väärien ruokatottumusten tai väärien lääkkeiden aiheuttamista haittavaikutuksista?

Fibromyalgia, kihti, nivelreuma, polymyalgia rheumatica ja muut reumataudit ovat nykyään kovaa muotia, ainakin lääkemyyntitilastojen mukaan. Maailman kolme eniten myytyä lääkettä (Humira, Remicade, ja Enbrel) ovat kaikki TNF-solumyrkkyjä reumaan ja syöpään, ja niiden yhteenlaskettu myynti maailmalla oli vuonna 2012 peräti 25 miljardia dollaria. Sija 4. meni vahingossa astmalääkkeelle, mutta sijan 5. valloitti taas Rituxan jota popsitaan nivelreumaan ja syöpään. Solunsalpaaminen on siis tuottavaa bisnestä.

Myyntilistan sijoilta 10. ja 13. löytyvät esimerkiksi fibromyalgiaan liittyvät pillerit Eli Lilly Cymbalta duloksetiini (myynti 5,0 miljardia dollaria) sekä Pfizer Lyrica pregabaliini (myynti 4,2 miljardia dollaria). Vertailun vuoksi mainittakoon että Venäjälläkin toimiva ruokajätti Atria-konserni tahkosi samana vuonna liikevaihtoa 1,3 miljardia euroa eli noin 1,6 miljardia dollaria. Ei ne kaiken sortin paistit, kanankoivet ja makkarat siis pärjää yhdelle ainoalle pillerille.

Lisää mielenkiintoa asiaan tuo seikka, että Cymbalta on oikeastaan SNRI-masennuslääke, joka paradoksaalisesti on yhdistetty useisiin itsemurhiin. Lyrica taas on GABA-analogi epilepsialääke, jota siis annetaan myös hermokipuihin. Omituisia aineita, mutta kaupaksi kyllä käyvät. Lyrica keräsi Suomessa vuonna 2012 myyntiä 32 miljoonaa euroa ja käyttäjiä oli 71 251 potilasta.

Kun siis vaikkapa Jukka-Pekka Kouri kehuu televisiossa sidosryhmiensä (Pfizer, Merck, Orion) pillereitä, niin kannattaa muistaa, että kaupunkilaisellakin voi olla oma lehmä ojassa. Sitten kun Merck Elavil amitriptyliini, Orion Triptyl amitriptyliini, Pfizer Lyrica pregabaliini tai Pfizer Neurontin gabapentiini päätyvät apteekin kassalle, niin kyllä niille luentopalkkioille jotain käyttöä keksii.

Mutta eikö kukaan enää oikeasti yritä etsiä kolotuksen syitä ja poistaa niitä? Vasta viime aikoina on oikeasti myönnetty, että mm. statiinit (kolesterolia alentavat lääkkeet) aiheuttavat fibromyalgian tapaisia oireita, joita voidaan parantaa joko ubikinonilla (koentsyymi Q10) tai sitten lopettamalla statiinien käytön. Kipulääkkeet voivat kyllä viedä kivun, mutta sotkevat samalla maksan ja munuaiset. Terveys ei siis aina parane vaikka kipu lähtisi.

Lontoon murteella törmää tällaiseen kivaan yhdyssanaan kuin “drug-induced”. Kapulakielelle käännettynä se voisi olla vaikkapa lääke-aiheutteinen. Tämän termin tunteva huomaa helposti että fibromyalgian oireita aiheuttavat muun muassa beetasalpaajat, statiinit ja ACE:n estäjät. Ei ihme että kolotus lisääntyy.

Takeo Kishi ja kumppanit todistivat jo 1970-luvulla, että beetasalpaajat estävät ubikinonin eli koentsyymi Q10:n muodostuksen, ja statiinien osalta estoprosessi oli selvillä ennen kuin statiinit tuotiin edes markkinoille. Karl Folkers ja Peter Mitchell ovat äijiä joiden elämäntyö kannattaa tuntea. Tohtori Tolonen ei nyt varmaan pysy edes tuolillaan, mutta haittavaikutukset eivät siis ole mikään uusi oivallus. Ihminen kaipaa ubikinonia.

Tästä kaikesta huolimatta 724 148 huijattua suomalaista popsii beetasalpaajia, ja 663 195 onnetonta syö statiineja tuon mahtavan uskonnon eli ennaltaehkäisevän lääketieteen (preventive medicine) nimissä. Myös ACE:n estäjät on hieman erilaisen vaikutusketjun avulla yhdistetty fibromyalgian oireisiin, joten siitä tulee 403 931 potilasta lisää. Toisin sanoen 1 791 274 alun perin tervettä ihmistä syö ennaltaehkäisevästi lääkettä, jonka on jo vuosikymmeniä tiedetty aiheuttavan kolotuksia ja muistihäiriöitä.

Ennaltaehkäisevä lääkitys ei siis suinkaan tarkoita, että sairauksia ehkäistään ennakolta, vaan että lääkärien köyhtymistä ehkäistään ennakolta. Bonus ja optio ovat fantastisia sanoja. Sairaudet luovat työpaikkoja ja kasvua.

Pätkätyötä ihailevassa yhteiskunnassa suositaan lääkitystä joka saa muistin pätkimään ja lihaksetkin toimimaan vain satunnaisesti.

Mutta toisin oli ennen. Esimerkiksi Merck oli pitkään tunnettu vitamiineja kauppaavana pirteys-puulaakina, ennen kuin salpa-linja sai voiton. Ansaintalogiikka on kaiken A ja O. Uusien markkinoiden kehittäminen Ansoff-matriisin hengessä vaatii lääkkeiden myymistä terveille.

Vastaavasti Pfizer yritti vajaat kymmenen vuotta sitten paikata kassavirtaa uudella kolesteroli-lääkkeellä nimeltä torcetrapid. Tämä CETP-estäjä oli tarkoitus myydä yhdistelmävalmisteena Lipitor atorvastatiinin kanssa, jotta Lipitorin patenttisuojalle tulisi lisävuosia. Pilleri tosin sattui olemaan hengenvaarallinen eikä ikinä päässyt markkinoille. 800 miljoonaa dollaria kehityskuluja painui sinne kuuluisaan Kankkulan kaivoon. Rasvoilla ei ole leikkimistä. Lukekaa lisää Utriaisen kirjasta “Statiinin uhrit”.

Tämän kolesteroli-kohkaamisen ohella toinen rasvaan liittyvä hölmöily on käsittämätön pitkien tyydyttymättömien rasvahappojen suosiminen. Erukahappo ei kyllä oikeasti tee hyvää kenellekään.

Laillistettu ravitsemusterroristi Hanna Partanen aina silloin tällöin julkisuudessa valittelee omaa fibromyalgia-kohtaloaan. Ei siis ravintoalan ihmiselle ole tullut mieleen että kammo punaista lihaa ja lyhyitä tyydyttyneitä rasvoja, eli varsinkin voita kohtaan, voisi mitenkään liittyä asiaan. Luulisi näin äkkiseltään että kaikenlaisia anemioitahan tuosta tulee, B12-vitamiinin puute ja muuta pahaa. Ja niin muuten tuleekin, jopa virallistenkin tilastojen mukaan anemiat eli puutostilat ovat lisääntymässä.

Monipuolisen ravinnon ja vitamiinien merkitys on omien luentojeni pääaineksia, mutta harmaapartainen ystäväni Birdie kiteytti tässä eräänä päivänä loistavalla tavalla mistä tässä rasvassa ja fibromyalgiassa oikein on kyse, ja tämä sitaatti kannattaa Tapani Kiminkisen painaa mieleen (olimme samoilla messuilla päälavalla esiintymässä, kyllä me olemme kovia jätkiä!):

Harva aivopesty arvausmaisteri muistaa, että esimerkiksi E-vitamiini kulkeutuu veressä LDL-lipoproteiinissa, eli tuossa joukkoliikennevälineessä joka on yleensä linkitetty vain kolesteroliin ja statiini-myyntiin. Eihän se poloinen E-vitamiini mahdu siihen LDL:n kyytiin kun LCMUFA ja PUFA vie kaikki paikat, ja statiini vielä harventaa vuorovälejä. Ei Helsingin liikenne-ongelmatkaan ratkea bussien määrää vähentämällä.

 

Koska fibromyalgia-potilaista 90% on naisia, niin eikös tämä jo sukupuolisen syrjinnän nimissä pitäisi kieltää? Nyt äkkiä naiset voissa paistettua pihviä ja pinaattia lautaselle. Hopi hopi lähikauppaan kun se vielä on auki. Kohta se menee konkurssiin ja ruoka täytyy tilata nettikaupasta ulkomailta. Pekka Himanen haluaa että Suomi kansainvälistyy arvokkaasti. Arvokas taitaa tarkoittaa kallista.

 

 

Share

Turpaduunari Lapin lumoissa

0
0

Olin yli viikon Lapin lumoissa. Luennoillani syntyi mielenkiintoisia keskusteluja. Merkitsin muistiin muutaman herkullisen kysymyksen, kommentin ja yleisön joukosta heitetyn pohdinnan, joihin lappilaiset intoutuivat.

 

 

Täysi tusina terveysluentoja Lapissa vähän yli viikon aikana! Oi sitä ihanuutta!

Miksi ryhdyit biologiksi, miksi sinusta ei tullut lääkäriä? kysyttiin ja vastasin lyhyesti, että hain kyllä lääkäriksi, mutta en selvittänyt kovinkaan suurella menestyksellä lääkiksen pääsykokeita. Jäin varasijalle odottamaan mahdollisia vapautuvia paikkoja ja valitsin sitä odotellessa kakkosvaihtoehdon, eli luonnontieteet. Varasuunnitelmasta rakentui pysyvä ratkaisu jäätyäni lukemaan biologiaa ja biokemiaa. En ole suuremmin asiaa enää harmitellut. Sainpahan lukea enemmän ravitsemustietoa kuin lääkärit konsanaan ja lääkeyhtiöt eivät päässeet sekoittamaan päätäni. Lisäksi stressaavat lääketieteen opinnot vaihtuivat verkkaisempaan ja pohdiskelevampaan perustieteeseen.

Luonnontieteissä minua kiehtoi jo yliopisto-opiskelun alussa luonnontieteiden viitoittamat konkreettiset faktat, selkeät lainalaisuudet ja aidot pyrkimykset pysyvään terveyteen. Kävin tietenkin mielenkiinnosta kuuntelemassa lääketieteenkin luentoja ja yllätyin miten ihmisten erilaiset sairaudet jaksoivat opettajia lääketieteellisessä tiedekunnassa kiinnostaa. Väitöskirjaa tehdessäni syntyi lukuisia kontakteja biolääketieteen edustajiin ja minulla on ihan mukavat muistot huumorin voimalla eteenpäin puskevista lääketieteen tutkijoista. Vitsejä syntyi solkenaan ja voi jos esimerkiksi ne osastoilla kierrelleet lääke-esittelijät tietäisivät edes puolia siitä mitä kandit ja professorit keksivät juttua heistä heidän vierailunsa jälkeen. Kuunneltuani minäkin muutamat lääke-esittelijäin kalvosulkeiset ja ulkoa opetellut fraasit sekä farmaseuttiset saarnat, voin minäkin vahvistaa tämän ammattikunnan suurimmat kauheudet. Poikkeuksellisen hyviä lääke-esittelijöitä toki oli myös liikkeellä. Olen mieluummin terveysbloggauksineni teidän yleisenä sylkykuppina tai reissaavana turpaduunarina ympäri Suomen, kuin päivääkään lääke-edustajana.

Kävi ilmi, että nykyisen tyylisistä kirjoituksistani pidetään ja niitä luetaan ahkerasti. Terveyssatiiri ja -huumori ilmeisesti ei ole liian mautonta ja/tai liian vaikeasti ymmärrettävää. Tämä oli todella lohduttava tieto, sillä blogikirjoituksiani kommentoineet ovat tuoneet julki harmistuksensa, että kirjoitukseni ovat liian vaikeaselkoisia ja turhan pitkiä. Harkitsin jopa kirjoituksieni kryptisyysasteen lieventämistä, mutta nyt paahdankin Lapin voimalla eteenpäin ja paiskaan kriittiset kommentoijat näiltä osin poronkuseman päähän ajatusmaailmastani.

Oli mukava asiantuntevan yleisön kanssa keskustella pitkään reumasairauksien vaihtoehtoisista hoidoista. Toin esille käsitykseni, että reumaa on “aina” hoidettu pienen potilasryhmän toimesta jollakin vaihtoehtoisella tavalla. Lääkkeitä käytetään joko ihan vähän tai ei ollenkaan. Koululääketiede määrittelee nämä vaihtoehtoiset hoidot ilkeästi uskomushoidoiksi. Ne jäävät (länsimaisen) tieteellisen tutkimuksen ulkopuolelle.

Minä uskon ja tiedän, että vaihtoehtoisista hoidoista on hyötyä. Koululääketieteen edustajilla ja varsinkin lääkeyrityksillä on turhan pessimistinen kuva vaihtoehtoisista hoidoista. Luentojeni myötä saatoin toivottavasti lieventää jyrkimpiä vastakkainasetteluja.

Virallisen ja vaihtoehtoisen hoidon rajat eivät ole niin selviä kuin luulisi. Esimerkiksi akupunktiota ja kiropraktiikkaa suositellaan joissakin maissa virallisen hoidon rinnalle. Vaihtoehtoisia hoitoja käyttävät ihmiset pitävät hoitojaan ennaltaehkäisevinä, hoitavina ja terveyttä sekä hyvinvointia edistävinä. Yksilölliset vaihtelut ovat suuria ja kenenkään ei ole mahdollista sanoa mikä juuri sinulle voisi sopia. Taitava hoitaja tai lääkäri osaa ohjata potilaan oikean hoidon äärelle.

Tässä joitakin esimerkkejä vaihtoehtohoidoista, joita voidaan eri yhdistelmin suositella reumapotilaalle. Kiinalainen lääketiede, akupunktio, ajurveda (intialainen lääketiede), antroposofinen lääkintä, kiropraktiikka, kalevalainen jäsenkorjaus, homeopatia, aromaterapia, ruokavalio- ja vitamiinihoidot, paastohoidot, suoliston tyhjennyshoito, kuppaus, karppaus(!), energiahoidot, henkiparannukset ja reiki.

Miksi Suomi on niin vahvasti polarisoitunut toisaalta koululääketieteeseen, toisaalta vaihtoehtoiseen lääketieteeseen? Kertokaa jos olette havainneet näiden maailmojen lähentyneen toisiaan. Miksi koululääketieteessä kamppaillaan funktionaalista lääketiedettä vastaan? Miksi ihmeessä ei kilpirauhasen vajaatoimintaa saisi hoitaa parhaan mahdollisen hoidon myötä? Milloin haudataan diabetesliiton ravitsemusohjeet lopullisesti? Pitääkö suurimpien profeettojen päätyä mullan alle ennen kuin rasvakammosta päästään täällä Suomessa?

Kolesteroli ja statiinit olivat ihmettelyn aiheena. Miten on päästetty veren kohonnut kolesterolipitoisuus niin merkittävään asemaan. Kävin yleisöni kanssa läpi sepelvaltimotaudin riskitekijät (niitä on lähes 300!) ja kohonneesta kolesterolista jauhaminen saisi jo loppua. Taitaa olla kyseessä suuri lääketieteellinen virhearviointi. Ja lääketeollisuus kiittää! Lukekaa pieni pätkä Leino Utriaisen kirjasta “Statiinin uhrit” (Atar, 2013) ja ihmetelkää maailman menoa:

Norjassa on tutkijoita, jotka eivät ole lääketeollisuuden talutusnuorassa. He totesivat Hunt 2 -tutkimuksen analyysin pohjalta, että kolesterolin hoito-ohjeet voivat olla virheellisiä. Tutkijoiden mukaan kolesteroli on liioiteltu riski ja johtaa siten harhaan. Tämä koskee erityisesti naisia, joilla “kohtuullisesti kohonnut” kokonaiskolesteroli on 5–7 mmol/l.

Monet terveet ihmiset kamppailevat terveysneuvojien kanssa saadakseen kolesterolinsa alle “vaarallisuusrajan 5 mmol/l”. Lääketeollisuus kuolaa innokkaasti vieressä. Norjalaistutkimuksen mukaan naisten kuolleisuuskäyrä on U-kirjaimen muotoinen. Naisten kuolemanriski kasvaa, jos kokonaiskolesteroli alittaa arvon 5 mmol/l tai ylittää arvon 7. Lohdullista on todeta, että Suomessa Finriski 2012 -tutkimusten mukaan yli puolet (55,3 prosenttia) naisista on tällä terveellisellä 5–7-alueella. Naisista 38,1 prosentilla kokonaiskolesteroli on alhaisempi kuin 5 ja vain 6,6 prosentilla yli 7. Ne suomalaisnaiset, joiden kokonaiskolesteroli on “hoidettu” statiinilla alle 5:een, voisivat lopettaa statiinin käytön ja nousta terveelliselle alueelle. Ne naiset, joiden kokonaiskolesteroli ilman statiiniakin on alle 5, joutuvat syömään reippaasti voita ja munia ja juomaan palanpainikkeeksi punaista maitoa päästäkseen oikealle alueelle.

 

Miten aineenvaihduntaa voi tehostaa ravinnolla? Tässä muutamia keinoja, joita luettelin yleisölle:

  • (Liikunta lisää aineenvaihduntaa, mutta koska se ei ole ravintoon liittyvää ohitin sen)
  • Riittävästi energiaa. Paasto alentaa aineenvaihduntaa.
  • Hiilihydraattipitoinen ruokavalio lisää aineenvaihduntaa ja rasvainen ruokavalio alentaa sitä
  • Riittävä jodin saanti pitää tyroksiinin tuotannon riittävällä tasolla. Tyroksiini on tärkein aineenvaihduntaa lisäävä hormoni ja kilpirauhasen vajaatoiminta on melkoinen aineenvaihdunnan hidastaja
  • Aineenvaihduntaa virkistävää ruoka on esim. tuoreet marjat, hedelmät ja vihannekset sekä maustettu ruoka (pippuri, chili, kurkuma)
  • Termogeenit ovat sellaisia aineita, jotka lisäävät aineenvaihduntaa ja tällä tavalla saattavat auttaa painonhallinnassa (efedriini, kofeiini, guarana, inkivääri, katekiinit, kapsaisiinit). Katekiineja on suklaassa, marjoissa ja vihreässä teessä. Kofeiinia on kahvissa, kaakaossa ja pieniä määriä myös teessä. Kapsaisiinia on chilimausteissa. Varovaisuutta! Jäitä hattuun!
  • Vihreällä teellä on mahdollisesti merkitystä painonhallinnassa vaikuttamalla ruskean rasvakerroksen aineenvaihduntaan.
  • CLA (Tonalin) on lupaava tuote, jolla voidaan lisätä aineenvaihduntaa
  • Ginseng ilmeisesti toimii. Tarvitaan suuria määriä (jauheena 2-5 g/vrk)

 

Perästä kuuluu sanoi ruisleivän pureskelija…

 

Share

Vallan linnake: diabetes-lääkäri kusee silmään

0
0

Turpaduunari paljastaa miksi Suomessa on 200 000 ihmistä, jotka sairastavat tietämättään tyypin 2 diabetesta. Näin on kertonut THL, eli Terveyden Hävityksen Laitos, eli Pekka Puska ja jatkossa sen kertoo Suomen superpiikittäjä Juhani Eskola.

 

 

Kun lääkäri on joskus täällä, mutta etiikka aina tuolla, niin ei pääse omatunto vaivaamaan turhaan diabetes-bisnestä. Hajasijoitus on päivän sana. Kaikki pitää saada levälleen kuin Jokisen eväät.

Tosiasiahan on, että diabetes leviää ja insuliinin käyttäjä lihoo. Näin yleisen taudin kohdalla luulisi diagnosoinnin kehittyneen huippuunsa ja niinhän se tavallaan onkin. Onko tässä uusi vakoiluskandaali kehittymässä? Satoja tuhansia diabeetikkoja on tarttunut vakoilijoiden verkkoon. Onko valkotakkisia käynyt salaa mittaamassa ihmisten paastoverensokereita ja tehnyt niiden perusteella salaisia tilastoja?

Historian siivet havisevat ja tuovat selitysmallin tähän ilmiöön. Harmaapartainen ystäväni Birdie oli löytänyt Duodecim-lehdestä vuodelta 2007 ratkaisevan johtolangan. Tässä tulee kenties vuosisadan sitaatti:

Glukoosipitoisuus on kuitenkin jatkuva muuttuja, joten diabetesdiagnoosi on aina hallinnollinen päätös, jolle ei ole välttämättä patofysiologisia perusteluja. Markku Laakso ja Leif Groop, Duodecim 12/2007.

 

Tulihan se sieltä! Potilas on lääkityksen tarpeessa koska lääkäri sanoo niin, ei siinä mitään turhia tieteellisiä perusteluja kaivata. Lääketiede – onko se edes tiedettä?

Lääkeostoon pakottaminen on aina hallinnollinen päätös. Valkoinen takki voittaa siniset haalarit aivan kuten pokerissa kuolleen miehen käsi voittaa ässähain. Raha vilahtaa veroparatiisiin. Verenkierrosta viis kunhan veronkierto toimii.

Tietojärjestelmien hitaus ja huono toiminta on muodostumassa ongelmaksi. Hallinnossa on päätetty, että 200 000 kuluttajaa pitää saada uusien reseptien noutajiksi, mutta tohtorisetä tuskastuu kun hän ei ehdi kirjoittaa niitä reseptejä näillä huonosti toimivilla ohjelmilla. Kassavirta ohenee kun tietokonenörtit eivät saa vehkeitään ojoon. Niillähän on tunnetusti kurttuinen microsoft.

Toista oli ennen. Potilaan piti olla ihan oikeasti sairas, että tohtorisetä suostui antamaan troppeja. Vanhoina hyvinä aikoina apteekkarit sekoittelivat liemiään takahuoneessa ja lekuri kiskoi kateellisena konjakkia. Kirurgit tietenkin sitä leikattua.  Leikattu konjakki lienee ollut niin sanottu tähdetön Jaloviina.

Sitten tulivat sairausvakuutuskorvaukset vuonna 1964 ja korruptio tehtiin lailliseksi. Kokoomus-hoitsu Kyllikki Pohjala hoiteli lakiesityksen, jonka paras puoli oli se, että sairauden käsitettä ei määritelty.

Edeltänyt tehokas virkamiestyö oli sitä, että hallitussihteeri Erkki Mäkelä oli vuonna 1961 isännöinyt pikakomiteaa, joka yhden kuukauden työllä runnoi pykäliä kasaan. Suomi liittyi EFTAan ja Suomi piti saada Eurooppa-kelpoiseksi. Tavoitteena ylväästi sosialistinen markkinatalous: Voitot yksityisille ja riskit yhteiskunnalle.

Väännetäänpä rautalangasta: Tohtori X saa koulutusta yritykseltä Y ja pakottaa terveen potilaan Z ostamaan pilleriä P, jonka valmistaa yritys Y ja viulut maksaa valtio S. Sekä tohtori X että yritys Y treenaavat veronkiertoa saarilla C ja samalla potilas Z voivottelee huonoa verenkiertoa, mutta sitäkin kovempaa veroprosenttia. Pohjoismainen pahoinvointivaltio alkoi saada yhä uhkeammat muodot.

Esimerkiksi vuonna 2012 KELA korvasi diabetes-kuluja potilaille yli 175 miljoonaa euroa. Onnettomia potilaita oli 330 545 kpl ja vain pieni murto-osa näistä oli tyypin 1 diabeetikoita, ykkösveitikoita. Vertailupohjaksi voidaan esimerkiksi ottaa valtion romuttaman aikuisten hammashuollon. Tämä romutus on tuonut säästöjä “huimat” 15 miljoonaa euroa. Diabetes-kulut ovat muuten kasvaneet vuodesta 2008 peräti 60 prosenttia. Katoavaista on terveys.

Psykiatrian termi moiselle puuhastelulle on välillinen Münchhausenin oireyhtymä eli Lontoon murteella Munchhausen by proxy. Tohtorisetä saa nostetta housuihin kun saa päteä tekemällä ihmisiä sairaaksi ja palkkaa tulee kahdesta tuutista. Ei ihme, että stetoskooppimies tuntee itsensä jumalaksi.

Tässä vaiheessa turpaduunarin sivistynyt lukijakunta tietenkin ratkeaa ihmettelemään miten tämmöinen kusetus oikein on mahdollista? Vastaus on, että ilman median hyväntahtoista apua se ei olisikaan mahdollista.

Havainnollistan yllämainittua ilmiötä pienellä hypähtelyllä television ihmeelliseen maailmaan. Tanskalainen poliittinen draamasarja “Borgen” eli “Vallan linnake” on luomus, jonka takaa löytyy kokki ja ravintoloitsija Adam Price. Kaikki muistavat hänet ruokaohjelmasta “Spise med Price”.

Vallan linnakkeen kolmannella tuotantokaudella televisioyhtiössä alkaa uusi luuta heilumaan. Nuori Christian Tafdrup esittää lipevää märkäkorvaista ohjelmapäällikköä nimeltä Alex Hjort, joka suoltaa konsulttislangia kuin Jyrki Katainen konsanaan. Hänen mielestään töllössä ei kaivata kiperiä kysymyksiä esittäviä naisia vaan positiivista journalismia. Kaiken pitää olla fantastista, ellei peräti Bonnier.

Kun ennen media oli vallan vahtikoira, niin nyt siitä on tullut ruskeakielinen noutaja. Ja tietenkin säästöjä pitää saada. Ihmisiä pellolle vaikka maatalousyhteiskunta vetelee viimeisiään.

Ajatellaanpa vaikka Watergate-skandaalia vuodelta 1972, tuota oman aikansa vakoilupaljastusta. Toimittajat Carl Bernstein ja Bob Woodward olivat juhlittuja sankareita ja Washington Post oli kuuminta hottia mediamaailmassa. Richard Nixon häipyi helikopterilla häntä koipien välissä.

Nykypäivinä Edward Snowden lähes hirtettiin vakoilupuheistaan, eikä kukaan taatusti muista yhdenkään julkistukseen osallistuneen toimittajan tai sanomalehden nimeä. Kaikkihan vakoilevat – ei siinä mitään. Paitsi että potilastiedot – ne ovat salaisia. Eihän sellainen käy päinsä, että joku keksisi miten ihmisistä saataisiin terveitä. Joukkoäly kuuluu vain tietokonepeleihin.

Tieto on valtaa, sanoi Sir Francis Bacon 1600-luvulla, mutta vielä suurempaa valtaa antaa muiden pitäminen irti tiedosta.

Palataanpa sitten taas tähän sokeritautiin eli diabetekseen. Kirjoitukseni alussakin julkistettu Duodecim-lehden mahtava sitaatti on aikuisten diabeteksen teemanumerosta. Kannessa komeili muuten Pfizer Celebra selekoksibi COX-2 estäjä tulehduskipulääkkeen mainos, jossa oli mustapukuinen kendotaistelija. Kipeää tekee pelkkä ajatuskin.

Teemanumerosta löytyy merkittävää lukemista kuten artikkelit “Kollegan lisääntynyt jäykkyys ja palelu statiinin käytön yhteydessä” ja “Statiinia kaikille 2-tyypin diabeetikoille?” Jälkimmäisen tuotoksen oli suoltanut itse professori Matti J. Tikkanen.

Mutta sitten vielä yksi timantti: “Tyypin 2 diabeteksen ehkäisy” kirjoittajinaan Markku Laakso ja Matti Uutisturpa. Tästä löytyy taas lainaamisen arvoista tavaraa:

Runsasrasvainen ja runsaasti tyydyttyneitä rasvahappoja sisältävä ruokavalio lisää diabetesriskiä mahdollisesti heikentämällä insuliiniherkkyyttä (Vessby ym 2001).

 

Taas Birdie pääsee vauhtiin ja parta tutisee normaaliakin enemmän. Tämä “Vessby ym 2001″ on kuuluisa KANWU-tutkimus, jonka takaa löytyy kansainvälisen oliiviöljyneuvoston IOOC tukemaa porukkaa. KANWU-akronyymin kirjain K tarkoittaa Kuopiota, joten lukija voi jo arvata kuka paljastuu sepitelmän yhdeksi kirjoittajaksi. Aivan oikein, Uutisturpa taas, professori Matti Uusitupa oli itse tutkimuksessa mukana.

Koska kukaan ei muutenkaan lue tutkimuksia kokonaan, keskityn tässä KANWUn tiivistelmään.

Ensinnäkin paperissa ei mainita sanaa diabetes, vaan kyseessä on todellakin testi nimeltään insuliiniherkkyys (insulin sensitivity). Tämä on siis testi missä toiseen käteen isketään tiputusletkulla insuliinia ja toiseen tassuun sokeria. Todella käytännönläheinen homma siis.

Mietitäänpä mihin se sokeri voisi kadota. Aivan oikein, joko lihaksiin jos ne olisivat tyhjät vaikkapa maratonin jäljiltä tai sitten vaikkapa maksaan. Koska elimistö ei voi varastoida hillitöntä määrää varastosokeria, eli glykogeenia, käytännössä testi mittaa lihomista. Tyydyttymätöntä rasvaa käyttävä siis lihoo helpommin ja verensokeri pomppii kuin jojo. Tätä ei todellakaan voi pitää terveyden merkkinä!

Mutta koska palkankorotusta ja optiotuloja pidetään mukavia, niin myös lisääntynyt insuliiniherkkyys luetaan kivaksi ilmiöksi. Näin ei kyllä lue KANWU-tutkimuksessa, vaan siinä lukee ainoastaan, että tyydyttynyt rasva hieman alentaa insuliiniherkkyyttä ja tyydyttymätön hieman nostaa sitä.  Lisäksi tyydyttymätön rasva lisää veressä Lp(a)-pitoisuutta, eli siis lisää sydäntukoksia aiheuttavia hyytymätekijöitä.

Missään kohdin KANWU-tutkimuksen yhteenvetoa herra Uutisturpa ei sano, että tyydyttymätön rasva olisi terveellistä, mutta suomeksi ja savoksi, hiljaa ja kovvoo, öljy onkin terveellisempää kuin voi.

Lisäksi paljastetaan lukijoille älyttömyyden huippu: KANWU-tutkimus oli kuulemma sokkotutkimus. Testattavat eivät siis mukamas tienneet laittoivatko he leivän päälle voita vai kastoivatko he voileivän öljyyn! Todella mielenkiintoista, että kukaan testattavista ei kolmen kuukauden testijakson aikana erottanut voita ja öljyä toisistaan. Minä väitän että tunnistaisin eron.

Jaahas, se on aika pistää pillit pussiin taas tämän kirjoituksen kohdalla. Englantilainen filosofi Bacon oli sittenkin väärässä! Tieto lisää tuskaa. Vain väärä tieto lisää valtaa!

Share

Joulu alkaa sydämen teoista

0
0

Joulu on jo ovella. Tontut kurkistavat ikkunoista. Mitä ne näkevät? Kilttejä lapsia ja aikuisia? Hyvää tahtoa? Uljaita aikomuksia? Mikä on arvokkainta mitä voit tehdä terveytesi eteen? Se selviää tässä jutussani. Lue!

 

 

Olet saanut seurata terveyssatiirejani täällä Iltalehden blogipalvelussa. Aika paljon niitä on luettu ja kommentoitu. Nöyrä kiitos. Luennoillani satiireistani kysytään siihen malliin, että niitä on tosi tarkkaan syynätty. Jatkan niiden kirjoittelua, jatkan Kelaston kaivelua, jatkan elokuvahahmojen esittelyä ihan hämäyksenkin vuoksi, jatkan lääketeollisuuden metkujen paljastelua jos niin on tarve, jatkan. Jatkan, vaikka jotkut pyytävät lopettamaan.

Jouluna herkistytään. Niin minäkin.

Minua kiinnostaa välittää sinulle erittäin tärkeä viesti: Terveytesi on omissa käsissäsi ja sinun ikioma terveytesi on suurin lahjasi. Suurempaa lahjaa ei pukki voi tuoda.

Arvokkainta mitä voit terveytesi eteen tehdä, on se, että varjelet terveyttäsi kuin kauneinta ja kalleimpaa jalokiveä. Et anna terveytesi rapistua ennen aikojaan, niin kauan kuin se sinusta itsestäsi riippuu. Geeneillesi et voi mitään, mutta voit mahdolliset huonot geenit pitää kurissa elämällä mahdollisimman tervettä elämää.

Terve elämä koostuu aika päivänselvistä asioista: tervehdyttävä ruoka, virkistävä uni ja innostava liikunta.

Tee jouluna yksi ruokaan liittyvä hyvä päätös: Lupaa panostaa älliin! Osta luonnollista, lisäaineetonta luomuruokaa lähialueen luomuyrittäjältä. Nyt on aika ottaa selvää oman lähialueesi ruokatoimittajista. Ota selvää mitä ruoka-aineita on mahdollista ostaa suoraan tuottajalta sekä jouluksi että vuoden 2014 aikana. Ota selvää löytyykö tuottajan elintarvikkeita jostakin lähialueen kaupasta. Tee vuodesta 2014 lähiruoan riemuvuosi omassa perheessäsi.

Kuulin eräältä luontaisalan yrittäjältä, että yhä enemmän käy ihmisiä ostamassa lähialueen laadukkaita elintarvikkeita. Niitä “kuolintarvikkeita” saa supermarkettien hyllyiltä tarjoushintaan. Mitä jos yllättäisit lähialueen yrittäjän ja tekisit hänen kanssaan tervehdyttävän diilin! Osta häneltä terveellistä ruokaa ja pidä hänen elinkeinonsa kannattavana?

Terveysalan yrittäjät kertovat huolestuttavasta ilmiöstä: Asiakkaat käyvät testaamassa terveyslaitteita ja pyytävät yrittäjältä selvityksiä mikä laite sopisi asiakkaan tarpeisiin. Yrittäjä tekee työtä käskettyä. Asiakas saa tarvitsemansa tiedon. Alan ilmiö on kuitenkin tämä: Ostopäätöstä ei tehdä yritykseen, jossa laitetta testataan ja jossa saadaan tarvittava tieto. Vahvistamattomien huhujen mukaan, yhä useampi ostaa laitteensa nettikaupasta tai isosta tavaratalosta tarjoushintaan. Saatetaan myös hankkia luontaistuotteita ulkomailta kun ensin on kotimaiselta yrittäjältä saatu tuoteinfoa! Aika härskiä toimintaa! Ethän sinä tee tällaista?

Yllämainittuun liittyen, sain äsken tietää, että terveysalan erikoisliikkeissä harkitaan laitteiden hankintaan liittyvän tiedon panttaamista (ei kerrota asiakkaalle laitteen ominaisuuksista!). Tämä olisi kova takaisku terveysalalle. Terveysalan tieto ei olisikaan enää yhtä vapaasti jaossa ja mahdollisesti siirryttäisiin pois asiakaspalvelusta näiltä osin. Erittäin valitettavaa, mutta toki ymmärrettävääkin. Jos laite kuitenkin lopulta ostetaan jostain huitsin nevadan nettikaupasta halvimpaan mahdolliseen hintaan, niin tottakai siinä rehellinen terveysalan yrittäjä on aika harmistunut.

Tee tänä jouluna hyvä päätös: Suosi lähialueesi terveysalan yrittäjää! Hänellä on osaamista ja hän haluaa tarjota sinulle jatkossakin parastaan.

Älä stressaa! Hyvä ihminen, miten toivon, että vietät rauhallisen joulun. Ehkä sinä tänä jouluna saat nukkua hyvin, levätä levollisin mielin, arkihuolet hetkeksi jättää. Ja sitten lupaat jättää vuodeksi 2014 huolet hieman pienemmälle. Huolista ei ole kuin haittaa. Tottakai ongelmatilanteet pitää selvittää, mutta huolien keskelle ei pidä juuttua. Se ei ole terveellistä.

Tee tänä jouluna yllätysteko: Käy paikallisen jäsenkorjaajan, hierojan, fysioterapeutin tai vaikkapa ihmissuhdeneuvojan luona ja anna hänen kertoa hellin käsin ja hoivaavin sanoin miten voit elää stressivapaampaa elämää! Tee jo tänään se päätös! Ehkä pukinkontissa pian odottaa lahjakortti kalevalaisen jäsenkorjaajan vastaanotolle?

Liikuttavaa tietoa on vuosien saatossa ollut jaossa liikunnan merkityksestä. Ota nyt jouluna tämä valistusviesti tosissasi. Raivaa kalenteristasi tilaa sille kahvakuulakurssille, käy joka ilta lenkillä ja älä istu liian pitkään television tai tietokoneen ääressä. Ei! Ylös, ulos ja salille/lenkille!

Lopuksi viimeisimpään Ikiliikkuja -lehteen päätyneestä kirjoituksestani “Istuminen on vaarallista” nappaan juuri sinulle erään opettavaisen tarinan eräältä kuuluisalta urheilijalta, joka sattumoisin on minun parhaimpia ystäviäni ja työkavereitani:

 

Lopuksi triathlonin Euroopan mestarin, Magnus Lönnqvistin, luennolla kertoma omakohtainen opetus.

Magnuksen ystävä oli joutunut vakavaan onnettomuuteen ja halvaantunut. Hän oli Käpylän kuntoutuskeskuksessa ja Magnus päätti käydä kaveria moikkaamassa. Tullessaan rakennuksen sisään hän asettui odottamaan hissiä. Molemmin puolin hissiä kulki rappuset yläkerroksiin. Ihmisiä tuli ja meni rappusia pitkin. Magnus odotti hissiä.

Vihdoin hissi tuli ja isot ovet avautuivat. Ulos tuli muutama pyörätuolipotilas. He katsoivat hämmästyneinä hissiin astuvaa vierailijaa. Matkallaan ylös hissillä Magnus olisi halunnut vajota hissin lattian läpi näkymättömiin. Häpeän tunne oli vahva sen johdosta, että hän liikuntakykyisenä ei ymmärtänyt käyttää rappuja niin kuin kaikki muut liikuntakykyiset siinä rakennuksessa. Hissi oli varattu niille, joille rappusten käyttö oli mahdotonta.

Tämän tapahtuman jälkeen Magnus on käyttänyt rappusia aina kuin se vain suinkin on ollut mahdollista. Käytä sinäkin!

 

Hyviä joulun odotuksen hetkiä ja terveystekoja vuodelle 2014!

 

Share

Rehellistäkö suomalaista korruptiota?

0
0

Turpaduunari on kovin huolissaan Suomen maineesta rehellisenä maana. Suomiko maa, jossa ei juurikaan esiinny korruptiota? Kattia kanssa! Nyt paljastuu melkoista kotikutoista korruptiota ja tässä leikitään vieläpä terveyden kustannuksella.

 

 

Juttelin tietokirjailija Erja Tammisen kanssa erään tutkimusprofessorin kohtalosta. Vuosi loppuu ikävästi professori Dariusz Leszczynskille. Hänen tapauksensa perusteella Suomi kuuluu banaanivaltioiden joukkoon. Tapaus on niin röyhkeä, että pahaa tekee.

Suomalaiset ovat ylpeitä rehellisen kansan maineestaan. Tilastoissa Suomi keikkuu vähiten korruptoituneiden maiden joukossa. Tätä on aika vaikea uskoa todeksi kun muutamaa ikävää korruptiotapausta on saanut seurata varsin läheltä. Tällä kerralla on käsittelyssä kaksi tuoretta korruptiotapausta: Leszczynskin ja “Oikeudenmukainen ja älykäs liikenne” -työryhmän ympärille rakennettu hyvä veli ja rakas sisar verkosto.

Suomi ei ilmeisesti näy korruptiotilastoissa niin korkealla sen takia koska meillä on niin tehokas hyvä veli (ja sisar) -verkosto. Mitä mieltä olet? Saako tästä edes puhua? Puhutaan nyt edes vähäsen. Edellä mainitut verkostot toimivat pitkälti hallituksen ja suuryritysten edunvalvojina. Otetaanpa esimerkiksi Liikenne- ja viestintäministeriön perustama “”Oikeudenmukainen ja älykäs liikenne” ”-työryhmä. Sen puheenjohtajana toimi Jorma Ollila, entinen Nokian ja nykyinen Shellin hallituksen puheenjohtaja.

Työryhmän mietintö on nimensä mukaisesti ainakin kahdelle taholle ”oikeudenmukainen ja älykäs”. Se tukee Shelliä ja Nokiaa, Ollilan nykyistä ja entistä työnantajaa. Shellin bensalla kulkeviin autoihin tarvitaan (Nokian?) paikantamislaitteet. Ojat ovat taas pullollaan omia lehmiä. Onko tämä rehellisenä tunnetun kansan päätöksentekoa?

Sitten siihen professorin kokemaan vääryyteen. Istutko tukevasti? Nyt tulee kovaa faktaa!

YLE:n ruotsinkielinen Spotlight (mainio ohjelma, joka todennäköisesti pian koetaan niin epämukavaksi, että se pitää lopettaa?) esitti ””Säteilyturvallisuus uhattuna” ”-ohjelman, jossa haastateltiin Säteilyturvakeskuksen (STUK) pääjohtaja Petteri Tiippanaa. Selvisi, että Kataisen hallituksen toimet ovat johtaneet ionisoivan säteilyn valvonnan heikkenemiseen maassamme. Säteilyturvakeskuksen mnäärärahoja supistetaan. Samalla kännykkätutkimus STUK:ssa lopetetaan!

Spotlight-ohjelmassa tutkimusprofessori Dariusz Leszczynski kertoi, että hallituksen leikkausten seurauksena hänet on ainoana työntekijänä irtisanottu Säteilyturvakeskuksesta. Muille järjestyi töitä. Leszczynski uskoo, että hänen edustamansa mielipiteet kuten tutkimustulokset kännykkäsäteilyn riskeistä, ovat STUK:n virallisen linjan vastaisina taustalla vaikuttava syy. WHO ja USA:n senaatti sen sijaan ovat konsultoineet Leszczynskiä. Pieni STUK ei sen sijaan tarvitse häntä.

Lisäksi kävi ilmi, että Leszczynski sai esimiehiltään kirjallisen huomautuksen paljastaessaan, että Interphone-tutkimus, jossa STUK on mukana, onkin heikkolaatuinen. Kirjallinen huomautus siitä hyvästä, että haluaa pitää yllä tieteellisesti laadukasta tutkimustyötä! Onko tämä riippumattoman maan, vai jonkun toisenlaisen maan menettelyä?

Pääjohtaja Petteri Tiippanalta kysyttiin Spotlight-ohjelmassa syytä siihen,  miksi STUK:sta irtisanottiin vain professori Leszczynski. Tässä kohdassa Tiippanan muisti taisi pahemman kerran pettää, tai hän venytti totuuden käsitettä. Tiippana nimittäin vastasi, että Leszczynskille tarjottiin töitä, mutta Leszczynski kieltäytyi tehtävistä.

Myöhemmin Tiippana tunnusti yksityisessä viestissä (luettu on!), että kommentti TV-ohjelmassa oli ”vastoin parempaa tietoa”. Rehellisen maan virkamiehen lausuntoja, vai jotakin aivan muuta?

Säteilyturvakeskuksen mukaan kännykkätutkimuksen jatkamisesta ”eräässä yliopistossa” käydään parhaillaan neuvotteluja. Koska Kataisen hallitus on voimakkaasti kehottanut yliopistoja hakemaan tutkimushankkeisiinsa rahaa elinkeinoelämältä, kännykkätutkimukselle luontainen ympäristö onkin Itä-Suomen yliopisto. Kuopion kampus on jo aiemmin saanut rahoitusta kännykkäprojekteihinsa “miljardeja” euroja suoraan operaattoreilta ja laitevalmistajilta sekä matkapuhelinteollisuuden kattojärjestö, MMF:ltä. Yhteistyö Nokian kanssa on vuosien varrella ollut tiivistä. Rehellisen maan tieteen vapautta, vai jotakin aivan muuta?

Miten menee rehellisen maan naapureilla, tanskalaisilla ja ruotsalaisilla? Paremmin ja ainakin rehellisemmin. Se on pakko sanoa. Katsotaan mitä siellä tapahtuu!

Ruotsalaisepidemiologi Lennart Hardell uutisoi blogissaan Tanskan tuoreesta syöpätilastosta (2003-2012). Aivokasvaimet näyttävät lisääntyneen jyrkästi kyseisellä jaksolla; miehillä 41,2 % ja naisilla 46,1 prosenttia. Vastaavat aiemmat viime vuonna julkaistut luvut olivat 30% ja 25 prosenttia. Hardell arvioi, että parantunut diagnostiikka ei yksin selitä kasvua (vaikka siihen usein vedotaan Suomessa), vaan kohonneet prosenttiluvut heijastelevat 10 vuoden latenssiaikaa matkapuhelimen ja langattomien kotipuhelimien käytön alkamisesta syövän diagnosointiin.

Säteilyturvakeskuksemme ei kommentoi ulkomailla tehtyjä havaintoja. Onkohan siellä sama strutsi-ilmiö kuin Työterveyslaitoksella? Lue aiempi kirjoitukseni “Työterveyslaitoksella ollaan niin strutsia, niin strutsia” tässä samaisessa blogissa.

Lennart Hardellin viimeisin International Journal of Oncology-tiedelehden julkaisu käsittelee 25 vuotta kännykkää ja langatonta puhelinta käyttäneiden aivokasvainriskiä. Jo 2376 tunnin käyttö lisää kasvainriskin kolminkertaiseksi. Gliooma- ja kuulohermokasvainriskin nähtiin kohoavan jo 1000 tunnin kännykän ja langattoman kotipuhelimen käytössä. Ruotsissa maan tavan mukaan tutkimukseen ei ole käytetty ainoatakaan teollisuuden kruunua tai euroa.

Anke Hussin 2006 julkaistu katsaus selittää Hardellin tutkimustuloksia - ja toisaalta myös suomalaisyliopistojen tulevia. Hussin mukaan 82% julkisin varoin rahoitetuista tutkimuksista osoittaa vähintään yhden tilastollisesti merkittävän vaikutuksen, kun taas puhtaasti teollisuuden rahoittamista vain 33 prosenttia. Säteilyturvakeskus ja Katainen pidättäytyvät kommentoimasta. Rehellisen maan toimintaa, onko?

Edellä kerrotun perusteella voidaankin taas perustellusti kyseenalaistaa korruptiotilastot – vale, emävale ja tilasto. Mikä maa maailmassa sittenkään on vähiten korruptoitunut, tai rehellisin? Ruotsalaiset ovat taas meitä edellä.

 

Kommentteja saa tulla!

 

Share


Suomi RaPa-kuntoon: Veret seisauttava valtionosuusuudistus

0
0

Taas on sähköä ilmassa kun kansanterveyttä ollaan tuhoamassa. Hallinnon Rakenne-Paketti (RaPa) -uudistus saa turpaduunarilta tylyn tuomion.

 

 

Vuosi on vaihtunut, mutta meno jatkuu entisellään. Turpaduunari tuuppaa näkyville näitä terveyssatiirejaan. Tervetuloa lukemaan ja kommentoimaan niitä entiseen vilkkaaseen tahtiin.

Terveyden Hävityksen Laitos (THL) ja sen erikoistutkija Maria Vaalavuo ovat “väärin parantuneiden” selän takana keksineet miten sairaita saadaan Suomeen lisää. Näköjään 3,84 miljoonaa Kela-korvausten saajaa ei vielä riitä.

Avain tähän lisääntymisongelmaan on kannustinloukku ja projektin nimi on peruspalveluiden valtionosuusuudistus. Tutustuin siihen vuodenvaihteessa.

Nyt tarkkana, sillä turpaduunarin terveysstudiossa alkaa lämmittely-lähetys siitä jossain vaiheessa alkavasta väännöstä, jossa verorahoista tapellaan tässä valtakunnassa oikein tosissaan.

Keltavihreissä ergonomisesti mitoitetuissa asuissaan väärin parantuneet kohtaavat sinipunakoneen, eli “tiukkapipoiset terveysterroristit”.

Tässä käydään läpi erilaisia pelikuvioita ja tutustutaan erilaisiin hämäystekniikoihin sekä arvioidaan tietenkin avainpelaajia. Joukkueiden yleiskunto on myös tarkistettavana.

Selostamoon on ahtautunut turpaduunari Christer Sundqvistin seuraksi kaikkien urheilun ystävien tuntema kommentaattori Birdie.

Tervetuloa Birdie tänne kisastudioon, jossa pohditaan RaPa-kuntoista Suomea. Annetaan raikuvat aplodit ja samalla kiitetään menneestä vuodesta 2013. Meillä oli tosi hyvä yhteistyö ja mukavaa kun yhteiset hommat ja mielenkiinnon aiheet jatkuvat myös vuonna 2014.

“Kiitos Christer, mukava polkea tätä kuntopyörää niin, että tänne studioon saadaan sähköt. Mutta mennään heti asiaan. Tässä tulee mieleen viime kesän makeisvero-lähetys, jossa meidän hampaissa oli niinikään huono lakivalmistelu ja lisäksi aspartaamin epäreilu suosiminen. Turun Yliopiston valtiotieteen professori Matti Wiberg on usein suominut tätä Stetson-Harrison -menetelmää. Sitä menetelmää missä vedetään hatusta jokin täysin posketon lakiesitys ja sanotaan, että nyt on kiire, ei ehditä käydä julkista keskustelua.”

Aivan oikein Birdie on tulkinnut maailman menoa. Tämäkin valtionosuusuudistus on tarkoitus saada voimaan jo vuonna 2015. Nyt se yritetään saada hyväksyttyä ennen kuin tajutaan mistä tässä oikein on kyse. Onko tässä kyseessä jonkinlainen kielipeli? Sitä termiähän tutkijat joskus käyttävät. Onko kyseessä mielikuvademokratia, jossa puhujan arvovalta painaa enemmän kuin itse asia?

“Juuri näin! Kielipeli -termin otti käyttöön Ludwig Wittgenstein ja se on oleellinen osa tätä hämäyspeliä. Ellei tunne oikeita termejä, on ulkona pelistä jo ennen kuin kiekko putoaa jäähän. Esimerkiksi tässä valtionosuusuudistuksessa on tiedettävä mikä on CHESS-seminaari, HALKE-ryhmä ja HILMO-rekisteri. “Mä tykkään susta niin, että halkeen”, laulaa eräs klanipää kansansuosikki, mutta HALKE on kyllä ihan tavattoman kaukana rakkaudesta, suosiosta puhumattakaan. Hallinnon ja aluekehityksen ministerityöryhmässä, eli HALKE-ryhmässä puhetta pitää hallinto- ja kuntaministeri Henna Virkkunen. Kuunteluoppilaina ovat Jan Vapaavuori, Ville Niinistö, Anna-Maja Henriksson, Merja Kyllönen, Päivi Räsänen, Krista Kiuru ja Lauri Ihalainen. Hoitoilmoitusrekisteriä (HILMO-rekisteri) ylläpitää THL hivenen himokkaasti. Suomalaisen terveydenhuollon kansallinen ja kansainvälinen tilastointi perustuu HILMO-rekisterin tietoihin. CHESS tulee sanoista Centre for Health and Social Economics ja se on THL:n erikoisyksikkö. CHESS ei siis liity suosikkipeliisi shakkiin, muista se Christer!”

Birdielle tiedoksi, että turpaduunarin sanakirjasta CHESS löytyy kohdasta shakki. Tämä CHESS-hämäyspeli tuo selvästi mieleen Amarin avauksen eli NH3, jota sanotaan myös ammoniakkiavaukseksi täällä shakkimaailmassa. Ratsu laukkaa liikkeelle tosi outoon suuntaan valiten jostain syystä laskeutumisruudukseen H3:n hämäten mustilla pelaavan vastustajan täysin. Musta on jo oikeastaan hävinnyt pelin. Toivuttuaan nauru- tai kauhukohtauksesta hän huomaa shakkikellon ajan kuluneen loppuun.

Hämäyksestä puheen ollen, vaikka voin kulutus ja varusmiesten Cooper-testien tulokset korreloivat aika kivasti keskenään, niin eläkkeelle vihdoin ja viimein siirtynyt Pekka Puska oli vuoden 2013 loppuhetkillä sitä mieltä, että nyt kansa on vihdoinkin oppinut syömään virallisten suositusten mukaan ja siksi laihtunut. Voi yhren kerran sentään! Sokea Reettakin tajuaa miten Pekka vetää höplästä kansaa.

“Hyvä huomio, Christer! Tässäkin ottelussa on vaarana, että kunnat taistelevat vain toisiaan vastaan. Tappelevat silmät ummessa ja järjen puutteessa siinä määrin, että kukaan ei tajua tätä uudistuksen ideologiaa ennen kuin laki on voimassa vuonna 2015. Tarkoitushan on rangaista kuntia joissa asukkaat ovat terveitä ja elävät pitkään. Sen sijaan rahat on tarkoitus siirtää ongelmakuntiin.”

Eikö tämä ole se kuuluisa kannustinloukku, josta selostajakollegani Antero Mertaranta voisi sanoa, että sieltä se heilahtaa kuin entisen miehen kärpäspyydys?

“Kärpäspyydys on oivallinen analogia. Ongelmien hyvittäminen kuulostaa aina niin sympaattiselta ja mukavalta. Todellisuudessa tässä luodaan niin sanottu kobra-efekti, eli Lontoon murteella Perverse Incentive. Itse käytän termiä perverssi porkkana ja vaikutus ei ole aina se mitä kukkahattutäti oli ajatellut.”

Perverssi porkkana on kyllä mahtava termi. Kuulostaa kaiken lisäksi terveelliseltä, mutta eihän sitä raakaruokaa oikeasti kannata hirveitä määriä sisuksiinsa tunkea. Ei ihminen sentään mikään lehmä ole, vaikka metrossa kuultujen riitojen perusteella nykyajan perusperheeseen kuuluu sika, lehmä ja toukka. Mutta sano sinä kun tiedät, Birdie, mitä vanhoja legendoja kannattaisi tässä vero-ottelussa nostaa esiin?

“Ensimmäisenä nostaisin esille jääkiekon SM-liigan jo edesmenneen entisen puheenjohtajan Teemu Hiltusen, jonka elämäntyötä Maria Vaalavuo on tässä tuhoamassa. Hiltusen johdolla saatiin aikaiseksi vuoden 1993 valtionosuusuudistus, jolla menoautomaatit kitkettiin ja Suomi nostettiin lamasta. Nyt jostain ihmeen syystä on menoperusteinen THL-malli viemässä Suomea kansakuntana takaisin kivikaudelle ja talouden Kreikka-sarjaan.”

Joo, turpaduunarikin on lukenut kummeksuen tilastoja. Nykyään 82,3 prosenttia rahoista menee kuntien ikärakenteen mukaan. Mikä tässä mättää?

“Behavioristinen taloustiede on tutkinut näitä kannustinkoukeroita jo useita vuosikymmeniä. Sellaiset nimet kuin Dan Ariely, Richard Thaler ja Edward Deci ovat muun muassa näitä asioita tuoneet esille. Nykymallissa porkkana on oikea kun ikääntyvää väestöä suositaan. Kuntien siis kannattaa hoitaa terveyspuoli niin, että ihmiset elävät vanhoiksi ja mielellään terveinä pysytellen, sillä se tulee halvaksi. Keppi puuttuu ja varsinainen sairaanhoidon saatavuus ei pysy kunnossa. Jonot ovat liian pitkiä joka paikassa. Se on ihan oikea ongelma nykymallissa.”

Tuohan kuulostaa vahvasti siltä, että nykymallissa pitäisi kepin heilua hanakammin. Erityisesti pitäisi kepillä lyödä lätkäistä niitä kitupiikki-kuntia, jotka eivät saa jonoja lyhyiksi.

“Näinhän sitä luulisi, Christer. Mutta Terveyden Hävityksen Laitos on keksinyt muunnelmaporkkanoita tilalle. Sairastavuus ja ulkomaalaisten määrä tuovat lisää tuloja kuntaan tässä THL:n uudistetussa mallissa. Tämä on vakava ihmisoikeusongelma. Tehtailemalla kuntalaisille lisää lääkereseptejä kunnanjohtajan tilille tippuu lisää euroja. Voittajia ovat vain lääketehtaat ja Lääkäriliitto sekä maahanmuuttajia salakuljettavat organisaatiot.”

Tuo kuulostaa ihan tyypilliseltä junioriketjun toiminnalta. Jyrki Katainen oli survonut perusidean jo hallitusohjelmaan, eikä tämä Maria Vaalavuo taida hänkään olla mikään eläkevirkaa odottava vanha harppu, eihän?

“Ei todellakaan. Tässä on asialla Euroopan Unionin rahoittamissa aivopesulaitoksissa koulutettu nuori ns. Italian tohtori, eli hattu on käyty niiaamassa laitoksessa nimeltä European University Institute. Nyt on vallassa ikäpolvi, joka ei juuri terveyttä ja vanhuutta kunnioita.”

Tällaiset vanhat voinsyöjät yritetään nykymaailmassa ajaa todella ahtaalle. Nyt päätämme tämän valtionosuusuudistuksen ennakkolähetyksen täältä Pasilasta ja jäämme odottelemaan riitaa itse äänestyksistä.

Lopuksi vielä sitaatti, jonka päästi suustaan Australiassa Wollongongin alueen terveydenhoidosta vastannut entinen johtaja Keith Davis:

“We didn’t actually overspend our budget. The allocation simply fell short of our expenditure.”

Väärässä ei siis ole se joka kuluttaa liikaa, vaan se joka antaa liian vähän rahaa kulutettavaksi. On ne tyhmiä ne rahakirstun vartijat.

Share

Protelos vieköön – veritulppa kaatoi luukato-potilaan

0
0

Osteoporoosi-lääke Protelos oli tappanut Ranskassa, mutta onneksi Suomessa sen lääkkeen käyttö on turvallista. Vai onko sittenkään? Lue turpaduunarin raportti suomalaisesta lääkekusetuksesta.

 

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus (Fimea) kertoi, että mitään kiirettä ei ole lopettaa Protelos-lääkkeen käyttöä Suomessa. Turpaduunari ihmettelee kuitenkin miksi ihmeessä tällainen lääke on voinut saada myyntiluvan Suomessa? Yhdysvalloissa FDA alun perin kielsi myyntiluvan.

Ruokapöydän servietit meni sekaisin kun luin, että Servier oli taas vaikeuksissa. Servier on se salamyhkäinen lääkeyritys, joka on tunnettu kytköksistään politiikkaan. Yrityksen Mediator-lääke oli edellisen vuosikymmenen kohutuimpia markkinoilta poisvedettyjä yhdessä Merck-yhtiön Vioxx-skandaalin ohella. Muistatteko?

Pariisin slangia ymmärtävän kannattaa lukea tämä kirja: “Mediator 150 mg, Combien de morts?” vuodelta 2010. Opuksen puhalsi markkinoille keuhkotautilääkäri Irene Frachon. Suosittelen KVG:tä (ei siis KBG, vaan Katso Vaikka Googlesta).

Suomalaisille tutuin Servier-tuote on ehkä kuitenkin ACE-estäjä ja verenpainelääke Coversyl perindopriili, joka on yskittänyt tuhansia suomalaisia jo vuosikausia.

Ranskan entinen presidentti Nicolas Sarkozy oli nuoruuden päivinään töissä Servier-yhtiössä. Tuskin servettejä taittelemassa. Turpaduunarin tietotoimiston oli siis aika selvittää politiikan ja lääketieteen hämärät sotkut. Niitä nimittäin riittää! Lukijalle selviää myös kannattaako juoda maitoa.

Kilpaileva tutkivan journalismin keskittymä nimeltä Helsingin Sanomat oli onnistunut 10.1.2014 loihtimaan Heidi Lämsän näppäimistöltä artikkelin Protelos ja Osseor -lääkkeistä mainitsematta lainkaan aineen vaikutusmekanismia tai valmistajaa. Näin ansiokasta artikkelia kelpaa siksi lainata muutaman lauseen verran:

Suosittu osteoporoosilääke vedetään ehkä pois markkinoilta (Heidi Lämsä, HS, 10.1.2014): Lääkkeen on havaittu nostavan potilaiden riskiä muun muassa sydänkohtaukseen, veritulppaan ja valtimotukokseen aiemmin tiedettyjen laskimoveritulppien ja vakavien ihoreaktioiden lisäksi. “Ei ole pystytty varmuudella tunnistamaan, miksi näin on”, sanoo lääketurvallisuusyksikön päällikkö Leo Niskanen lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimeasta.

 

Suomi on selvästikin niitä harvoja maita, joissa käytäntö ja teoria kulkevat käsi kädessä kuin rakastuneet teinit. Mikään ei toimi, mutta kukaan ei tiedä miksi.

Turpaduunari rientää teinien ja ymmärtämättömien terveysalalla toimijoiden avuksi. Tietämättömyyden savuverhoa raotetaan. Suurena paljastuksena kerron nyt lääkäreille ja sivistyneille lukijoilleni, ettei luukato-lääke osu mahassa mihinkään luukato-nappulaan ja kytke pois luukato-nimisen virkamiesasetuksen, vaan kyllä tämä on ihan kemiaa ja biologiaa.

Kas näin, siellä ihmisen elimistössä jylläävät ja yhtyvät monenlaiset molekyylit. Kaikki yhdynnät eivät ole mieluisia ja toivottuja. Joskus syntyy äpäriä ja tässä Protelos-lääkkeessä jylläävä strontiumranelaatti on kyllä ihan vahingonlaukaus.

Strontiumit puhuin puhki ihan vanhanaikaisesti harmaapartaisen ystäväni kanssa, joka on näissä terveyssatiireissa tullut moneen kertaan tutuksi. Parta tutisi taas Birdiellä siihen malliin, että nyt on tiukkaa asiaa tulossa. Birdie ilmoitti heti, että strontiumranelaatin yhteyttä veritulppariskiin, ei voi pitää yllätyksenä kenellekään, joka vähänkin on lukenut lääketiedettä. Esimerkiksi näin tästä asiasta on kerrottu pölyisessä tiedelehdessä 37 vuoden takaa:

Prostaglandins are able to promote calcium entry into cells and excess prostaglandin activity coupled with a defect in intracellular calcium release could cause toxic accumulations of calcium in intracellular organelles such as mitochondria. (Horrobin DF, Morgan R, Karmali RA, Manku MS, Karmazyn M, Ally A, Mtabaji JP. The roles of prostaglandins and calcium accumulation in muscular dystrophy. Med Hypotheses. 1977 Jul-Aug;3(4):150-3.)

 

Sivistynyt ihminen ymmärtää tekstistä heti, että prostaglandiini E2 eli PGE-2 auttaa maa-alkali-metalleihin kuuluvaa kalsiumia imeytymään luihin, lihaksiin ja muihin kudoksiin. Protelos-lääkkeessä oleva strontium on myös maa-alkali-metalli, mutta siinä on yksi elektronikuori enemmän kuin kalsiumissa. Kalsiumin elektronit ovat sijoittuneet 2-8-8-2 ja strontiumin 2-8-18-8-2. Strontium on siis painavampi kuin keskeinen luumineraali kalsium.

Otin esille rautalangan: Vaikka kalsiumia on paljon luissa, sitä on myös lihaksissa (tärkeä hermoimpulssin välittäjä) ja koska sydän on mitä suuremmassa määrin lihaskimppujen lihaskimppu, niin kalsiumin korvautuminen strontiumilla näkyy tietenkin helposti sydämessä. Sydän on jatkuvasti käytössä (ehkä poikkeuksena muutama tietty ammattiryhmä) ja vaikeudet kasaantuvat kun strontiumia ilmestyy rakkaaseen elimeen aivan liikaa.

Kannattaa myös muistaa, että PGE-2 on tulehdus-eikosanoidi, joka aiheuttaa kuumeet ja kolotukset (KVG!). Parempi siis pitää PGE-2 aisoissa. Huono olo siis lisää kalsiumin ja strontiumin imeytymistä. Urheilussa tämä tunnetaan treenaamisessa: Vähän rääkätään kroppaa ja sitten levon kautta annetaan elimistön palautua entistä ehompaan kuntoon.

Tiedoksi myös tämä: Glukokortikoidit lisäävät luukatoa juuri siksi, että ne vähentävät edellä mainittuja tulehduksia!

Nyt tarkkana kuin porkkana! Servier-yhtiön Protelos-lääke, joka yllämainitulle Niskaselle on taktisista syistä vaikutusmekanismeiltaan tuiki tuntematon, lisää luun pintakerroksen kovuutta juuri siksi, että potilas tulee huonovointiseksi (yleinen haittavaikutus!). Elimistömme ei oikein diggaa strontiumista. Tulee veritulppa, valtimotukos, sydänkohtaus jne, mutta ikävä kyllä myös Stevens-Johnson-oireyhtymä eli savoksi punavihoittuma (KVG!). Jutta Urpilainen saisi lopettaa lakien rustaamisen. Menee iho läiskille jo pelkästä ajatuksestakin.

Protelos-lääkkeen tiimoilta käyty korvattavuusjupakka täällä Suomessa (KVG!) on ollut melkoisen sekavaa:

  • Vuonna 2004 Protelos/Osseor-lääke hyväksyttiin Euroopassa osteoporoosin hoitoon vaihdevuosi-iän ohittaneilla naisilla lonkka- ja selkänikamien murtumien ehkäisemiseksi. USA:ssa tämä lääke kiellettiin. Ryhdytään toimiin lääkkeen saamiseksi Kela-korvattavaksi
  • 1.12.2010 Apteekeille lähtee tieto, että strontiumranelaatin (Protelos) korvattavuuden rajoitukset poistuvat
  • 22.3.2012 Euroopan lääkevirasto varoitti Protelos-lääkkeen vakavista haitoista, mutta se kelpaa edelleen Suomessa naisille luukadon hoitoon
  • 1.12.2012 Lääkkeiden hintalautakunta ottaa pois kaikki Protelos-lääkettä koskevat rajoitukset ja siitä tulee Kela-korvattava lääke  1.12.2012-31.1.2013 välisenä aikana (eli hyvin lyhyeksi aikaa!)
  • 4.1.2013 Protelos-lääkkeen korvattavuusaika pitenee ja koskee nyt aikaa 1.2.2013-31.1.2015
  • 1.11.2013 Protelos-lääkkeen korvattavuus laajeni myös koskemaan miehiä
  • 10.1.2014 Euroopan lääkeviraston (EMA) lääketurvallisuuden riskinarviointikomitea (PRAC) suosittaa, että Protelos-/Osseor-valmistetta ei tule enää käyttää osteoporoosin hoitoon
  • vuonna 2014, tullaanko rajoittamaan Protelos-lääkkeen myyntilupaa ja korvattavuutta? Onko Protelos liian vaarallinen lääke?

Protelos-lääke ei saanut FDA:lta hyväksyntää mahdollisesti sen takia koska aiempien lääkeskandaalien takia ilmiselvät uudet skandaalityrkyt pyritään pitämään poissa päiväjärjestyksestä. FDA on skarpannut. Leo Lutwak (KVG!) on yksi kuuluisimmista sisäpiirin tietovuotajista FDA:n sisällä. Lutwakin tapaus osoittaa sen kuinka raha jyrää valvontaelimissä.

Vuonna 1995 Wyeth halusi tuoda markkinoille laihdutuspillerin nimeltä Redux dekstro-fenfluramiini. Lutwak oli äänekkäimmin lääkettä vastustaneiden joukossa siinä lautakunnassa , joka hyväksyy uudet lääkkeet markkinoille. Osittain hänen ansiostaan Redux hylättiin äänin 5-3.

Wyeth ei tyytynyt tähän, vaan käytti hyväkseen hyväveli-kerhon suhteita. Lautakunnan jäsenet menivät vaihtoon ja pidettiin uusi äänestys Redux-lääkkeestä. Niin siinä kävi, että dekstro-fenfluramiini olikin turvallista ja se hyväksyttiin markkinoille 1996.

Haittavaikutuksia alkoi ilmaantua kuitenkin saman tien ja Redux vedettiin pois markkinoilta jo seuraavana vuonna, eli 1997. Redux-tapaus oli räikeä ihmishenkien vaarantaminen ja se tuli julkisuuteen (melkoinen ihme!). Miksi avoimuutta juhlapuheissa korostavat Evira, Fimea ja Valvira täällä Suomessa, eivät julkaise nimillä varustettuja äänestystuloksia lääkepäätöksistään? Näin Suomen kansa saisi edes tietää ne henkilöt noissa instansseissa, jotka kukin vuorollaan yrittävät saada porukan hengiltä. Se olisi avoimuutta.

Suomessa eletään persoonattomuuden kulttuurissa. Lääkkeitä tehtaillaan laboratorioissa ja lupia antavat nimettömät viranomaiset ja lautakunnat. Nimettömät, naamattomat ja munattomat elimet toimivat, mutta ihmisiä päätöksen takaa ei näy missään.

Mihin tämä nimettömyys lautakunnissa johtaa? Vapaana rehoittavaan lobbaustoimintaan! Lobbarit ja lääkeyhtiöiden konsultit saavat lahjoa ihan vapaasti ketä tahansa ja McKinsey ja Miltton suorastaan törmäilevät toisiinsa käytävillä.

Vihdoin on aika paljastaa loppuosio tässäkin kirjoituksessa.

Turpaduunarin aiheeseen liittyvät ravintovinkit: Maitoa kannattaa perusterveen juoda, mutta flunssapotilaan kannattaa jättää maitotuotteet pariksi päiväksi pois. Näin rasittuu sydän vähemmän. Maitotuotteet ovat hyväksi luustolle ja hermostolle, mutta kaiken lisäksi ne laihduttavat. Maidon laihdutusominaisuuksista löytyy ihan ihmiskokeita. Michael Zemel teki kuitenkin niin hienot hiirikokeet, että ne on pakko mainita.

Ensin Zemel lihotti hiiret sokerilla (!) ja pisti ne pulleat jyrsijät sitten vähäkaloriselle dieetille. Samalla kalorimäärällä kalsiumpitoisia maitotuotteita popsineet hiiret menettivät läskeistään peräti 69 prosenttia. Ilman maitotuotelisäystä rasvakerros väheni vain 8 prosenttia. Nyt siis kauppaan sitä Oltermannia ostamaan, davai, davai!

Mitä opimme tästä? Lääkeyritykset huijaavat meitä niin paljon kuin kehtaavat, lääkealan turvallisuuspäälliköt eivät taktisista syistä tiedä juuri mitään esim. luukato-lääkkeiden haittavaikutuksista ja maitotuotteet pitävät hoikkana.

 

Share

Kännykkä-teknologia ja terveys

0
0

Tieteiden talossa Helsingin Kirkkokadulla järjestetyssä luentotilaisuudessa runsaslukuinen yleisö (toimittajia, median edustajia, terveystietoisia kansalaisia) sai kuulla matkapuhelimien terveyshaitoista.

 

 

Turpaduunari oli paikalla sekä tilaisuutta seuraamassa että luennoimassa. Tällaista tietoa ei ennen ole ollut jaossa suomalaisille. Teillä on nyt ainutlaatuinen tilaisuus seurata tilaisuuden kulkua.

Tietokirjailija, toimittaja, toimitusjohtaja ja kouluttaja Raija Kivimetsä juonsi tilaisuuden. Suomi on pitänyt itseään modernin teknologian edelläkävijänä. Teknologiaa on laajennettu kouluihin, yliopistoihin sekä työelämään, ja koko yhteiskunta on tullut riippuvaiseksi siitä. Suomessa on OECD:n tilastojen mukaan eniten langattomia verkkoyhteyksiä maailmassa. Lapsetkin käyttävät matkapuhelimia, tabletteja ja läppäreitä. Perinteiset lankapuhelimet katoavat ja yhteiskunta siirtyy langattomaan teknologiaan. Samanaikaisesti yksi maailman suurimmista vakuutusyhtiöstä, Swiss Re, luokittelee sähkömagneettiset kentät – myös langattomat verkot – korkeimpaan seurattavaan riskiluokkaan. Asiantuntijoiden mukaan Suomessakin olisi hyvä havahtua sähkömagneettisten kenttien ja langattomien verkkojen mahdollisiin terveysriskeihin niin lapsille kuin aikuisille.

Ensimmäisenä lavalle asteli Åbo Akademin emeritusprofessori Rainer Nyberg Vaasasta. Nyberg kertoi miten internet on tarjonnut jo 20 vuoden ajan mahdollisuuksia opetukseen, oppimiseen ja tieteelliseen tutkimukseen. Professori Nyberg käynnisti 20 vuotta sitten Åbo Akademissa projektin “IT-pedagogik”, laati oppikirjan “Utbilda via internet” ja luennoi aiheesta Pohjoismaissa. Tuohon aikaan internet-yhteydet olivat kiinteitä ja siihen suuntaan meidän pitäisi Nybergin mukaan palata. Nyberg oli vanhoilla päivillään viisastunut ja alkanut epäillä kännykän käytön turvallisuutta. Hän oli käyttänyt hyvin paljon aikaa tutustuakseen ongelmaan ja hänen tekemänsä havainnot kyllä pistivät miehen mietteliääksi.

Eräs tietokirjailija oli Nybergin mieleen: Richard Restak. Tämä yhdysvaltalainen professori oli perehtynyt hermoston ja aivojen hyvinvointiin sekä kirjoittanut aiheesta lukuisia kiintoisia kirjoja. Saimme aluksi kuulla lyhyen oppitunnin aivojen huikeasta anatomiasta. Tiesitkö, että aivoissa on noin 60 miljardia hermosolua? Peräkkäin asetettuina hermosolut ulottuisivat neljä kertaa päiväntasaajan ympäri! Jokaisessa hermosolussa on noin 1000 synapsia, jotka muodostavat näin miljoona miljardia synapsia kaiken kaikkiaan. Hermosignaali on sarja sähköimpulsseja ja pohdittavaksi jää voisiko ulkoinen sähkö häiritä näitä herkkiä rakenteita? Hermosolu tarvitsee happea ja sen takia aivoissa onkin noin 600 km verisuonia.

Professori Restak muistutti kirjoissaan siitä miten aivot ovat maailman monimutkaisimpia rakenteeltaan. Melkein 50% hermosoluista kuolee elämän aikana. Aivot kypsyvät, sillä synapsit lisääntyvät ja sähköiset yhteydet paranevat. Restak kysyy erään kirjan lopussa: “Tiedätkö muuta ”huipputietokonetta”, joka tulee paremmaksi, vaikka puolet osista otettaisiin pois?”

Lapsille tarjottavan teknologian tulee aina olla turvallista, painotti Nyberg. Lapsen immuniteetti on vasta kehitysvaiheessa ja aivot kehittyvät aina 26 ikävuoteen asti. Suomessa on tällä hetkellä OECD:n tilastojen mukaan eniten langattomia verkkoyhteyksiä maailmassa. Jopa 2-vuotiaille tarjotaan tabletteja. Koulujen langattomat teknologiaratkaisut, älypuhelimet ja tabletit, lisäävät tarpeettomasti lasten altistumista radiotaajuiselle säteilylle.

Euroopan neuvosto totesi vuonna 2011: ICNIRP raja-arvot (SAR) eivät ole luotettavia. Lasten on vältettävä RF-säteilyä (radiotaajuista säteilyä), sillä sillä on biologisia vaikutuksia. Mahdollista on, että pään alueen kasvaimia syntyy.

Nyberg piti SAR-arvojen mittaamistavarsinaisena farssina. SAR-arvo kuvaa lämpösäteilyä suolaveteen/geeliin joka on muovisessa ”mannekiinipäässä”. Unohtiko joku, että useimmilla ihmisillä ei ole ainoastaan suolavettä päässä? Nyberg kysyi ja sai yleisössä aikaan naurukohtauksen, mutta me vakavoiduimme heti kun paljastukset jatkuivat.

Termisten muutosten lisäksi kännyköillä on myös biologisia vaikutuksia. Nyberg luetteli:

  • EEG-muutokset aivoissa – kännykän käytön jälkeen häiriö jatkuu vielä 50 min.
  • Pulssimainen RF, toistuva 5 ON + 10 min OFF on pahempaa kuin jatkuva säteily.
  • Aivojen glukoosiaineenvaihdunta häiriintyy
  • Verisuonien seinämien raot vuotavat ja näistä raoista pääsee happea hermosoluille (hyvä asia), mutta jos rako laajenee, silloin vuotaa myös albumiinia (ym aineita) jotka sitten pääsevät vaikuttamaan hermostoon (huono asia)
  • 2 h. RF (vain 0.02 W/kg< = 1/100 SAR) > vuotoja > hermosolut kuolevat
  • 2 h. RF-säteilyn jälkeen näkyy jo muutoksia aivokuvissa
  • hiirillä 50 päivän jälkeen > 2% soluista ovat kuolleet (Persson y.m.)
  • DNA-reaktiot (stressi) + DNA-katkokset (fragmentaatio)
  • sperman laatu – heikompi siittiöiden liikkuvuus – osa siittiöistä kuolee
  • käsien/sormien verisuonet (verenkierto heikkenee)
  •  aivokasvaimet (7-10-25 v. jälkeen globaali epidemia?)
  • rintasyöpä lisääntynyt: eräässä tutkimuksessa oli havaittu, että amerikkalaisilla äideillä oli tapana säilyttää kännykkä rintaliiveissä ja siihen rintaan oli tullut syöpä
  • ADHD-syndrooma hiirillä (+ lisääntynyt nuorilla, Vrt. EEG)
  • ADHD vauvoilla. Epäily: RF-altistus äidin vatsassa

Kännykkäsäteily absorboituu lapsen aivoihin keskimäärin kaksinkertaisesti aikuisen aivoihin verrattuna ja luuytimen kohdalla altistus voi olla jopa kymmenkertaista. Näitä asioita painotettiin 2011 tiedelehti Lancet Oncology:ssä, joka julkaisi Maailman terveysjärjestö WHO:n syöväntutkimuslaitoksen (IARC) päätöksen luokitella radiotaajuiset verkot mahdollisesti karsinogeeniseksi ihmiselle.

Jos RF-säteily vahingoittaa aivoja, olisiko silloin syytä välttää vauvan päähän kohdistuvaa RF-säteilyä? Katso miten kuvassa raskaana oleva äiti puhuu kännykkään ja selailee läppäriä mahansa lähettyvillä! Euroopan neuvosto suosittelee varovaisuutta tällaisessa tilanteessa! Kenen tehtävä on informoida väestöä? Euroopan neuvosto päätti että jäsenmaiden on varoitettava omaa kansaa kännyköiden säteilystä. Kenen kuuluu varoittaa Suomen kansalaisia? Miksi teknologiaa tarjotaan lapsille ja nuorille ilman varoitusta?

Varovaisuusperiaatteista on hyvä pitää kiinni:

  • Pysy etäällä langattomista lähettimistä!
  • Älä käytä itkuhälytintä vauvan lähellä
  • Älä osta älykännyä tai tablettia alle 16 v. lapselle
  • Käytä aina ”lentokonetilaa” (Näytä lapselle!)
  • Vain lyhyet hätäpuhelut, sitten > ”lentokonetila”
  • Suosi SMS-viestejä (etäisyys) – Vältä puheluja.
  • Pidä langaton teknologia aina kaukana aivoista
  • Käytä langallista hands freetä-laitetta tai kaiutinta
  • Yhteys verkkoon kaapelilla jos käy (ei WiFi)
  • Käytä akkua (ei laturia) kun lapsi/itse lähellä

 

Aivoterveys on uhattuna, väittää Nyberg. Matkapuhelimen pitkäaikaiskäyttöön liittyvän mahdollisesti kohonneen syöpäriskin lisäksi uuden teknologian tiedetään vaikuttavan aivojen kognitiivisiin toimintoihin, unen laatuun, aivoverenkiertoon ja aivojen sokeriaineenvaihduntaan.

Seuraavaksi saimme kuulla tutkimusprofessori Dariusz Leszczynskiä. Hän on toiminut Säteilyturvakeskuksen tutkimusprofessorina vuodesta 2000 kunnes hänet kyseenalaisin perustein irtisanottiin vuonna 2013. Leszczynski on ollut asiantuntijana WHO/IARC:n paneelissa vuonna 2011. Hän on kansainvälisesti arvostettu asiantuntija ja tiedemies.

Saimme kuulla mihin turvallisuusstandardit perustuvat:

  • Perustuvat matkapuhelinsäteilyn lämpövaikutuksiin
  • Niissä ei oteta huomioon muita säteilyparametreja
  • Dosimetria perustuu makroskaalan lämpötilamuutoksiin
  • Mikroskaalan dosimetria puuttu
  • Mallit eivät muistuta eläviä soluja ja elimiä
  • Vertaaminen konventionaaliseen lämmittämiseen on perusteetonta

 

Turvallisuusstandardeihin liittyviä ongelmia Leszczynski luetteli seuraavaksi:

  • Ei tiedetä, vaikuttaako matkapuhelinsäteily ihmisiin (!)
  • Ei varmuutta siitä, että turvallisuusstandardit suojaavat kaikkia käyttäjiä muilta kuin lämpövaikutuksilta
  • Voi olla harhaanjohtavaa olettaa turvallisiksi kaikki laitteet, joiden säteily ei ylitä turvallisuustandardien raja-arvoja
  • Tutkimusrahoitus on lopetettu (!) ja uutta langatonta teknologiaa otetaan huoletta käyttöön, koska nykyiset turvallisuusstandardit oletetaan riittäviksi
  • Ei-lämpövaikutuksia on, mutta niiden perusteellinen tutkiminen on tehty mahdottomaksi turvallisuusstandardeihin vedoten

 

Leszczynskin mukaan ehkä kaikkein painavin todiste siitä, että matkapuhelimella voi olla vaikutuksia terveyteemme, on se, että henkilöillä, jotka ovat käyttäneet markkinoilla olevia, turvanormit täyttäviä kännyköitä, on niiden pitkäaikaiskäytön jälkeen todettu lisääntynyt syöpäriski. Kyse on siis aivan tavanomaisista matkapuhelimista, joita löytyy kauppojen myyntitiskeiltä.

IARC-arvioinnista saimme seuraavaksi kuulla. Löytyy ensinnäkin epidemiologisia tutkimuksia kuten esim. Interphone- & Hardell et al.: Siinä tutkimuksessa selvisi, että pitkään ja paljon matkapuhelinta käyttäneillä oli kohonnut aivosyöpäriski, mutta ei löydy luotettavaa tietoa todellisesta altistumisesta. Tanskalainen kohorttitutkimus väittää ettei kännykkä aiheuta altistusta, mutta ei lainkaan tietoa altistumisesta. Million Women study kertoo: ei vaikutusta, mutta riittämätön tieto altistumisesta. CEFALO-projekti (lasten altistuminen): ei vaikutusta, mutta aika vain 2-4 vuotta, eikä tilastollisesti riittävä vähäisen riskin havaitsemiseen. Little et al.: hidas aivosyöpätapausten lisääntyminen USA:ssa, trendi sama kuin Interphone-”ennuste” mutta eroaa Hardell-”ennusteesta”.

IARC-arvioinnissa on käytettävissävain muutama kliininen tutkimus. Suurin osa tutkimuksista on “miltä-tuntuu-tutkimuksia” (!). Osallistujilta kysytään, miltä heistä tuntuu, tuntevatko he milloin säteily on päällä/pois päältä. Tutkimukset ihmiskudosten biokemiallisesta vasteesta puuttuvat lähes täysin, vain ksi ihoproteomiikkatutkimus löytyy ja kaksi aivojen glukoosiaineenvaihduntatutkimusta. Siinä KAIKKI! Tee nyt tuon perusteella arviointia onko kännykkä turvallinen vaiko ei!

Eläinkokeissa on klassinen toksikologia mahdotonta. Matkapuhelinsäteilyn yliannostus lyhyenä aikana on mahdotonta lämmitysvaikutuksen vuoksi. Koe-elänten elinikäinen altistuminen matkapulinten lähettämän säteilyn kaltaiselle säteilylle ei aiheuta vaikutuksia – tulos on hyödytön arvioitaessa riskiä ihmisille. Matkapuhelinsäteily saattaa tehostaa muiden karsinogeenien aiheuttamia vaikutuksia.

IARC-arvioinnissa in vitro -tutkimusten tuloksia pidettiin riittämättöminä matkapuhelinsäteilyn vaikutusmekanismin arvioimiseksi, mutta sitä pitää tutkia lisää.

Suomen viranomaiset vakuuttavat laitteiden olevan turvallisia, koska ne alittavat kansainväliset ICNIRP:n (International Commission on Non-Ionizing Radiation Protection), FCC:n (Federal Communications Commission) tai IEEA:n niille asettamat raja-arvot. Erityisesti IARC:n luokitus huomioiden olisi tärkeätä noudattaa varovaisuusperiaatetta ja suojella väestöä.

Varovaisuusperiaatteesta luennoitsija halusi korostaa, että vaikka toimenpiteet ovatkin väliaikaisia, ne on voitava pitää voimassa niin kauan kuin tieteelliset tiedot eivät ole riittäviä, tarkkoja tai lopullisia ja riskiä pidetään niin korkeana, että yhteiskunnan ei katsota voivan hyväksyä sitä. Toimenpiteiden pysyttäminen voimassa riippuu tieteellisten tietojen kehittymisestä, jonka perusteella toimenpiteitä on tarkasteltava uudelleen. Tämä merkitsee sitä, että on tehtävä tieteellistä tutkimusta, jolla pyritään saamaan täydellisempiä tietoja. Ennalta varautumisen periaatteeseen perustuvia toimenpiteitä on tarkasteltava uudelleen ja tarvittaessa muutettava tieteellisten tutkimustulosten ja toimenpiteiden vaikutusten perusteella.

Lopuksi vielä tärkeä lista:

  • Matkapuhelinsäteilyn saama IARC-luokitus mahdollisesti ihmisille syöpää aiheuttavaksi on riittävä syy varovaisuusperiaatteeseen turvautumiselle.
  • Tieteellinen näyttö ei riittävästi tue väitettä, että nykyiset turvallisuusstandardit suojaisivat kaikkia matkapuhelinten käyttäjiä.
  • Matkapuhelimien käyttäjille pitäisi tiedottaa nykyisen tieteellisen näytön epävarmuudesta ja syystä rajoittaa altistumista aina kun mahdollista
  • Matkapuhelimien käyttäjiä pitäisi voimakkaasti kehottaa olla pitämättä matkapuhelimia kehon välittömässä läheisyydessä (taskuissa)
  • Erityisesti lasten aivojen altistumista matkapuhelimien säteilylle pitäisi saada tiedottamisen avulla rajoitettua.
  • Tutkimusta pitäisi jatkaa, jotta saataisiin selville, reagoiko ihmiskeho matkapuhelinsäteilyyn, ja jos niin millä tavoin
  • Nykyiset turvallisuusstandardit pitäisi päivittää paremmin vastaamaan käytettävissä olevaa tieteellistä näyttöä.

 

Vastuussa olevien viranomaisten pitäisi välittömästi tiukentaa lainsäädäntöä, sanoi Leszczynski. Valvova viranomainen, Säteilyturvakeskus (STUK) sekä Sosiaali- ja terveysministeriön edustaja olivat tilaisuudessa. Paikalla ollut STUK:in edustaja aukoi päätään ja piti kännyköitä turvallisina kunnes toisin tutkimuksin osoitetaan.

Turpaduunari pääsi vauhtiin ihan sitten viimeisenä. Hän piti ensin yleisölle pienen aivojumppatauon ja kertoi siitä miten hänestä tuli turpaduunari vuonna 2003. Asiaan, eli siihen miten tietynlainen ravinto torjuu matkapuhelimen käytöstä aiheutuneita haittoja, minä pääsin hyvin pian. Biologina minä olen kiinnostunut muun muassa ravintoaineiden vaikutuksista sähkömagneettisen säteilyn haittojen torjumisessa. Marjoilla, melatoniinilla, C-vitamiinilla ja neidonhiuspuu-uutteella on nähty suotuisia suojavaikutuksia sekä eläin- että solukokeissa.

Helsingin Sanomat uutisoi 11.1.2014, että ravintoaineet voivat hidastaa muistisairautta. Muistisairaudet yleistyvät yhä nuoremman väestön keskuudessa. Professori Colin Pritchardin (Bournemouth University) Public Health –tiedelehdessä julkaistun (2013) artikkelin mukaan dementian ja muiden neurologisten sairauksien jyrkkää kasvua ei voi selittää yksin väestön eliniän pidentymisellä. Pritchardin mukaan kehityksen taustalla vaikuttavat myös ympäristötekijät, joista yhtenä hän mainitsee lisääntyvät sähkömagneettiset kentät.

Päätän raporttini tähän.

Lisätietoja voi saada luennoitsijoilta:

Rainer Nyberg, puh. 06 321 1920, nrnyberg@abo.fi
Dariusz Leszczynski, dariusz.leszczynski@helsinki.fi
Christer Sundqvist, 040 752 9274, christer.sundqvist@ravintokirja.fi

Vinkkejä miten voit noudattaa varovaisuusperiaatetta kännykän käytössä:

  • Suosi lankapuhelinta pitkiin puheluihin.
  • Voit saada kiinteän puhelinyhteyden myös valokuidun kautta.
  • Kännykkään puhuttaessa, käytä hands free-laitetta tai puhelimen kaiutintoimintoa.
  • Älä pidä kännykkää kehon lähellä.
  • Pidä kännykkä ja tabletti lentotilassa, kun et käytä niitä.
  • Suosi kännykkää, jossa on alhainen SAR-arvo.
  • Vältä puhumista huonossa kentässä, junassa, autossa, metrossa ja hississä, koska matkapuhelin nostaa voimakkaasti tehojaan tällaisessa katveessa hakiessaan yhteyttä tukiasemaan.
  • Suosi kiinteää laajakaistayhteyttä (Ethernet-kaapelilla) langattoman sijaan.
  • Suosi valokuituyhteyttä.
  • Tarkista, että valokuidun päätelaite ei ole langaton.
  • Varmista tietokoneen asetuksista, että langattomat yhteydet kuten Wi-Fi ja Bluetooth on kytketty pois päältä.
  • Sulje kännykkä yöksi laadukkaan yöunen turvaamiseksi.

 

 

 

Share

Marihuana ja uudet ravitsemussuositukset

0
0

Turpaduunari paljastaa tässä kirjoituksessa miksi esimerkiksi marihuanaa tai mäkikuismaa ei voi ostaa luontaistuotekaupasta. Lisäksi selviää miten tämä asia liittyy äskettäin julkistettuihin kansallisiin ravitsemussuosituksiin.

 

 

Oletko miettinyt miksi sata vuotta sitten huumerikollisuus oli tavattoman harvinaista? Vuonna 1914 ei juurikaan esiintynyt liikalihavuutta. Nykyään ei voi ostaa mäkikuismaa eikä marihuanaa luontaistuotekaupasta. Oletko miettinyt liittyvätkö nämä asiat millään tavoin toisiinsa? Turpaduunari paljastaa nyt mikä yhteys näillä asioilla on.

Vienosti hymyillen voita käyttäville alamaisilleen dosentti Ursula Schwab julisti uusien kansallisten ravitsemussuositusten 8-vuotiskauden avatuksi torstaina 23. tammikuuta 2014. Suositukset tuotiin koko kansan töllisteltäväksi ja ihmeteltäväksi Helsingin Säätytalossa. Sijainti oli sopivasti Suomen Pankkia vastapäätä, ettei pääsisi unohtumaan, että Suomessa raha voittaa aina tieteen puolueettomuuden. Lobbarit sanelee ja kansa vikisee. Professori Mikael Fogelholm näyttää muuten vain hämmentyneeltä.

Suomen arktisissa ilmasto-olosuhteissa takinkääntämistä pidetään kovin häpeällisenä, ehkä jopa kalseana touhuna. Häpeällisenä takinkääntäminen pysyy suomalaiselle vaikka koko muu tiedemaailma tekisi täyskäännöksen aivan kuten Napoleon Venäjän retkillään vuonna 1812. Suomessa ei ole tapana oppia virheistä, vaan kielletään, että virheitä olisi koskaan tehtykään.

Takin käänsi kuitenkin nurin Tanskan oma pekkapuska, eli Arne Astrup. Myös hänen tuttunsa Harvardista, Walter Willett on pannut takin nurin päälleen. Urheiluravitsemuksen parissa hääräilevät ihmettelevät ravintoguru Timothy Noakesin takinkäännöstä: pastaparty muuttui poistapastaksi ja rasvassa ilakoinniksi. Nämä veikkoset lähes kilvan kehuvat ravintorasvoja, jopa niitä tyydyttyneitä rasvoja, joista Ursulamme käyttää markkinatermiä “kova” rasva. Ursulalla on pokkaa määrätä kaikki elossa olevat suomalaiset syömään rypsimargariinia ja käyttämään rasvatonta maitoa. Nyt ihan heti kaikki jyväjemmarit ostamaan kanadalaista Apollo-siementä kylvettäväksi sinne suomalaispellolle. Teollisuus on puhunut.

PaRas ruokavalio -kirjasta (Sundqvist, Atar 2011) saamme lukea seuraavaa:

Aika usein keskustelussa käytetään termejä ”kovat” ja ”pehmeät” rasvat. Pidän ”kovaa” aika epäonnistuneena rasvan olomuodon määrittelynä. Tätä ”kova” -sanaa on käytetty markkinointiterminä kun halutaan korostaa ”pehmeiden” (pitää olla juokseva!) kasvirasvojen erinomaisuutta verrattaessa eläinrasvoihin ja joihinkin kasvirasvoihin (esim. kookosrasva). Eikö kiinteä rasva olisi paljon parempi ilmaisu? Käyttäkää tekin sitä ilmaisua!

Kiinteillä rasvoilla tarkoitetaan huoneenlämmössä kiinteässä olomuodossa olevia rasvoja kuten esim. voita, läskiä ja talia. Juoksevilla rasvoilla tarkoitetaan sellaisia öljyjä kuten esim. useimmat kasviöljyt ja kalaöljyt.

Kasviöljyistä löytyy toki kiinteässä olomuodossa olevia kuten esim. trooppiset kasviöljyt kookosrasva ja palmuöljy. Kiinteiden ja juoksevien rasvojen väliin sijoittuvat puolikiinteät rasvat, kuten esim. margariinit ja kevytlevitteet.

Suurin osa kiinteistä tyydyttyneistä eläinrasvoista on kiinteitä huoneenlämmössä, mutta juoksevia ruumiinlämmössä. Luonto on näin halunnut rakentaa runsaat eläinrasvavarastomme. Lujuutta ja haurautta tilanteen ja tarpeen mukaan.

Kasvit tuottavat suurimman osan maailman ravintorasvoista ja ihminen sekä monet eläimet ovat täysin riippuvaisia kasviöljyistä energialähteenä ja välttämättömien rasvahappojen saantilähteenä. Kasvirasvojen suhteen kannattaa suosia valinnoissa juoksevia, kylmäpuristettuja öljyjä, pähkinöitä ja siemeniä.

 

Maailmalta kiirii hälyttäviä viestejä margariiniuskoville, voi voi sentään! Piipaa-auto tulee ja vie vikisevän verryttelypukuisen professorin loitommalle ettei paljastuksesta tule hänelle sydäriä. Saippuayhtiö Unilever jysäyttää nimittäin uutispommin: Johtaja Paul Polman (oikealta nimeltään Paulus Gerardus Josephus Maria Polman) on pessyt suunsa saippualla ja lakannut kiroilemasta voin nimeen. Margariini ei enää eurooppalaisille maistu kuin entiseen malliin ja Suomessa pääjohtaja meni eläkkeelle. Unileverin uusi hieno Creme Bonjour voi-rypsiöljy-levite on päässyt leivän päälle. Ylähuuli tuntee voin suloisuuden. Siinä missä Maitokolmion Bellariini (vai mikä se nyt oli?) ja muut rasvayhdistelmät valtaa markkinoita kuuluu Bonjour-viesti yhä kirkkaammin. Kohta Unilever näkee faktat: Jos ei voita, niin häviää!

Kansa saa jokapäiväisen voinsa kun tiedemiehet sen nykyään sallivat. Yhdysvalloissa voin käyttö on saavuttanut huippunsa: neljäänkymmeneen vuoteen ei ole voita myyty näin paljon! Samalla margariinin käyttö laskee kuin lehmän häntä: Margariinin käyttö on alimmillaan seitsemäänkymmeneen (70) vuoteen! Walter Willett ja Harvard ovat puhuneet ja kansa kuuntelee sekä laihtuu. Sokeria ja varsinkin fruktoosia pitää välttää. Rasva ei lihota.

Tässä touhussa, jota Valtion ravitsemusneuvottelukunta ei näytä tajuavan, on kyse politiikasta ja juridiikasta. Kun neuvottelukunnat, viranomaiset, professorit ja dosentit käsittävät vapaan markkinatalouden Pohjois-Korean tyylisesti, niin kuka kantaa vastuun lihovasta kansastamme ja onnettomista ihmisistä, joita tässä touhussa jalostuu?

Nykyisellä korruptiolla on jo pitkät juuret. Juurikasvu ylettyy 1930-luvulle. Tavoitteena oli aikaansaada lääkärimafia ja huumekartellit. Kaksi rikollisjärjestöä, joista toinen luokiteltiin lailliseksi ja toinen laittomaksi. Tulotaso kasvoi kummassakin ja Suomessa ensimmäinen merkkipaalu muuttuvista ajoista oli vuoden 1935 apteekkitavaralaki.

Vuonna 1240 (nyt upotetaan juuret tosi syvälle!) Saksan ja Italian keisari Fredrik II julisti Salernon lait. Niissä muun muassa erotettiin kilpailusyistä toisistaan apteekkitoiminta ja lääkäritoiminta. Siksi satojen vuosien ajan kuka tahansa mökkiläinen sai vapaasti ostaa lääkkeitä apteekista. Jos mieli teki heroiinia, niin ei muuta kuin apteekkiin. Lääkäri taas ei saanut myydä lääkkeitä, vaan terveyspalveluja.

Markkinatalouden kielelle käännettynä: Apteekki myi lääketuotteita, lääkäri terveyspalveluja kuten esimerkiksi kirurgiaa ja konsultaatiota, ja kuluttajalla oli valinnanvapaus hankkia tuotteensa ja palvelunsa mistä huvitti.

Kansa sai hyötyliikuntaa työpaikalla ja ahkerimmat jopa urheilivat ulkona auringonvalossa. Vuoden 1928 kesäolympialaisissa Amsterdamissa Suomen joukkueen koko oli 69 urheilijan suuruinen ja mitaleja tuli 25. Vuonna 1924 Pariisista oli tullut 37 mitalia. Nykyään puhutaan tehokkuudesta koko ajan. Saa nähdä kuinka valtavan mitalisaaliin satapäinen talviurheilijoiden joukko tuo kesäkaupunki Sotshista nyt talvella 2014.

Mutta sitten poliitikot keksivät, että kansalla ei pidä olla omia mielipiteitä. Se on perin juurin haitallista. Virkamiesten kuuluu päättää mitä kansa syö ja mitä lääkkeitä käyttää. Siksi ei voi mökkiläinen eikä kemisti ostaa mäkikuismaa eikä marihuanaa luontaistuotekaupasta. Täytyy mennä finninaamaisen arvaustieteen maisterin vastaanotolle jos kaipaa troppia. Samalla maisteri kertoo, että ruoanlaitossa ei saa käyttää suolaa ja rasvainen maito kuuluu vaihtaa rasvattomaan.

Yhdysvalloissa käänteentekevä laki oli Durham-Humphrey -lisäys vuodelta 1951. Sikäläinen lääkäriliitto AMA nelinkertaisti lyhyessä ajassa sponsoritulonsa lääketeollisuudelta. Lääkemyynti tuli silloin nimittäin reseptipakon alaiseksi kartelli-toiminnaksi.

Reseptipakon myötä viranomaisvalvonta, lääketehtaat, lääkärit ja apteekkarit muodostivat omat kiinteät salaseuransa. Lääkärien tulot nousivat niin, että korvissa humisi. Suomessa heroiini poistui apteekeista vuonna 1957 ja amfetamiinijohdoksia saa nykyään myydä vain ADHD-lapsille.

Aivan kuten saimme kuulla Säätytalon salissa dosentin ja professorin suulla, ruokapuolella Suomessa Valtion ravitsemusneuvottelukunta (VRN) otti suvun isoäidin paikan ruokaneuvojana. Teollisuudelle on toki halvempaa lahjoa yksi lautakunta kuin kaikki maalaisjärkevät isoäidit. Isoäiti viedään vanhainkotiin ja pumpataan täyteen rauhoittavia. Kansa pumpataan täyteen vehnää ja sokeria. Vehnän, maissin ja glukoosi-fruktoosisiirapin turvottamat homo sapiensit ovat sopivia valistustyön uhreja. Bruttokansantuote kasvaa ja Säätytalolla on kivaa.

Kansanravitsemuskomitea ja Artturi Ilmari Virtanen (se AIV-mies) sai vuonna 1940 aikaan komiteamietinnön, jonka mukaan kansa saa liian vähän A-, C- ja D-vitamiineja sekä jodia, mutta vuodesta 1987 lähtien komiteamietinnöt ja suositukset ovat epäterveellisyydessään hiponeet ennätyksiä.

Tarjolla on toki viranomaissäätelyä, jota voisi pitää järkevänä. Parhaasta päästä on Hotellingin malli (KVG, eli Katso V*ttu Googlesta) uusiutumattomista luonnonvaroista. Periaate on simppeli ja järkeenkäyvä tällaiselle perusbiologillekin. Jos jonkun varannon tiedetään loppuvan, sen verotusta pitäisi vuosi vuodelta kiristää. Jos joku varanto yleistyy, niin sen verotusta kevennetään. Siis öljyn verotusta kiristetään vuosittain ja ihmistyön verotusta lasketaan vuosittain.

Tiedätkö mitä, rakas lukijani? Kasvaa se kaura siellä viljapellolla ilman virkamiehiäkin. Ja mummo sitten pitää voista lämpimän kauraleivän päällä! Ja siten vielä vähän kinkua päälle! Ja pinaattia suoraan pellolta. Ja mäkikuismateetä jos masennus vaivaa. Ja mitä me seuraavaksi keksitään? Vaikka mitä! Pysy lähettyvillä! Lisää ruokaohjeistusta tulossa.

 

Share

Ihmettelen ihmiselimistön ihmeellisyyksiä – ihme nro 1 – umpilisäke

0
0

Vastapainona suosituille terveyssatiireilleni otan nyt kaikki biologin taitoni käyttöön ja käyn teidän kanssanne läpi yksi kerrallaan ihmiselimistön ihmeellisyyksiä. Tänään on käsittelyssä umpilisäke (tai umpisuoli).

 

Umpilisäke – ihan turhako?

Nuorena biologina sain oppia, että umpilisäke (“umpisuoli”) on aika turha ihmiselimistön osa. Jos ihminen joutui mahaleikkaukseen, häneltä saatettiin rutiinitoimenpiteenä poistaa umpilisäke. Turhaan se siinä kökötti paksusuolen alkupäässä ja peijakas vieköön tulehtui kovin herkästi. Ei muuta kuin pois vaan!

Nyt on ihan toinen ääni kellossa. Umpilisäke onkin uusimman tiedon mukaan hyödyllinen ja sen poistamista pitäisi tarkkaan harkita. Ainakin jos se pysyy oireettomana, sitä ei otollisenkaan tilaisuuden tullen saisi kirurgi pois sipaista.

Umpilisäkkeen on tiedetty koostuvan imusolmukkeiden kaltaisesta kudoksesta, jossa on paljon valkoisia verisoluja. Valkosolut ovat tärkeitä infektioiden ehkäisijöitä. Tämä on johtanut siihen, että jotkut tutkijat antavat arvoa umpilisäkkeelle juuri tästä syystä. Tärkeänä syynä umpilisäkkeen julistamisessa turhaksi lienee se seikka, että tällä lisäkkeellä ei ole ruoansulatuksen kanssa mitään tekemistä. Anatomian tutkijat olettivat, että suolistosta roikkuva outo lisäke on vain muisto ihmisen kehitysbiologisesta menneisyydestä, jolloin sitä oli tarvittu ruoansulatuksessa.

Terveysälykkäät tutkijat ovat sitä mieltä, että umpilisäke voi toimia suoliston “hyvän” bakteerikannan turvapaikkana. Antibioottikuurin tai rankan sairastelun jälkeen hyvä bakteerikanta saattaa kokea täystuhon ja kestää kauan ennen kuin bakteerikanta suolistossa taas tulee terveelle ihmiselle sopivaksi. Bakteerikannan on siis hyvä olla “turvassa” umpilisäkkeessä, mistä se voi levittäytyä suolistoon antibioottien (tms. lääkkeen tai toiminnan) aiheuttaman tuhon jälkiä korjaamaan. Suolistoon voi myös päästä “pahoja” bakteereja, jotka tekevät tuhoa “hyville” bakteereille. Tällaiseenkin tilanteeseen on hyvä, että elimistössä on varastossa hyviä bakteereja, mistä ne pääsevät jälleen levittäytymään, kun “pahojen” pikku pirulaisten tihutyöt on ohi.

Tukea umpilisäkkeen hyödyllisyydelle löytyy myös tarkasteltaessa muiden nisäkkäiden anatomiaa. Tutkijat ovat ihmisten ja apinoiden lisäksi löytäneet umpisuolen lisäkkeineen kaikkiaan noin viideltäkymmeneltä nisäkkäältä. Monet näistä eläinlajeista ovat kehittyneet evoluutiohistorian aikana erillään toisistaan, joten umpisuoli on itsenäinen tapahtuma eläinlajien kehityskulussa. Mielenkiintoista on pohtia, miksi kaikilla eläimillä ei ole umpilisäkettä?

Kerrotaan, että Charles Darwin pohti umpisuolen merkitystä apinoille ja löydettyään siitä bakteereja, hän otaksui bakteereilla ja umpisuolella olevan jotain tekemistä apinoiden ravinnon kanssa. Hän vei ajattelun siihen suuntaan, että niin kauan kuin apinat söivät sitkeää lehtiravintoa, ne tarvitsivat aktiivisen ja kookkaan umpisuolen. Kun apinat siirtyivät helpommin sulavaan hedelmäravintoon, umpisuoli muuttui tarpeettomaksi ja surkastui.

Umpilisäke on tunnettu jo pitkään. Terveysoppineet Egyptissä (noin 500 vuotta eaa.) ja antiikin Kreikassa tunsivat umpilisäkkeen anatomian. Joitakin selostuksia on papyrukselle pistetty sellaisista taudeista, jotka ovat mahdollisesti johtuneet umpilisäkkeen tulehduksesta. Lääketieteen isä Hippokrates (noin 460–377 eaa.) oli havainnut, että suoliston märkimisestä aiheutui pitkäaikaisia kipuja ja sisäisten märkäpesäkkeiden puhkeaminen (kuten esim. umpilisäkkeen) johti paheneviin kipuihin, oksennuksiin ja tajuttomuuteen. Muitakin varhaisia kuvauksia löytyy umpilisäkkeestä.

Yleisnero Leonardo da Vinci piirsi umpilisäkkeen vuonna 1492 ja kuvaus tästä elimestä siirtyi myös Andreas Vesaliuksen anatomian teokseen vuonna 1543 ja Gabriele Falloppion vastaavaan opukseen vuonna 1561. Falloppio vertasi umpilisäkettä muotonsa perusteella matoon. Ranskalaiskirurgi Ambroise Paré käytti vuonna 1582 umpilisäkkeestä nimeä apophysis (=jatke). Sveitsiläinen anatomian taitaja Gaspar Bauhin puolestaan antoi umpilisäkkeelle vuonna 1597 nimen appendix lumbricum. Nykyisen nimen Appendix vermiformis umpilisäkkeelle antoi Philippe Verheyen vuonna 1710.

Umpilisäkkeen tulehduksen aiheuttama paha inflammaatio oli usein kuolemaan johtava tauti, ja lääkärit pyrkivät osaltaan tekemään jotakin potilaitten pelastamiseksi. He yrittivät kirurgisin toimenpitein tyhjentää vatsaontelosta sinne vatsakalvontulehduksen seurauksena kertynyttä märkää, kuten esimerkiksi August Gottlieb Richter vuonna 1792 Wienissä.

Useimmiten märän poistamiseen käytettiin vatsanpeitteiden puhkaisua. Tämä vaarallinen toimenpide osattiin ottaa huomioon sen jälkeen kun saksalaisen Johann Lieberkühnin kokeet koirilla osattiin arvioida uudessa valossa. Hän oli nimittäin jo vuonna 1739 osoittanut eläinkokeissa, että umpilisäkkeen tulehduksessa usein syntyvä vakava vatsakalvontulehdus johtui siitä, että umpilisäkkeestä purkautui vatsaonteloon ulostetta. Koirat elivät tuskin päivääkään, kun hän oli aiheuttanut niille keinotekoisesti umpilisäkkeen puhkeamisen.

Nykyään umpilisäkkeen diagnosoinnissakäytetään ns. McBurneyn pistettä. Tämä piste löytyy ihmisen vatsan oikella puolella. Sen sijainti ihmisellä vastaa yleensä umpisuolen sijaintia lisäkkeineen. Voimakas aristus tätä kohtaa painettaessa on usein umpilisäkkeen tulehduksen oire. Nimensä piste on saanut amerikkalaisen lääkärin Charles McBurneyn (1845–1913) mukaan. Kolmanneksella potilaista taudinkuva on epätyypillinen ja umpilisäkkeen poikkeava sijainti voi aiheuttaa kivun muuallekin kuin oikealle alavatsaan

Ensimmäinen raportoitu umpilisäkkeen poisto tapahtui 1735. Sen teki ilman puudutusta brittiläinen sotilaslääkäri Amyan. Suomessa tehdään nykyään noin 10 000 umpilisäkkeen kirurgista poistoa. Turhaan sitä ei siis nykytiedon mukaan pitäisi poistaa.

Onko sinun umpilisäkkeesi poistettu?

Lue lisää:

Bollinger RR, Barbas AS, Bush EL, Lin SS, Parker W. Biofilms in the large bowel suggest an apparent function of the human vermiform appendix. J Theor Biol 249 (4): 826–831, 2007

Forsius A. Umpilisäkkeen tulehduksen historiaa, 2006

Smith HF, Fisher RE, Everett ML, Thomas AD, Bollinger RR., Parker W. Comparative anatomy and phylogenetic distribution of the mammalian cecal appendix”. J Evol Biol 22 (10): 1984–1999, 2009

Smith HF, Parker W, Kotzéd SH, Laurine M. Multiple independent appearances of the cecal appendix in mammalian evolution and an investigation of related ecological and anatomical factors. Comptes Rendus Palevol 12 (6): 339–354, 2013

Van de Graaf. Human Anatomy. McGraw Hill Higher Education, 6th edition, 2001

 

Share

Viewing all 129 articles
Browse latest View live